ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιταλία και Ισπανία «γκρεμίζουν» τα χρηματιστήρια - Σε ελεύθερη πτώση και το ΧΑ

Ιταλία και Ισπανία «γκρεμίζουν» τα χρηματιστήρια - Σε ελεύθερη πτώση και το ΧΑ

Σε βαθύ κόκκινο και εγκλωβισμένεςστην δίνη της πολιτικής κρίσης της Ιταλία και της Ισπανίας βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές.Η Ιταλία είναι χωρίς κυβέρνηση από το αδιέξοδο εκλογικό αποτέλεσμα του Μαρτίου.

Στο «κόκκινο» το ΧΑ - Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε νέα χαμηλά έτους

Πλέον το βλέμμα στρέφεται στις επικείμενες πρόωρες κάλπες. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα ανέθεσε χθες στον Κάρλο Κοτταρέλλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί πάνω από 1,5%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει βουτιά 2,02%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο ιταλικός FTSE MIB βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με απώλειες 2,97%, διευρύνοντας την "ζημία" μετά και την χθεσινή υποχώρηση της τάξης του 2%.

Στους πρωταγωνιστές της σημερινής "βουτιάς" στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Ισπανία, με τον IBEX να δέχεται έντονες πιέσεις καταγράφοντας απώλειες άνω του 2,5%. Αιτία η επικείμενη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο της καταδίκης δεκάδων ατόμων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού.

Ευρωπαϊκοί προβληματισμοί, με επίκεντρο την Ιταλία, αποτυπώθηκαν νωρίτερα και στις ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει τις συναλλαγές με πτώση 0,59%. Αρκετές αγορές, όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη παρέμειναν κλειστές σήμερα λόγω αργίας.

Στο «κόκκινο» το ΧΑ

Οι μετασεισμοί που προκαλεί η ιταλική κρίση στις ευρωπαϊκές αγορές γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί στο ελληνικό Χρηματιστήριο αλλά και στα ελληνικά ομόλογα.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί σε νέα χαμηλά έτους με πτώση άνω του 2,3%, ενώ τις μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2,5%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,84% και στο 4,651%, επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές εκτοξεύεταιστο 3,811% με άνοδο της τάξης του 13,2%, ενώ το yield στο 7ετές αγγίζει το 4,1%.

Σχετικές ειδήσεις