ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολυνομοσχέδιο: Τι θα κάνουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Πολυνομοσχέδιο: Τι θα κάνουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Στην καταψήφιση επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υπογραφή της συμφωνίας με τους δανειστές, αναμένεται να προχωρήσουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο ανέφερε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Κουτσούκος, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, η παράταξή του να ψηφίσει επιμέρους άρθρα.

«Το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν αναγκαίο και αναπόφευκτο» υποστήριξε ο Γιάννης Κουτσούκος και το χαρακτήρισε αποτέλεσμα ατυχών επιλογών και «τυχοδιωκτικής πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες εισάγει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποστήριξε ότι αναιρεί ευνοϊκές ρυθμίσεις που διευκόλυναν την πραγματική οικονομία, όπως η επιβάρυνση των ενοικιαζομένων δωματίων και των ακινήτων με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και η αναίρεση των ευνοϊκών διατάξεων για όσους έκαναν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα, στη ρύθμιση η οποία αφορούσε οφειλέτες άνω του 1 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή για το πόσοι έκαναν χρήση της ρύθμισης αυτής και τι ποσά ρυθμίστηκαν.

Αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό ο Γιάννης Κουτσούκος, έκανε λόγο για ανατροπή ώριμων δικαιωμάτων που κατοχύρωναν οι προηγούμενοι νόμοι, για μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ έκανε λόγο «για μανία για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις Στρατούλη».

«Μέτρα ταξικά βάρβαρα, και οδοστρωτήρας για το λαό»

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ο ειδικός εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη για το κεφάλαιο όχι για το λαό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και χαρακτήρισε μέτρα «ταξικά βάρβαρα, και οδοστρωτήρας» για το λαό.

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε «ανέκδοτο τα περί φοροδιαφυγής και πρόσχημα για να ενταθεί η φοροεπιδρομή στο λαό», ενώ υποστήριξε ότι «το κεφάλαιο νομότυπα φοροδιαφεύγει στους φορολογικούς παραδείσους και εκμεταλλεύεται τα φορολογικά παραθυράκια που δημιουργούν οι κυβερνήσεις».

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί «τη σύνδεση των εισφορών με τη φοροδοτική ικανότητα και όχι με τη σχέση εργασίας και με τον τρόπο αυτό ανατρέπει την κοινωνική ασφάλιση».


Οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό «σφαγή των συντάξεων»

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Ο Χάρης Θεοχάρης είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής, ενώ θα ψηφίσει «κάθε διάταξη που βοηθάει τον ελληνικό λαό».
«Σας στηρίξαμε το καλοκαίρι γιατί τα σχέδια σας για τη δραχμή και οι εσωκομματικές σας έριδες θα έριχναν τη χώρα στα βράχια» είπε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού.

«Δεν θα ψηφίσουμε το μνημόνιο που δεν διορθώνετε ούτε κατά μία τελεία» συνέχισε και διερωτήθηκε: «Δεν θέλατε να συγκατοικήσουμε γιατί θα σας εμποδίζαμε να κάνετε αυτά που θέλετε και τώρα θέλετε να μοιραστούμε το ενοίκιο»;

Σχολιάζοντας τέλος, το θέμα το οποίο έχει ανακύψει με το πόθεν έσχες βουλευτών, ανέφερε ότι «η ανακριβής δήλωση πόθεν έσχες αποτελεί αδίκημα, ακόμη και αν τα έσοδα που αποκρύπτονται δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες και ζήτησε να έρθει το θέμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Η αυστηροποίησης της φορολογικής νομοθεσίας δεν θα αποφέρει ένα ευρώ»

«Οι φόροι πρέπει να επιβάλλονται με βάση τα εισοδήματα και όχι την περιουσία των πολιτών», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης που δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Ο Μάριος Γεωργιάδης τάχθηκε κατά της αυστηροποίησης της φορολογικής νομοθεσίας για την οποία εκτίμησε ότι δεν θα αποφέρει «ούτε ένα ευρώ». Κατέθεσε επίσης τη διαφωνία του κόμματός του με «την απαλλαγή των εργολάβων δημοσίων έργων από τα ανταποδοτικά τέλη».

«Δεν θέλουμε ένα κράτος που να δίνει προνόμια αλλά ένα κράτος δικαίου και ανάπτυξης που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους», είπε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων και σημείωσε τέλος ότι θα υποστηρίξει μέτρα που κινούνται στην «ορθή κατεύθυνση».

«Δεν είμαστε εδώ για να σας καταγγείλουμε, αλλά για να ασκήσουμε εποικοδομητική κριτική και να φέρουμε προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως είπε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ευάγγελος Καρακώστας. Ο Ευάγγελος Καρακώστας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ενώ έκανε λόγο για «αφανισμό της ελληνικής μεσαίας τάξης και στην ολοκληρωτική ισοπέδωση της εθνικής οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν επιλύει τα προβλήματα του Ελληνικού Λαού αλλά προσθέτει νέα, ακόμη βαρύτερα και υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαίο οι δανειστές να επιδοκιμάζουν την κυβέρνηση, η οποία δεν θα πρέπει να περιμένει την επιδοκιμασία του Ελληνικού Λαού.

Σχετικές ειδήσεις