ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό η πτώχευση της Labirint

Ισχυρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό η πτώχευση της Labirint

Η ζημιά για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους τουρίστες του Labirint ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε βασικό προορισμό για τον tour operator

Η πτώχευση του πέμπτου μεγαλύτερου ρωσικού tour operator και πρώτου «τροφοδότη» Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα τάραξε τα νερά της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

Η ζημιά για τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους τουρίστες του Labirint ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς η Ελλάδα αποτελούσε βασικό προορισμό για τον tour operator.

Μόνο στα ξενοδοχεία Ρόδου και της Κω, οι οφειλές προσεγγίζουν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ρώσοι τουρίστες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και σε Χαλκιδική, Σαντορίνη και Κέρκυρα.

Οι απώλειες σε εισερχόμενο τουρισμό αγγίζουν από την άλλη τις 200 χιλ. Πρόκειται για κρατήσεις που είχαν γίνει από Ρώσους μέσω του Labirint για την περίοδο μέχρι και το Σεπτέμβριο και για τις οποίες αυτή τη στιγμή δίνεται μάχη για να μην χαθούν εντελώς, αλλά να πραγματοποιηθούν μέσω άλλου ταξιδιωτικού φορέα.

Πώς θα επιστρέψουν όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα

Σε… Γολγοθά εξελίσσονται οι διακοπές για πολλούς Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας.

Το θέμα τώρα είναι να βρεθεί λύση ως προς το πώς θα επιστρέψουν στη χώρα τους αλλά και το πώς θα καλυφθούν ασφαλιστικά οι Ρώσοι τουρίστες που ήδη βρίσκονται εδώ.

Στη χώρα μας βρίσκονται περί τους 8.000-10.000 Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι κανόνισαν το ταξίδι τους μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου. Μόνο στη Ρόδο βρίσκονται περίπου 5.000 τουρίστες του. Παράγοντες της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού βρίσκονται από χτες σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδιους του υπουργείου Τουρισμού, ενώ ήδη στο αεροδρόμιο της Ρόδου προκλήθηκαν μικροεπεισόδια με εγκλωβισμένους τουρίστες του πρακτορείου.

Ανησυχία για τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας

Πάντως, η πτώχευση της Labirint δεν είναι η μοναδική.

Πρόκειται για το τρίτο κανόνι στη ρωσική αγορά σε διάστημα μόλις ενός μήνα. Την προηγούμενη Τρίτη προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας ο ρωσικός tour operator Windrose World, υπό την επωνυμία του οποίου λειτουργούσαν πάνω από 200 ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη Ρωσία, τα περισσότερα μέσω δικτύου franchise.

Στις 16 Ιουλίου είχε κηρύξει πτώχευση και ένας από τους παλαιότερους ρωσικούς ταξιδιωτικούς οργανισμούς, ο Neva. Στις 30 Ιουλίου ακολούθησε η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης που ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ήδη στην Ελλάδα η τουριστική κίνηση από τη Ρωσία κατέγραφε μέχρι πρότινος πτώση 25%, ποσοστό που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί επικίνδυνα μετά την πτώχευση της Labirint. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δείχνει μια πρωτόγνωρη αμηχανία στο να αντιμετωπίσει το θέμα, αλλά και ένα… φόβο περαιτέρω διμερών χειρισμών, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί προς τη Μόσχα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ντόμινο εξελίξεων προκαλεί το «κανόνι» (;) του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου

Σταματά τη λειτουργία του ο μεγάλος τουριστικός πράκτορας της Ρωσίας Labirint