ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνεται ο φόρος υπεραξίας για τα «παλαιά» ακίνητα

Μειώνεται ο φόρος υπεραξίας για τα «παλαιά» ακίνητα

Αλλαγές στον φόρο υπεραξίας ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί στην κατάργησή του στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες κατέχουν για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια.

Η διορθωτική ρύθμιση συμφωνήθηκε στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Βελτιώσεις προωθούνται και στη φορολόγηση των αγροτών.

Στην κατάργηση του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι για διάστημα μεγαλύτερο από 20 έως 25 χρόνια προχωρά το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που ανέκυψαν στον υπολογισμό του φόρου κυρίως για τα παλιά ακίνητα όπου δεν υπάρχει βάση δεδομένων για αντικειμενικές τιμές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με τη διορθωτική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι πολίτες είχαν αγοράσει ακίνητο πριν από 20 με 25 χρόνια δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο υπεραξίας όταν το πωλούν, αλλά με φόρο 7% επί της τιμής του, τον οποίο θα καταβάλλουν οι ίδιοι.

akinhta spitia athina-thumb-large

Οι αλλαγές στα φορολογικά «μέτωπα» που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν αναλυτικά τα εξής:

1. Φόρος υπεραξίας ακινήτων. To νέο σχέδιο περιλαμβάνει:
- Την εξαίρεση από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% των μεταβιβάσεων ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή των πολιτών για περισσότερα από 25 χρόνια. Κατά τη μεταβίβαση των παλαιών ακινήτων θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 7% στην τιμή πώλησής τους, ο οποίος θα βαρύνει τον πωλητή. Ο αγοραστής θα επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% και ουσιαστικά το Δημόσιο θα εισπράττει για τα παλαιά ακίνητα το ίδιο ποσό φόρου που εισέπραττε μέχρι και πέρυσι που ο φόρος μεταβίβασης ανέρχονταν σε 10%. Το μοντέλο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστεί και στα ακίνητα που κατασκευάστηκαν με αυτεπιστασία.
- Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμοστεί ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα αποπληθωρίζει την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης.
- Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται από τις εφορίες και όχι από τους συμβολαιογράφους. Πριν την υπογραφή των συμβολαίων οι φορολογούμενοι – πωλητές των ακινήτων θα περνούν πρώτα από την εφορία τους, προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση του φόρου υπεραξίας. Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.

2. Πρόστιμα:
Σχεδιάζεται σημαντική μείωση στα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ο κ. Στουρνάρας πείστηκε, από επιχειρήματα που του παρουσιάστηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το ίδιο πρόστιμο των 1.000 ευρώ ένας μικρομεσαίος επιτηδευματίας, επειδή καθυστέρησε για μία ή δύο ημέρες να υποβάλει μία περιοδική δήλωση ΦΠΑ ή μία προσωρινή δήλωση απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, από την οποία προκύπτει ένα πολύ μικρό ποσό φόρου (π.χ. 10 ευρώ), με έναν άλλον φορολογούμενο ο οποίος υπέβαλε εκπρόθεσμη δήλωση από την οποία προκύπτει η υποχρέωση καταβολής ενός πολύ μεγάλου ποσού (π.χ. 4.000 ευρώ). Αποδέχθηκε λοιπόν ότι πρέπει τα πρόστιμα αυτά να διαμορφώνονται πάντοτε σε συνάρτηση με το ύψος του φόρου κάθε δήλωσης και να ισχύει απλώς ένα χαμηλό ποσό προστίμου της τάξης των 100 ευρώ, για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φόρος. Για μη έκδοση αποδείξεων ο υπουργός φέρεται να συμφώνησε ότι δεν μπορεί να επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ σε επιχείρηση με απλογραφικά βιβλία ή 2.500 ευρώ σε επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία, για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδει, ανεξάρτητα της αξίας της, αλλά ότι το πρόστιμο θα πρέπει να συνδέεται με την αξία των αποδείξεων που δεν εκδόθηκαν και να υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας αυτής. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ πρότειναν το ύψος του προστίμου για μη έκδοση αποδείξεων να ισούται με το 30% της αποκρυβείσας συναλλαγής και να υπάρχει και ένα ελάχιστο όριο 600 ευρώ αλλά και ένα ανώτατο όριο στο συνολικό ποσό της επιβαλλόμενης χρηματικής ποινής.

3. Συγκεντρωτικές καταστάσεις:
Ηλεκτρονική υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών σε ετήσια βάση και όχι σε μηνιαία, για τους αγρότες. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, ο κ. Στουρνάρας δεν έφερε αντίρρηση η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών να είναι ετήσια για τους αγρότες, όπως ήδη έχει γίνει δεκτό για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.

4. Τέλος επιτηδεύματος:
Εξετάζεται η πλήρης απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος. Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αποδέχθηκε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να θεωρούνται από τη φορολογική νομοθεσία ως «επιτηδευματίες» και ως εκ τούτου πρέπει να απαλλαγούν πλήρως από το «τέλος επιτηδεύματος», δηλαδή να μην επιβαρυνθούν από τον φόρο αυτό μετά την πάροδο πενταετίας από την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης το ΠΑΣΟΚ πρότεινε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος να καθοριστεί μόνιμα στο 1/2 του ορίου, και όχι για ένα έτος, δηλαδή στο 27,5%, λόγω των αυξομειώσεων της αγροτικής παραγωγής και της εξάρτησής της από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και του γεγονότος ότι η παραγωγή μπορεί να είναι και χρόνο παρά χρόνο, κ.λπ.

5. Αποδείξεις:
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επέκταση των ρυθμίσεων για τα κίνητρα συλλογής αποδείξεων σε όλα τα φυσικά πρόσωπα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ ότι θα εξετάσει την πρότασή τους για επέκταση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων και στα φυσικά πρόσωπα που δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, δηλαδή και στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες και στους εισοδηματίες.

Διαβάστε επίσης:

Έτσι στήνεται το «κόλπο» με τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό

Έρευνα: Σπίτια στη μισή τιμή και... απούλητα

Μειώνουν τα πρόστιμα