Προσπαθεί να αποφύγει το ΔΝΤ η Πορτογαλία

Η οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ιρλανδία «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την...

Η οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ιρλανδία «κατευνάζει τους φόβους, μειώνει την αβεβαιότητα και ενισχύει την εμπιστοσύνη των αγορών», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, η οποία θεωρείται η επόμενη χώρα μετά την Ιρλανδία που διατρέχει κίνδυνο για το χρέος τους στην ευρωζώνη.
Μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία προσπαθεί να αποφύγει με κάθε τρόπο μια παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), την οποία ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη.

«Μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε ότι η Ευρωζώνη διαθέτει κατάλληλους μηχανισμούς για την προώθηση και την εγγύηση της οικονομικής της σταθερότητας» προσθέτει ο υπουργός οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος.

Παρόλα αυτά ο Σάντος δεν κάνει καμία αναφορά για την εκδοχή η Πορτογαλία να ζητήσει εξωτερική βοήθεια προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης.

Αντίθετα υπογραμμίζει τις διαφορές με την Ιρλανδία υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα «καλά ρυθμισμένο και ελεγχόμενο», ισχυρό και κεφαλαιοποιημένο».

Ο υπουργός υπενθυμίζει ότι η χώρα του θα μειώσει φέτος το έλλειμμά της κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ (από το 9,3% στο 7,3% του ΑΕΠ) και ότι ο προϋπολογισμός για το 2011 που «βασίζεται σε μια σημαντική πολιτική συμφωνία, θα εγκριθεί αυτή την εβδομάδα».

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή