ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Τσίπρα: Γιατί είναι σημαντική η οικονομία του Ιράν

Επίσκεψη Τσίπρα: Γιατί είναι σημαντική η οικονομία του Ιράν

Έχοντας αποκοπεί για χρόνια από το εμπόριο με τη Δύση, το Ιράν αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους επενδυτές που καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση των δικών τους οικονομιών.

Ενώ η κεντρική τράπεζα του Ιράν προβλέπει ανάπτυξη μικρότερη του 3% για το τρέχον δημοσιονομικό έτος που λήγει στις 20 Μαρτίου, εκτιμά ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί στο 5-6% το επόμενο 12μηνο. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8% έως το 2020.

Πτώση της τιμής του πετρελαίου
Το Ιράν προσπαθεί εδώ και χρόνια να περιορίσει την εξάρτησή του από τα πετρελαϊκά έσοδα. Εν μέσω υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερα έσοδα από φόρους παρά από την πώληση του αργού.
Το πετρέλαιο παραμένει ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας και το Ιραν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από την περίοδο της ηγεσίας του τελευταίου Σάχη. Το φθηνό του αργό, η εξόρρυξη του οποίου είναι σχεδόν κατά δύο τρίτα φθηνότερη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, είναι ο βασικός πόλος έλξης για τις τις μεγάλες εταιρίες.
Η Ευρώπη ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου του Ιράν πριν την επιβολή των κυρώσεων και αγόρασε σχεδόν 600.000 βαρέλια την ημέρα από τη χώρα το 2011, σύμφωνα με την αμερικανική Αρχή Ενεργειακής Πληροφόρησης.

Περισσότεροι φόροι και εξαγωγές

Οι αρχές σχεδιάζουν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά σχεδόν 15% για το νέο ιρανικό έτος.Το βάρος δίνεται στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη στόχευση όσων απολαμβάνουν φοροαπαλλαγών αντί της αύξησης των φόρων σε αυτούς που ήδη πληρώνουν, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Μπαγέρ Νομπάχ στις 18 Ιανουαρίου.
Στην Ευρώπη, ο Ροχανί είπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θέλει να εξάγει τουλάχιστον το 30% των προϊόντων της, όχι απλά να προσελκύσει τις ξένες επενδύσεις, οι οποίες ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας λέει ότι θα μπορούσαν να φθάσουν τα 50 δισεκ. δολάρια το χρόνο.

Επιστροφή κεφαλαίων

Τα έσοδα από το πετρέλαιο ύψους 32 δισεκ. δολαρίων που βρίσκονταν προηγουμένως δεσμευμένα σε υπερπόντιους λογαριασμούς λόγω των κυρώσεων είναι πλέον προσβάσιμα, σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ιράν Βαλιολάχ Σεΐφ τον Ιανουάριο, χρήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να στηριχθεί το ριάλ.

Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν επίσης κινήσεις προς την εξομάλυνση του συναλλαγματικού καθεστώτος και του χρηματοπιστωτικού συστήματος του Ιράν, δήλωσε ο Σεΐφ. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η διπλή συναλλαγματική ισοτιμία προς το δολάριο – μία που θα ορίζεται από την κεντρική τράπεζα και μία περισσότερο ανταγωνιστική, ανεπίσημη ισοτιμία της αγοράς – θα ενοποιηθεί εντός έξι μηνών.

Σχετικές ειδήσεις