ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Ανησυχία και αβεβαιότητα τρομάζει τους επενδυτές

Bloomberg: Ανησυχία και αβεβαιότητα τρομάζει τους επενδυτές

Για την πορεία των ελληνικών ομολόγων και τη δίνη στην οποία εισέρχεται η Ευρωζώνη μιλά σημερινό (12/12/2014) δημοσίευμα του Bloomberg.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Σε άλλο σημερινό (12/12/2014) του δημοσίευμα μιλά και για την Ιταλία , η οποία είναι πιθανό κι αυτή να βρεθεί και αυτή στη δίνη των προεδρικών εκλογών μετά την δήλωση του Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί το 2015.

Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις ανακοινώσεις του Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της προεδρικής εκλογής, ως μια δυσάρεστη ηχώ. Εξ ου και οι επακόλουθες πιέσεις και ρευστοποιήσεις. Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για έξοδο της χώρας από το ευρώ, η εκλογή του Προέδρου ενισχύει τις ανησυχίες, καθώς βρίσκεται επί θύραις ο ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται εναντίον της δανειακής σύμβασης, αναφέρει το ρεπορτάζ. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα βιώνουν μια ενδεικτική πτώση, τόσο το 10ετές, αλλά κυρίως το 3ετες, κάτι που δείχνει έκτυπα την ανησυχία των επενδυτών ως προς το αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος του.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στην Ελλάδα διαγκωνίζονται ενόψει της Προεδρικής εκλογής, αλλά και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών, οι αγορές οδηγούν τα πράγματα σε οριακό σημείο. Ο Μαρκ Όστβαλντ, στρατηγικός επενδυτής της ADM Investor Services International Ltd. σημειώνει: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία. Τα πάντα έχουν να κάνουν με την αβεβαιότητα. Τα ρίσκα είναι πολύ μεγάλα και σίγουρα δεν προσφέρει σιγουριά η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και η αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση».

Όπως επισημαίνει , η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε 200 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο άλμα από τον Μάιο του 2012, όταν η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη ήταν στο αποκορύφωμά της. Ακόμη χειρότερα, τα τριετή ομόλογα, που εκδόθηκαν τον Ιούλιο στο πλαίσιο της εμβληματικής επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, έχουν αυξηθεί περισσότερες από 450 μονάδες βάσης, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το εάν η χώρα θα μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσει το χρέος της.

«Υποπτευόμαστε ότι η Ελλάδα καθίσταται χώρος που δεν είναι ελκυστικός για επενδύσεις, για άλλη μία φορά. Θεωρώ ότι οι οπορτουνιστές επενδυτές θα προσπαθήσουν να αγοράσουν στα χαμηλά και να αξιοποιήσουν πιθανά σενάρια, αλλά η αίσθησή μας είναι ότι η Ελλάδα θα τεθεί σε καραντίνα από την υπόλοιπη Ευρώπη αυτή τη φορά», τονίζει ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής της Mint Partners Ltd.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Ιταλία ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι απλά εθιμοτυπικός και χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Σε περιόδους πολιτικής κρίσης ο Ιταλός Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διαλύσει τη Βουλή, να προκηρύξει εκλογές και να ορίσει πρωθυπουργός. Άλλωστε, ο ίδιος ο Ναπολιτάνο ήταν που διάλεξε τον 39χρονο Ματέο Ρέντσι για πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο.

Παρά την αρχική του απήχηση στον ιταλικό λαό ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας έχει αρχίσει να χάνει έδαφος καθώς τα υψηλά ποσοστά ανεργίας επιμένουν, ενώ πρόσφατα ο οίκος Standard & Poor's υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το Bloomberg σημειώνει ότι την τελευταία φορά που τα ελληνικά ομόλογα είχαν μια τόσο άσχημη εβδομάδα, η χώρα μόλις είχε βγει από την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους της ιστορίας, οι εκλογές με ασαφές αποτέλεσμα είχαν εντείνει τις ανησυχίες ότι μπορεί να βγει από το ευρώ και το «οτιδήποτε χρειαστεί» του Mario Draghi, ήταν περισσότερο από δύο μήνες μακριά.

Σχετικές ειδήσεις