ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάμπετερ σε Handelsblatt:Αποκαλύπτει την ύπαρξη εγγράφου για «κούρεμα»

Κάμπετερ σε Handelsblatt:Αποκαλύπτει την ύπαρξη εγγράφου για «κούρεμα»

Ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, σε σημερινό αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου όπου παρουσιάζονται πιθανά σενάρια αντιμετώπισης του ελληνικού ζητήματος.

Τονίζει ότι στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει όντως ένα κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.

Σύμφωνα με το κείμενο, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δις ευρώ ενώ το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ότι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Κάμπετερ, πρόκειται για ένα κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε», είχε αναφερθεί για πρώτη φορά, στις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel.

Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος. Η Handelsblatt σχολιάζει σήμερα ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Διαβάστε επίσης

Handelsblatt: Ακόμη και η Ελλάδα ελπίζει σε επιστροφή στις αγορές...

«Το πρωτογενές πλεόνασμα αφήνει το λαό παγερά αδιάφορο»

Βάγκενκνεχτ: «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»

DIW: Πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα