ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Εικόνες «Αποκάλυψης» αν διασπαστεί η ευρωζώνη

FT: Εικόνες «Αποκάλυψης» αν διασπαστεί η ευρωζώνη

Εικόνες «Αποκάλυψης» θα προκαλέσει τυχόν διάσπαση της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Ραντοσλάβ Σικόρσκι.

Σε άρθρο του στους Financial Times, o Σικόρσκι προειδοποιεί ότι το δίλημμα που τίθεται για να αποφύγει η ευρωζώνη τη μερική αποσύνθεση είναι είτε βαθύτερη ενοποίηση είτε κατάρρευση.

«Τα βήματα προς μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών-μελών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση» τονίζει, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων για τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης. Επίσης, θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λειτουργήσει ως ύστατος δανειστής, που θα στηρίζει την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Επίσης, ο Σικόρσκι προτείνει να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης με τα κράτη μέλη της ΕΕ που δεν μετέχουν σ' αυτή. «Αντί να οργανώνουμε ξεχωριστές συνόδους για τη ζώνη του ευρώ ή αποκλειστικές συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, μπορούμε να συνεχίσουμε την πρακτική που ισχύει και σε άλλα ευρωπαϊκά φόρα, όπου μπορούν όλοι να παρευρίσκονται, αλλά δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα μέλη», αναφέρει.

Η Πολωνία, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, θα θελήσει να γίνει μέλος της ευρωζώνης. Ωστόσο, θα ζητήσει πολλά από τη Γερμανία. Πρώτον, να παραδεχθεί ότι έχει ευνοηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από την παρούσα κατάσταση.

«Η Γερμανία δεν είναι το αθώο θύμα της ασωτίας των άλλων», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο παραβίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι τράπεζές του αγόραζαν επίφοβα ομόλογα.

Την ίδια ώρα, ο πόλεμος της Γερμανίας στον πληθωρισμό είναι μεν κατανοητός, ωστόσο «ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι πλέον πολύ μεγαλύτερος».

Για το λόγο αυτό, ο πολωνός πολιτικός ζητά από τη Γερμανία να βοηθήσει την ευρωζώνη να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει. «Φοβάμαι λιγότερο τη γερμανική ισχύ από ό,τι αρχίζω να φοβάμαι τη γερμανική αδράνεια. Έχετε γίνει το απολύτως αναγκαίο έθνος της Ευρώπης. Δεν μπορείτε να αποτύχετε στην ηγεσία. Αυτό δεν σημαίνει να κυριαρχήσετε, αλλά να ηγηθείτε των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο Σικόρσκι προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα του γκρεμού. «Είτε θα θέσουμε τις βάσεις για ένα σταθερό μέλλον είτε θα φυγοπονήσουμε και θα συγκατανεύσουμε στην εξασθένηση», αναφέρει.