ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Black Friday: Τι είναι, πότε καθιερώθηκε και ποιους κινδύνους κρύβει - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Black Friday: Τι είναι, πότε καθιερώθηκε και ποιους κινδύνους κρύβει - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΗBlack Friday«έρχεται» αύριο Παρασκευή,24 Νοεμβρίου για δεύτερη φοράστην Ελλάδα και συνοδεύεται από προσφορές, εκπτώσεις αλλά και εκδηλώσεις!

Ο θεσμός της Black Friday, επιτρέπει στους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, έχοντας στη διάθεσή τους προϊόντα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις αλλά και μοναδικές προσφορές.

Ο όρος
Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ.

Πώς προέκυψε η ονομασία;

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό. Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday, σύμφωνα με το history.

Παράλληλα, ο όρος «Black Friday» χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ΄60 από αστυνομικούς στη Φιλαδέλφεια οι οποίοι παραπονούνταν για την συμφόρηση των δρόμων τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς.

Κατά τον 19ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για ένα μεγάλο οικονομικό κραχ, όπου το 1869 επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ωστόσο οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις για τη Black Friday

Οδηγίες προς τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στη δράση Black Friday αλλά και προς τους καταναλωτές δημοσιοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με αυτές, συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν αύριο Παρασκευή.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78).

Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Οι κυβερνοεγκληματίες καραδοκούν - Τι πρέπει να προσέξετε για να είστε ασφαλείς

Καθώς κλιμακώνεται το ενδιαφέρων των καταναλωτών για τις αγοραστικές προσφορές της Black Friday, κλιμακώνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες.

Για να προστατεύσουν τους πελάτες τους κατά τις online αγορές τους, πολλές εταιρίες έχουν θωρακίσει τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα με πιστοποιητικά SSL, κρυπτογράφηση δεδομένων και άλλους μηχανισμούς. Σε κάθε περίπτωση, και οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και ορισμένα από τα σημεία -σύμφωνα με την ESET, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα τη ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων- είναι τα εξής:

  • Ενημερώσεις: Ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, firmware update, patches κλπ βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή και των ψηφιακών συσκευών. Η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος με την ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων διατηρεί επίσης ασφαλείς τους χρήστες, αφού οι κυβερνοεγκληματίες επινοούν διαρκώς νέους τρόπους επιθέσεων.
  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης πριν αλλά και μετά από τις αγορές σας, ή χρησιμοποιήστε ένα password manager. Ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι αρκετά περίπλοκος ώστε να μην είναι εύκολο για τους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.
  • Ειδικός λογαριασμός αγορών: Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να έχετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιείτε για τις online αγορές, ο οποίος δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας.
  • Διατηρείτε ενεργό το τείχος προστασίας συνεχώς. Το Firewall είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης για την ασφάλεια του υπολογιστή, επειδή βοηθάει στην προστασία των συσκευών από πολλούς τύπους κακόβουλου λογισμικού.
  • Antivirus και Antispyware. Οι λύσεις antivirus και antispyware βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή εκτελώντας σάρωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των εφαρμογών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, ενώ μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ιούς και spyware πριν αυτά βλάψουν τις συσκευές σας.
  • Προσοχή στους μικρούς αγοραστές. Όλο και περισσότερο, τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές και είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να τις λειτουργούν με ασφάλεια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή όπου μπορούν να γίνουν αγορές χωρίς επιτήρηση.
  • Αγορά συσκευών: Αν αγοράσετε υπολογιστές ή άλλες ψηφιακές συσκευές, φροντίστε να τα εξοπλίσετε με λύσεις ασφαλείας πριν τις συνδέσετε στο δίκτυο σας. Οι μη προστατευμένες συσκευές μπορούν να μολυνθούν σε λιγότερο από 5 λεπτά.
  • Μετά τις αγορές: Είναι πάντα καλό να ελέγχονται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των λογαριασμών πιστωτικών καρτών, ακόμη περισσότερο όταν οι αγορές στο διαδίκτυο πραγματοποιούνται σε περιόδους με αυξημένη κινητικότητα. Όταν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική υπηρεσία μέσω ασφαλούς (και αυθεντικού!) καναλιού και ότι ο λογαριασμός σας προστατεύεται σωστά με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.





Σχετικές ειδήσεις