ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: Αυτά είναι τα μέτρα, πάρτε μας τηλέφωνο

Ντάισελμπλουμ σε Τσακαλώτο: Αυτά είναι τα μέτρα, πάρτε μας τηλέφωνο

Η επιστροφή αρχικά των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα και στη συνέχεια των διαπραγματευτών των δανειστών σημαίνει ένα και μοναδικό πράγμα.Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συμφώνησε στον πυρήνα των απαιτήσεων που έχουν τεθεί από όλους και κυρίως από το ΔΝΤ. Αυτό που μένει είναι μεν σημαντικό αλλά ουσιαστικά λεπτομέρειες που θα κλείσουν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Ο απόλυτος εκβιασμός – Όλοι οι διάλογοι-«φωτιά» από το τελεσίγραφο των δανειστών

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, με την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου έδωσαν για μια ακόμη φορά γην και ύδωρ προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποδεχόμενοι όλες τις βασικές εντολές που δίνουν στην Ελλάδα οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του δικού τους μνημονίου.

Και τώρα για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες αναζητούν τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης μιας ακόμη υπερήφανης ήττας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών του, η ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά θα επιχειρήσει να εκβιάσει όσους από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ακόμη ψήγματα «αξιοπρέπειας» για να ψηφίσουν όσα μέτρα κριθεί τελικά αναγκαίο να περάσουν από τη Βουλή προκαταβολικά.

Παράλληλα, αναζητούνται συνεχώς επικοινωνιακά αντίμετρα. Και επειδή οι εντυπωσιακές εξαγγελίες τύπου «13η σύνταξη» κ.λπ. έχουν τελειώσει αυτό που αναμένεται είναι περαιτέρω όξυνση της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης με την ανάδειξη θεμάτων όπως τα πόθεν έσχες της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι κάθε είδους λίστες, νέες αποκαλύψεις ή «αποκαλύψεις» για σκάνδαλα παρελθόντων ετών και άλλα πολλά τέτοια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια ακόμη ψευδαίσθηση κάθαρσης προκειμένου να κερδίσει ένα πολύ μικρό μέρος του εκλογικού σώματος με τελικό στόχο αφενός να μην πετύχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες εκλογές και αφετέρου να πληγεί η προσπάθεια που καταβάλλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη να αυξήσει τα ποσοστά της με επαναπατρισμό ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες παίχθηκε μια ακόμη πράξη του δράματος της περήφανης διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015 με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

Οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν μπροστά σε ένα μπλοκ όλων των δανειστών που συντονισμένα τούς παρουσίασαν την τελική τους πρόταση. Η πρόταση δόθηκε ως τελεσίγραφο και ουσιαστικά δεν υπήρχε κανένα περιθώριο στην ελληνική πλευρά που για μια ακόμη φορά πόνταρε και έχασε στις διαφορές ΔΝΤ - Σόιμπλε - Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στο οποίο ανήκε η πρωτοβουλία για τη χθεσινή σύσκεψη ήταν σαφής κλείνοντας μετά από περίπου 4 ώρες τη συνάντηση: «Αυτή είναι η πρόταση και εγώ θα αφήσω να εννοηθεί ότι είμαστε σύμφωνοι επί της αρχής και ότι ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. Σκεφτείτε το, συζητείστε το και αν θέλετε τα ξαναλέμε σε λίγες ημέρες πάλι εδώ για τις λεπτομέρειες».

Σε αυτή την καθαρή τοποθέτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλησε να τοποθετηθεί καθώς το βασικό του πρόβλημα δεν είναι το πως θα κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά το να φορτωθεί ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά το όποιο κόστος συνεπάγεται η συμφωνία που θα δεσμεύει τη χώρα με επαχθέστατα μέτρα για την περίοδο και μετά το 2018.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί παρουσίασαν στην ελληνική αντιπροσωπεία τις τελικές τους προτάσεις που δεν απέχουν πολύ από τα όσα διαρρέονταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτά για τα οποία αρχικά ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο και τα οποία θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό με περισσότερα από 3 δισ. σε περίπτωση που δεν αποδώσει η ήδη υπάρχουσα φοροκαταιγίδα τα συμφωνημένα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

Έτσι, οι δανειστές ζητούν συγκεκριμένες και νομοθετημένες εξασφαλίσεις με βάση τις οποίες θα εξασφαλίζονται πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και για αρκετά χρόνια.

Αρχικά, διατυπώνεται επιμονή για το αφορολόγητο περί τις 6.000 ευρώ αντί των 7.500 που είχε αρχικά αντιπροτείνει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι δημοσίως διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Κατόπιν, υπάρχει το θέμα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων κάτι που επίσης η κυβέρνηση αποδέχεται τελικά παρά τις ιδεολογικές αντιρρήσεις και τα πάγια συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα οι δανειστές ζητούν μέτρα της τάξης του 2% στο σημερινό ΑΕΠ που σημαίνει περίπου 3,5 δισ. Ευρώ και θα περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων νέο κόφτη στις συντάξεις και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που έχει εγγυηθεί ο πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος που τώρα σφυρίζει αδιάφορα. Από την πλευρά των δανειστών πάντως δίνεται και ένα επικοινωνιακό «τυράκι» στην κυβέρνηση καθώς στην τελική συμφωνία δέχονται να υπάρχει μια παράγραφος που θα προβλέπει πως σε περίπτωση υπεραπόδοσης θα επιτρέπεται δημοσιονομική επέκταση, δηλαδή παροχές, φοροελαφρύνσεις και καταβολή επιδομάτων.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, σχολίασε μέσω διαρροών, για μια ακόμη φορά, το αποτέλεσμα της σύσκεψης σημειώνοντας ότι «υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου ανάμεσα στις δύο πλευρές και σημειώθηκε πρόοδος». Συμπλήρωσε όμως ότι «εφόσον οι απαιτήσεις του ΔΝΤ παραμένουν παράλογες δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Ουσιαστικά, το επαναλαμβάνουμε η Αθήνα έχει συμφωνήσει επί της ουσίας να δεχθεί τα μέτρα αλλά ζητάει στο τελικό πακέτο της συμφωνίας να υπάρχει σαφέστερες δεσμεύσεις για το χρέος προκειμένου να «πουλήσει» τη συμφωνία πρώτα στους δικούς της βουλευτές και στη συνέχεια στον ελληνικό λαό.

Ακόμη όμως δεν έχει αποφασιστεί ο επικοινωνιακός χειρισμός της συμφωνίας, αν δηλαδή θα πρέπει να γίνει τώρα ή αργότερα προκειμένου -για μια ακόμη φορά, την τρίτη στη σειρά- να παιχθεί το σίριαλ αν δεν συμφωνήσουμε είμαστε χαμένοι, εμείς πάντως προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε πως οι εκλογές, αυτή τη στιγμή, θα τον οδηγήσουν σε μια ατιμωτική ήττα και μόνο υποχρεωτικά θα οδηγήσει τον ελληνικό λαό στις κάλπες όπου σίγουρα θα ηττηθεί, αλλά ελπίζει ότι θα μείνει στο πολιτικό παιχνίδι εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν κατακτήσει αυτοδυναμία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις ξεκινήσουν από την Κυριακή με εντατικούς ρυθμούς κανείς δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί και έπειτα από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Τέλος, να σημειωθεί μια σημαντική λεπτομέρεια για τη στάση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο επικεφαλής του Eurogroup επιθυμεί να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα και πάντως πριν από τις Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι προσωπικός και αφορά την επιθυμία του, παρά το ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός θα χάσει τις εκλογές, να παραμείνει στη θέση αν και δεν αναμένεται να είναι πάλι υπουργός Οικονομικών στη χώρα του.

Και ο δεύτερος είναι ουσιαστικότερος και για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ καθώς ενδεχόμενη νίκη του ακροδεξιού κόμματος στην Ολλανδία θα δημιουργούσε πολλά περισσότερα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις του μνημονίου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του μετά το τέλος της 4ωρης συνάντησης τόνισε:

«Σήμερα είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους επικεφαλής των θεσμών για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει σαφής κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σήμερα σημειώθηκε ουσιαστική πρόοδος και είμαστε κοντά στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτιμήσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».

Στη συνάντηση που έγινε υπό το συντονισμό του προέδρου του Εurogroup, μετείχαν οι Κλάους Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ΕΜΣ), Μπενουά Κερέ (Εκτελεστικό μέλος ΕΚΤ), Μάρκο Μπούτι (Γενικός Διευθυντής Κομισιόν), καθώς επίσης οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Eurogroup, Τόμας Βίζερ.

Σχετικές ειδήσεις