ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogrοup χαμηλών προσδοκιών

Eurogrοup χαμηλών προσδοκιών
Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη δεύτερη δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα και τους όρους μετακύλισης του χρέους...

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους μετακύλισης του ελληνικού χρέους κατά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, ώστε να καθοριστεί επακριβώς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων συνεχίζονται υπό τη διαρκή απειλή των οίκων αξιολόγησης περί «πιστωτικού επεισοδίου.»

Εξάλλου, σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ανέλθει η συμμετοχή των ιδιωτών στα 30 δισ.ευρώ.

Έτσι, όπως όλα δείχνουν, οι κρίσιμες αποφάσεις θα μεταφερθούν για τις αρχές του Φθινοπώρου, οπότε και αναμένεται να καθοριστεί η συμμετοχή και το εύρος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση από δημόσιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει ότι, το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της χώρας είναι απόλυτα συνυφασμένο με τη δέσμευση της Αθήνας για την τάχιστη προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου.

Να σημειωθεί ότι, το Eurogroup συνέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη συνοχή της ΕΕ που αδυνατεί να προτάξει μια δυναμική και ενιαία απάντηση στις αγορές, την ώρα που οι πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης «στροβιλίζονται» στη «δίνη» των υψηλών spread και των υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.