ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην κούρσα στήριξης της συγκυβέρνησης οι Οίκοι Αξιολόγησης

Στην κούρσα στήριξης της συγκυβέρνησης οι Οίκοι Αξιολόγησης

Και ξαφνικά, ντόπιοι και ξένοι παράγοντες διαμόρφωσης της κοινής γνώμης, σπεύδουν από χθες να εκφράσουν με στεντόρεια φωνή την ανησυχία τους μήπως και γίνουν εκλογές στην Ελλάδα! Η υποδοχή σε «πολικές θερμοκρασίες» των πρωτοβουλιών Σαμαρά εκ μέρους της αγοράς, με το Χρηματιστήριο να καταρρέει, τις τιμές των ομολόγων να κατρακυλούν και τα spreads να επιστρέφουν στα ανησυχητικά επίπεδα του Ιουνίου 2012, κινητοποίησε εγχώριες και ξένες δυνάμεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να στηριχθεί από αυτές, η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αφού πια θεωρούν δεδομένο ότι οι πολίτες δεν τη στηρίζουν.

Σε αυτό το μοτίβο, η JP Morgan παραδέχεται τη δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο αμφισβητεί τη δυνατότητα αυτοδυναμίας και κυρίως το εάν έχει ξεκάθαρη πολιτική πρόταση ο Αλέξης Τσίπρας. Συνδέει τις επικείμενες εκλογές με την εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα και με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ποσοτική χαλάρωση. Περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία, μετά τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, θα κληθεί να εφαρμόσει ή να διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση, εφ' όσον γίνουν εκλογές. Τέλος υπογραμμίζει τη συμφωνία του Eurogroup για χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής, εάν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου και πιθανής διενέργειας εκλογών, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η Αθήνα θα έχει προηγουμένως εφαρμόσει τα μέτρα που αξιώνουν οι δανειστές.

Από την πλευρά της, η Merrill Lynch συνδέει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με τα προβλήματα που οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις τιμές των ομολόγων, και την τεράστια άνοδο των spreads. Η ανάλυση της εταιρείας αναφέρει ότι η καταγραφή των δεδομένων στο ελληνικό Κοινοβούλιο δείχνει ότι η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώνει περί τις 173 ψήφους, αριθμός ο οποίος προκύπτει συνυπολογίζοντας και όσους βουλευτές δεν έχουν αποκλείσει την υπερψήφιση του υποψηφίου διαδόχου του Κάρολου Παπούλια. Η ανάλυση οδηγείται στο συμπέρασμα ότι πρόωρες εκλογές μπορεί να επιφέρουν πολιτική παράλυση στην Ελλάδα, ίσως και πιθανή χρεοκοπία.

Την προοπτική υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας επισείει ο οίκος Fitch, αναφέροντας ως κύριες αιτίες την πολιτική αβεβαιότητα που προκύπτει από την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας παραπέμποντας την διαπραγμάτευση με τους δανειστές στις ελληνικές καλένδες, και τν έλλειψη ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της κυβέρνησης Σαμαρά, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να μην έχει υπερβεί τα δομικά της προβλήματα, τα οποία την οδήγησαν στην παρατεταμένη κρίση των τελευταίων ετών.

Τέλος, το υψηλό δημόσιο χρέος και την πολιτική αβεβαιότητα αναφέρει ως τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.

Σχετικές ειδήσεις