ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2017: Κανείς δεν ξέρει πώς θα υπολογιστεί!

ΕΝΦΙΑ 2017: Κανείς δεν ξέρει πώς θα υπολογιστεί!

ΕΝΦΙΑ: Στον αέρα βρίσκονται οι υπολογισμοί για τον ΕΝΦΙΑ του 2017,αφού, μετά τη δικαίωση τεσσάρων περιοχών της χώρας (Εκάλη, Ψυχικό, Νέος Βουτζάς, Δελφοί Αμφίσσης) ακολουθούν εκατοντάδες προσφυγές.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Ταυτόχρονα η υποχρεωτική μετάβαση στις εμπορικές αξίες –που πρέπει να γίνει μέσα στο 2017- αντιμετωπίζει προβλήματα, αφού δεν υπάρχει συμφωνία στο υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο υπολογισμού των τιμών...

Με τον εισπρακτικό στόχο του φόρου να μην αλλάζει και να παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, αναμένεται να ακολουθήσει ένα αλαλούμ με τροποποιήσεις σε κλίμακες και φορολογικούς συντελεστές, για να καλυφθεί η όποια διαφορά προκύψει από τη μείωση των αντικειμενικών.

Είναι άγνωστο εάν μέχρι τα μέσα του 2017 θα έχει καθοριστεί ο τρόπος υπολογισμού των εμπορικών τιμών για να τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ με βάση τις εμπορικές. Και τότε....το χάος που θα προκύψει θα είναι πολλαπλάσιο, αφού τις 4 περιοχές ακολουθούν εκατοντάδες, και μέσα στο 2017 θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει το μαζικό φαινόμενο...επιστροφών ΕΝΦΙΑ του 2017 στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η προσφυγή στο ΣΤΕ

Αν και το Μάιο του 2015 άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, τότε το υπουργείο Οικονομικών ... πάγωσε στις λεγόμενες ακριβές περιοχές τις αξίες ενώ οι μειώσεις, έγιναν κλιμακωτά, με βάση το ύψος της τιμής ζώνης. Στις συγκεκριμένες περιοχές, από τον Μάιο του 2015 που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, είτε δεν έγιναν καθόλου μειώσεις είτε έγιναν και ήταν πολύ περιορισμένες.

Αυτοί που προσέφυγαν εντόπισαν αυτό ακριβώς το «ελάττωμα» των νέων αντικειμενικών και κατάφεραν να πετύχουν νέα δικαστική απόφαση με την οποία το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να διορθώσει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτές τις τέσσερις περιοχές το αργότερο έως το τέλος του έτους. Όμως για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι νέες αξίες δεν θα ισχύσουν αναδρομικά καθώς αν συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να επιστραφούν χρήματα στους φορολογούμενους σε αυτές τις περιοχές λόγω του επανυπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και άλλων φόρων (μεταβίβασης κλπ).

Από την υποχρεωτική αλλαγή των τιμών στις τέσσερις περιοχές θα προκύψουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2017 για τους φορολογούμενους που έχουν ακίνητα σε αυτές τις περιοχές ενώ και άλλες περιοχές -με προσφυγές -μπορούν να επιδιώξουν τη διόρθωση των τιμών ζώνης καθώς συνολικά οι τιμές άλλαξαν βάση μαθηματικού τύπου (κλιμακωτή μείωση) και όχι βάση δεδομένων της αγοράς. Ήδη έχουν κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο εκατοντάδες προσφυγές κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί και τη χαριστική βολή στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών, όπως το γνωρίζουμε και εφαρμόστηκε από το 1982 και μετά.

ΕΝΦΙΑ με εμπορικές αξίες

Το 2017 θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες (ως βάση θεωρούνται οι τιμές που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου) αφού η μετάβαση από τις αντικειμενικές στις εμπορικές αξίες εντός του 2017 αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μάλιστα οι νέες αξίες πρέπει να οριστούν το αργότερο έως τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Από το 2017 έρχονται λοιπόν, οι νέες εμπορικές αξίες βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ ...όμως ούτε αυτό είναι εύκολο...

Στον προγραμματισμό του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το β΄ εξάμηνο του 2017 και θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017.

Δηλαδή, στόχος του συστήματος είναι οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμοστούν με βάση τις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα.

Όμως , ο καθορισμός νέων τιμών είναι δύσκολο να γίνει αξιόπιστος. Η κρίση έχει εκμηδενίσει τις αγοραπωλησίες ακινήτων και οι λιγοστές που γίνονται δεν είναι ενδεικτικές για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αφού οι όποιες πράξεις πραγματοποιούνται σήμερα, γίνονται από ανάγκη για χρήματα, με αποτέλεσμα να πωλούνται ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές.
Έτσι υπάρχει η πρόταση να υπολογίζονται οι νέες τιμές με βάση μια σειρά δεδομένων από τις τράπεζες -από τις εκτιμήσεις που κάνουν για την εγγραφή προσημειώσεων-, από εκτιμήσεις ορκωτών εκτιμητών ακινήτων, από πωλητές μέσω μεσιτικών δικτύων και από το ύψος των μισθωμάτων όπως προκύπτουν από την ηλεκτρονική δήλωση μισθώσεων στο taxisnet.

Συμφωνία για τον τρόπο υπολογισμού όμως δεν υπάρχει και φαίνεται πώς οι αρμόδιοι....καταλήγουν στη λύση, οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμόζονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές ή να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα για τις τιμές των ακινήτων.

Σχετικές ειδήσεις