ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΗΕ: Τα μνημόνια στην Ελλάδα καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα!

ΟΗΕ: Τα μνημόνια στην Ελλάδα καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα!

«Κόλαφος» για τα μνημόνια στην Ελλάδα είναι η νέα έκθεση του ΟΗΕ.

«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ – ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή Τύπου στις Βρυξέλλες, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μαζική καταπάτηση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Επέκρινε δε τα μέτρα – ταφόπλακα που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα συμπιέσουν περαιτέρω τα δικαιώματα.

«Το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε υπό την πίεση των διεθνών πιστωτών της χώρας και περιλαμβάνει περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις ύψους 3,6 δισ. και αύξηση του ΦΠΑ στο 24% μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα» ανέφερε στην έκθεσή του.

Ο κ. Μποχοσλάβσκι στο πλαίσιο της καταγραφής των επιπτώσεων των κρίσεων χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου, του EuroWorking Group, καθώς και με εκπροσώπους των συνδικάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, ανέφερε πως είναι προφανές ότι έχει πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώριο για να διασφαλίσει ότι «τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «δεν είναι αποδεκτό ορισμένοι άνθρωποι να μην έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν φαγητό, να χάνουν την πρόσβαση σε βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να μη μπορούν να έχουν ένα σπίτι πάνω από το κεφάλι τους».

Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός και για το χρέος, λέγοντας ότι όσα πρότειναν οι δανειστές είναι πολύ λίγα και ήρθαν πολύ αργά. Πρότεινε δε ως αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Από τα βέλη του κ. Μποχοσλάβσκι δεν γλίτωσε και η στάση τόσο της Ευρώπης, όσο και του ΔΝΤ: «Διεθνείς οργανισμοί συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, των οργάνων της και των χρηματοπιτωτικών ιδρυμάτων, αλλά και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δεν είναι υπεράνω της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σημείωσε.

Σχετικές ειδήσεις