ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο 2015

Γερμανικός Τύπος: Επιστροφή της ελληνικής κρίσης στο 2015

Στις εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στις συνακόλουθες οδυνηρές επιπτώσεις του νέου αδιεξόδου στην ελληνική οικονομία αναφέρεται με ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt

«Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, υπογραμμίζοντας ότι από την παρούσα κατάσταση πλήττονται κυρίως οι τράπεζες.

Ο ανταποκριτής της Handelsblatt αναφέρεται στις πρόσφατες παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Όπως σημειώνει, «οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και αυτός αντιδρά με δυσφορία», παρατηρεί το δημοσίευμα, που αναφέρεται τόσο στη σύσταση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Γιάννη Στουρνάρα να μην πολιτικολογεί, όσο και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που επίσης άφησε αιχμές εναντίον του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.

Θυμίζει καλοκαίρι 2015

Όπως εκτιμά η Handelsblatt, «οι νέες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ενδέχεται να είναι μάλλον μη εποικοδομητικές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν ούτως η άλλως καθυστερήσει. Διότι ο Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφόρηση ατόμων εκ των έσω, τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είναι ένας από τους τέσσερις θεσμούς των δανειστών, με τους οποίους παλεύει η Αθήνα εδώ και μήνες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής».

Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι του 2015 στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ο ανταποκριτής της Handelsblatt διακρίνει επιστροφή της ελληνική κρίσης, σχολιάζοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται «θυμίζει το πρώτο μισό του 2015. Τότε ο Τσίπρας με τη στρατηγική της αντιπαράθεσης (με τους δανειστές) είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης», υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα.

Οι διαφορές στην ευρωζώνη παραμένουν μεγάλες

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στην πτώση του δείκτη ανεργίας στην ευρωζώνη στο 9,5%, που αποτελεί χαμηλό οκταετίας.

Η θετική είδηση της μείωσης του σχετικού ποσοστού μετριάζεται από τις ξεκάθαρες αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών-μελών του ενιαίου νομίσματος. Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel παρατηρεί ότι «η κατάσταση στην αγορά εργασίας της ευρωζώνης εξομαλύνεται περαιτέρω. Παρόλα αυτά οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες της παραμένουν μεγάλες, όπως δείχνουν τα επίκαιρα στοιχεία της Eurostat».

Το ίδιο θέμα απασχολεί και την Welt. Όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα του Βερολινου, η ανεργία στο σύνολο της ευρωζώνης υποχώρησε «στο χαμηλότερο επίπεδο από το αποκορύφωμα της χρηματοοικονομικής κρίσης τον Μάιο του 2009. Αυτά είναι μεν καλά νέα, ωστόσο η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει στη βάση διεθνών συγκρίσεων ανησυχητικά υψηλή. Αυτό ισχύει ειδικά για μερικές από τις χώρες της κρίσης: Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σχεδόν ένας στους τέσσερις ικανούς για εργασία με βάση την ηλικία ήταν άνεργος τον Δεκέμβριο, ενώ στην Ισπανία τον Φεβρουάριο αντίστοιχα σχεδόν ένας στους πέντε».

ΠΗΓΗ: DW

Σχετικές ειδήσεις