ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

F.T.: Οι εντάσεις εξακολουθούν

F.T.: Οι εντάσεις εξακολουθούν

"Η Ελλάδα θα ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης την Τετάρτη, στις γραμμές της συμφωνίας που προτάθηκε από τους αξιωματικούς της ΕΕ και απορρίφτηκε από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης" αναφέρει το άρθρο της financial Times, κάνοντας λόγο για το περίφημο κείμενο Μοσκοβισί πάνω στο οποίο θέλει να κλείσει τη συμφωνία η Ελλάδα.

Σε μια προκλητική ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, γράφει ο αρθρογράφος, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν θα δεχθεί τελεσίγραφο, αλλά θα διαπραγματευτεί ως ισότιμος εταίρος».

.«Εμείς θα ζητήσουμε την παράταση της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης, στο πλαίσιο του σχεδίου Moscovici," είπε ένας ανώτερος υπουργός του υπουργικού συμβουλίου.

Οι εντάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Ακολούθως γίνεται αναφορά στην πρόοδο της Ελλάδας κατά την εφαρμογή του μεγαλυτέρου μέρους τα πέντε χρόνια που ισχύει το πρόγραμμα διάσωσης, και σημειώνεται ότι η οικονομία της καταφέρνει να αναπτύσσεται, ενώ το eurogroup αφήσει ανοικτή μια μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.

Στην παρούσα αυτό που έχει απομείνει είναι να διασφαλιστεί ότι το νέο αίτημα έχει τη δυνατότητα να μεταφραστεί σε ανάπτυξη, ενώ γίνεται σαφές πως η Ελλάδα θα χρειαστεί απομείωση χρέους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συζητήσεις, το σχέδιο θα επιτρέψει στην Αθήνα να επεκτείνει τη δανειακή σύμβαση για τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης της 28ης Φεβρουαρίου σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία σε μια σειρά αρχών.

Η Γερμανία και άλλοι σκληροπυρηνικοί αντίπαλοι της πρότασης της Αθήνας είναι πιθανό να αδράξουν την ομιλία του κ Τσίπρα στην οποία δεσμεύεται να αντιστρέψει κάποιες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί..

Η Ελλάδα επιμένει ότι η παράταση διάσωσης θα είναι υπό τη μορφή μιας «συμφωνίας δανείου" και όχι από το τρέχον πρόγραμμα, ενώ Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν υπάρχουν νομικά μέσα για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου δανείου.

Aναλυτικότερα το δημοσίευμα

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχει νομικά τρόπος να επεκταθεί μόνο η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην πρόθεση της Ελλάδας να υποβάλει αίτημα για την παράταση μάλλον της δανειακής σύμβασης, παρά του τρέχοντος προγράμματος (σ.σ.: δηλαδή των όρων του μνημονίου).

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Γερμανοί και εκπρόσωποι άλλων χωρών, που ακολουθούν σκληρή γραμμή έναντι του ελληνικού αιτήματος για αλλαγή των όρων του προγράμματος στήριξης, είναι πιθανόν να εκμεταλλευθούν τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με την οποία δεσμεύθηκε να καταργήσει κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες είχε δεσμευθεί η Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία σε 100 μηνιαίες δόσεις, ένα μέτρο που είχε απορριφθεί από την τρόικα. Θα ακολουθήσει ένα άλλο νομοσχέδιο «για να τερματισθεί ο εργασιακός μεσαίωνας που δημιουργήθηκε από την τρόικα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι και τα δύο αυτά μέτρα θα αντέβαιναν στις αρχές του σχεδίου Μοσκοβισί, του Επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, με βάση το οποίο θα υποβάλει η κυβέρνηση το αίτημά της για παράταση της δανειακής συμφωνίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις, τους οποίους επικαλείται εφημερίδα, το σχέδιο Μοσκοβισί θα επέτρεπε στην Αθήνα την παράταση του

προγράμματος στήριξης για τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του στις 28 Φεβρουαρίου, με αντάλλαγμα ορισμένες αρχές: Η Ελλάδα δεν θα καταργούσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα συνέχιζε να έχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα δεσμευόταν να αποπληρώσει πλήρως τους πιστωτές της.

Σε αντάλλαγμα, θα δινόταν στην Αθήνα το περιθώριο να αποφασίσει για τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνούσε. Το σχέδιο Μοσκοβισί, αναφέρει το δημοσίευμα, απορρίφθηκε ουσιαστικά από τους εταίρους της Ελλάδας στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρα, οι οποίοι επέμειναν να αποδεχθεί η Ελλάδα μία παράταση του προγράμματός της με τους υφιστάμενους όρους.

Σχετικές ειδήσεις