ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Αναγκαία η παροχή ρευστότητας στα νοικοκυριά

«Στοίχημα» χαρακτηρίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής, «Το πλέον επείγον ζήτημα αφορά στα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, που αποτυπώνουν τη δυσπραγία της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια».

« Η στήριξη, η οποία παρέχεται στις τράπεζες μέσω του δημόσιου κορβανά πρέπει να επιτρέψει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το βραχνά των ατελείωτων χρεών. Την εξυγίανση δηλαδή των τραπεζών πρέπει να ακολουθήσει η εξυγίανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μόνο τότε, δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας», σημειώνεται επίσης.

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει ως εξής: «Από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δυσχέρανε την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με την επιβολή σειράς περιοριστικών μέτρων από το Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο 2015. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την αδιάλλακτη τακτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ευρωζώνης, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην επιβολή μέτρων ελέγχου και περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα εκείνες με στενούς πόρους και όρια λειτουργίας, βρέθηκαν σε δεινή θέση, ενώ πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους διαβίωση. Η εμπιστοσύνη που οι πολίτες επέδειξαν προς την κυβέρνηση στις δύσκολες αυτές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης: «Το "στοίχημα" είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Η παροχή δηλαδή ρευστότητας με ανεκτούς όρους στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Στην κατεύθυνση αυτή, το πλέον επείγον ζήτημα αφορά στα λεγόμενα "κόκκινα" δάνεια, που αποτυπώνουν τη δυσπραγία της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η στήριξη, η οποία παρέχεται στις τράπεζες μέσω του δημόσιου "κουρβανά" πρέπει να επιτρέψει την ελάφρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από το βραχνά των ατελείωτων χρεών. Την εξυγίανση δηλαδή των τραπεζών πρέπει να ακολουθήσει η εξυγίανση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μόνο τότε, δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολυπόθητη επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σχετικές ειδήσεις