ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα εμπλοκή στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης - Στον «αέρα» η χρηματοδότησή του

Νέα εμπλοκή στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης - Στον «αέρα» η χρηματοδότησή του

Νέες ενστάσεις εκφράζουν οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα για να χρηματοδοτηθεί το μέτρο

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θέτουν θέμα μεγαλύτερων περικοπών σε συγκεκριμένα προνοιακά επιδόματα προκειμένου χρηματοδοτηθεί το μέτρο στήριξης των ευάλωτων ομάδων το 2018 προσθέτοντας ένα ακόμη πρόσκομμα στη δύσκολη διαδικασία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η νέα εμπλοκή προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας. Και αυτό, με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, γιατί το ζήτημα έχει κλείσει με τη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δύο μεταρρυθμίσεις που πιθανώς να κρύβουν παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα αλλά και σε φοροαπαλλαγές για να εξοικονομηθούν 200 - 210 εκατ. ευρώ.

Για το τρέχον έτος πάντως η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός του Ιανουαρίου με στόχο το ΚΕΑ να καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους που ζουν στο κατώφλι της φτώχειας.

Αναλυτικότερα, στον «αέρα» βρίσκεται εκ νέου η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2018, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η επέκτασή του σε πανελλαδική εμβέλεια. Η νέα εμπλοκή σύμφωνα με το δημοσίευμα ενδέχεται να συνδέεται με την αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για διαφορές σχετικά «με τη σωστή εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού».

Για την εφαρμογή του ΚΕΑ σε πανελλαδική εμβέλεια αυτή θα χρηματοδοτείτο τόσο κατά το τρέχον έτος όσο και τα επόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προκειμένου να συμφωνηθεί κατι τέτοιο το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευτεί να τρεξει εντός του 2017 την αναδιάρθρωση οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

Ηδη η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται προτάσεις για τα αναπηρικά επιδόματα ενώ στην τελευταία έκθεσή της περιγράφει 4 σενάρια για τα οικογενειακά με ενοποιήσεις και αναπροσαρμογές. παράλληλα κι άλλα σενάρια επεξεργάζονται και στο υπουργείο Εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις