ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπανδρέου: «Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο»

Παπανδρέου: «Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο»
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο να διαδραματίσουν οι τράπεζες...

"Οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013" επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο γήπεδο του Τάε-Κβο-Ντο, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνουν νωρίτερα εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε τον σημαντικό ρόλο που έχουν σε αυτή την δύσκολη περίοδο να διαδραματίσουν οι τράπεζες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγεί από την φάση επιτήρησης και θα κερδίσει τη μάχη. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως απορρίπτονται χαρακτηρισμοί όπως «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.

Για τις τράπεζες

«Δεν ξεχνάμε τις υπερβολές και τις καταχρηστικές πρακτικές που εφάρμοσαν οι τράπεζας τις περασμένες εποχές. Αυτές έχουνε περάσει ανεπιστρπετί. Οι τράπεζες πρέπει να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο στην ελληνική οικονομία. Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας παρέχει η βοήθεια που δίνουμε στα τραπεζικά ιδρύματα» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Ζούμε μια πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή στην παγκόσμια οικονομία» πρόσθεσε, περιγράφοντας όσα συμβαίνουν διεθνώς, με αναφορά και στην κρίση χρέους στην Ελλάδα.

«Οι θέσεις και οι ιδέες μας γίνονται όλο και πιο αποδεκτές, έστω και με καθυστέρηση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της οικονομίας κάνοντας λόγο για:

-αδυναμία οικοδόμησης μιας εύρωστης οικονομίας και μιας χώρας παραγωγικής,

-αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, της γραφειοκρατίας, της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και αισχροκέρδειας,

-επικράτηση πελατειακών και συντεχνιακών νοοτροπιών.

Για τη παγκόσμια οικονομία

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η μάχη που δίνεται είναι ταυτόχρονα και μάχη για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης.

Πρώτος στόχος είναι "μιας παγκόσμιας ή έστω μιας πιο ισχυρής ευρωπαϊκής δημοκρατικής διακυβέρνησης που θα θέτει ρυθμίσεις, όρους, και ελέγχους".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην "πράσινη οικονομία", αλλά και στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της επιβολής του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και επί του διοξειδίου του άνθρακα.

Διατύπωσε μάλιστα και την πρότασή του για "πράσινη ανάπτυξη" που θα "σπάσει το φαύλο κύκλο της ύφεσης και θα προετοιμάσει τις κοινωνίες μας για μια οικονομία πέραν από την πετρελαϊκή εξάρτηση".

Καθιέρωση ευρωομολόγων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επίμαχο θέμα των ευρωομολόγων τασσόμενος για άλλη μια φορά υπέ της έκδοσής του.

Σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι αναδυόμενες οικονομίες ανταγωνίζονται τις αναπτυγμένες μέσω της ανισότητας και των φθηνών εργατικών χεριών και τόνισε ότι "εμείς θέλουμε την ανταγωνιστικότητα, όχι μέσω ανισότητας αλλά μέσω ποιότητας".

Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης "προτύπου εξανθρωπισμού της παγκόσμιας οικονομίας" και τόνισε ότι η "Ευρώπη μόνο της λιτότητας δεν έχει μέλλον".

Θα βγεί η Ελλάδα από την επιτήρηση

«Σήμερα, η δική μας παράταξη θα βγάλει την χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση, και θα την κάνει να σταθεί ξανά στα πόδια της» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «οι πολίτες θα μας κρίνουν το 2013 και μέχρι τότε όχι μόνο θα έχουμε πετύχει η Ελλάδα να βγαίνει από την κρίση αλλά θα έχουμε ολοκληρώσει τόσες και τέτοιας σημασίας αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον. Θα σπάσουμε τους δεσμούς με την πελατειακή Ελλάδα». «Δεν θεοποιούμε, δεν δαιμονοποιούμε ούτε την αγορά, ούτε το κράτος», τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι αποφάσεις της 21 Ιουλίου, αποτελούν νέα προοπτική για την χωρά μας να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το πρόβλημα του χρέους».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newscode.gr