ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας μετ' εμποδίων για συμφωνία με τους δανειστές μας

Αγώνας μετ' εμποδίων για συμφωνία με τους δανειστές μας

Σε σήριαλ εξελίσσεται η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, μετά και τη χθεσινή αποτυχία του Eurogroup να οδηγήσει τα δυο μέρη (Ελλάδα- δανειστές) σε τελική συμφωνία.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Στα ελληνικά σήριαλς, την ώρα που ο τηλεθεατής νομίζει πως θα έλθει το τέλος, ξαφνικά γίνεται κάτι απρόσμενο, συμβαίνει μαι ανατροπή, κι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή. Έτσι και στο Eurogroup: Την Πέμπτη, όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, του παρουσιάστηκε ένα χαρτί στο οποίο ήταν έτοιμος να υπογράψει, αλλά ακολούθως το χαρτί αυτό απεσύρθη από τον Ντάισελμπλουμ. Φταίει ο Σόιμπλε, που «στύλωσε τα πόδια»; Φταίνε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, όπως είπε η Λαγκάρντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου; Φταίει ο... Τσίπρας, όπως υπαινίσσονται κύκλοι των Βρυξελλών; Δεν έχει τόση σημασία το ποιος φταίει, όσο μεγάλη σημασία έχει η κατηγορηματική, απόλυτη, ανελαστική διατύπωση που υιοθέτησε ο πάντα προσεκτικός Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup: «Είμαι βέβαιος», είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, «ότι θα βρεθεί μια λύση κι ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Κι αυτή τη διατύπωση ο Βαρουφάκης την υιοθέτησε λίγα μόνο λεπτά μετά την εξίσου κατηγορηματική διατύπωση των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Λαγκάρντ και Ρέγκλιγκ ότι εάν η Ελλάδα δεν ζητήσε παράταση του ισχύοντος προγράμματος, αξιοποιώντας την ευελιξία που της δίνουν οι εταίροι της, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση και η χρηματοδότηση θα διακοπεί.

Προφανώς μέχρι την ημέρα- ορόσημο (Παρασκευή, 20/2/15) θα υπάρξουν πολλοί γύροι συζητήσεων, διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Αλλά η συμφωνία δεν είναι δυνατό παρά να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, το είπε ξεκάθαρα και απερίφραστα ο Γιάνης Βαρουφάκης χθες το βράδυ.

Στο ενδιάμεσο διάστημα, θα δούμε πολλά: Τις χρηματαγορές να αντιδρούν ψύχραιμα ή αντίθετα να περνάνε σε βαθύ κόκκινο, του πανικού. Την ΕΚΤ να συνεχίζει να επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες να προσφεύγουν στον ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) ή να κλείνει και αυτή την κάνουλα, μετά την άρνησή της να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όσο η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Ό,τι και να δούμε στο ενδιάμεσο, την Παρασκευή είναι βέβαιο ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία, όπως είπε ο Βαρουφάκης. Για να τελειώνει το σήριαλ, να αρχίσει η πραγματική πολιτική, και η οικονομία να επιστρέψει στο... γήπεδό της, αφήνοντας την πολιτική στο δικό της γήπεδο.-

Σχετικές ειδήσεις