ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δραγασάκης: Εγγυημένη σύνταξη έστω μέχρι 1000 ευρώ - Υπαρκτός ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων

Δραγασάκης: Εγγυημένη σύνταξη έστω μέχρι 1000 ευρώ - Υπαρκτός ο κίνδυνος «κουρέματος» των καταθέσεων

Την αναθεμελίωση του συστήματος από το «μπάλωμα» τρυπών επέλεξε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη,ο οποίος μπορεί να απέκλεισε τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όχι όμως και το «κούρεμα» καταθέσεων - Τι είπε για το «πόθεν έσχες» των δύο υπουργών.

«Έχουμε δύο επιλογές ως κοινωνία για το ασφαλιστικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, το βράδυ της Πέμπτης (15/10) στο MEGA, συμπληρώνοντας: «με δεδομένη την ανεργία στο 30% και με ακόμα 30% ανασφάλιστους εργαζόμενους, πρέπει να δούμε αν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές, κλείνοντας τις τρύπες προσωρινά ή θα προχωρήσουμε στην αναθεμελίωση, δηλαδή σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα».

«Σήμερα», συνέχισε ο Δραγασάκης, «δημοσιοποιήθηκε μια μελέτη με έξι σενάρια, αλλά αν πάμε στη δεύτερη επιλογή, αυτή που προτείνει ο κύριος Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση, πρέπει να συζητήσουμε τα μοντέλα παγκοσμίως. Το μοντέλο της Χιλής το απορρίπτουμε γιατί είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο, της Νέας Ζηλανδίας επίσης γιατί κάνει σύνδεση με την περιουσία, της Σουηδίας, έχει αρνητικά στοιχεία αλλά μπορούμε να το δούμε, ώστε να επιλέξουμε μοντέλο. Στόχος μας είναι να κάνουμε σύστημα βιώσιμο, με εγγυημένη σύνταξη έστω μέχρι τα 1000 ευρώ».

Αφού κατέστησε, δε, σαφές πως «δεν θα προχωρήσουμε εκδικητικά προς κάποιους συνταξιούχους, δεν μπορώ να μιλήσω για πλούσιους συνταξιούχους», διευκρίνισε πως «όταν μιλάμε για πλούτο, μιλάμε για συσσωρευμένο πλούτο, όχι για το εισόδημα και τους μισθούς του καθενός».

Σχολιάζοντας το ζήτημα του έχει προκύψει με το «πόθεν έσχες» των δύο υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι οι εξηγήσεις των δύο είναι πλήρεις, ενώ αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια» ενημέρωσε ότι στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς «τίποτα δεν έχει κλείσει» γιατί οι δανειστές προσήλθαν με τη διάθεση να μην συζητήσουν καν να υπάρξει ενδιάμεσος φορέας, αποκλείοντας πάντως τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.

Μιλώντας για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξήγησε ότι η ΤτΕ αυτή τη στιγμή ταξινομεί τα δάνεια και θα επιβάλει όρους στις τράπεζες για να τα ρυθμίσουν, ενώ το ΤΧΣ θα ελέγχει τους όρους αυτούς. «Μέσα στο χρόνο θα λήξει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης», σημείωσε.

Αφού έτσι επισήμανε έτσι ότι οι Θεσμοί συζητούν το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενδιάμεσου φορέα που θα τα διαχειριστεί, αποκάλυψε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή ενός σχεδίου που οδηγεί σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων στην περίπτωση που οι σημερινοί μέτοχοι δεν βάλουν νέα κεφάλαια, ώστε στη συνέχεια να γίνει ρύθμιση των δανείων σε συνεργασία με τις τράπεζες και να εξυγιανθούν οι επιχειρήσεις.

Για το λόγο αυτό ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει την εξέταση των δανείων ανά κατηγορία δραστηριότητας για παράδειγμα ξενοδοχεία ή ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς και με βάση το μέγεθος των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, ο κ. Δραγασάκης εστίασε σε τέσσερα βήματα:

«Υπογραφή της συμφωνίας, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών άμεσα ώστε να αποφευχθεί το "κούρεμα" καταθέσεων, αξιολόγηση, η οποία θα είναι πετυχημένη και άρση των capital controls που όπως όλα δείχνουν θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016»

Και κατέληξε: «Η άρση της αβεβαιότητας και οι πόροι που θα εισέλθουν θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία για να οικοδομούμε το νέο μοντέλο και να βγούμε από την κρίση».

Σχετικές ειδήσεις