Η Περιφέρεια Αττικής απαντάει στους ισχυρισμούς του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιώργου Ιωακειμίδη

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συνδυασμού του χαρακτήρισε την διοίκηση Πατούλη «σύστημα που νέμεται τη Περιφέρεια, φέρει ατόφια τη σφραγίδα του χτες, τις νοοτροπίες που μας χρεωκόπησαν και κόντεψαν να διαλύσουν την χώρα».

Η Περιφέρεια Αττικής απαντάει στους ισχυρισμούς του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιώργου Ιωακειμίδη
10'

«Με το «αριστερό» και με αδικαιολόγητη οξύτητα, ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ο κ. Ιωακειμίδης», αναφέρει ανακοίνωση - απάντηση της Περιφερειακής Αρχής Πατούλη στους ισχυρισμούς του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γιώργου Ιωακειμίδη.

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του συνδυασμού του χαρακτήρισε την διοίκηση Πατούλη «σύστημα που νέμεται τη Περιφέρεια, φέρει ατόφια τη σφραγίδα του χτες, τις νοοτροπίες που μας χρεωκόπησαν και κόντεψαν να διαλύσουν την χώρα».

«Στην οξύτητα και τις συκοφαντίες των αντιπάλων μας, απαντάμε με επιχειρήματα», αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

«Δεν είναι στις προθέσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να ξεκινήσει αντιπαράθεση με πρόσωπα που επιχειρούν να στηρίξουν πιθανή υποψηφιότητά τους στην οξύτητα, το ψέμα, τη λάσπη και τη συκοφαντία», συνεχίζει.

Όμως δεν μπορούμε και να παραβλέψουμε το γεγονός πως ο Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη κ. Ιωακειμίδης, ξεκίνησε φάλτσα και με το «αριστερό», λόγω και της κομματικής του καταβολής προφανώς, την προεκλογική του εκστρατεία για την Περιφέρεια, εκτοξεύοντας οξύτατους, αήθεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Προφανώς δεν πήρε σοβαρά υπόψη του το μήνυμα των τελευταίων εκλογών, όπου στη συνείδηση των πολιτών είναι οριστικά καταδικασμένα ο λαϊκισμός και το ψέμα, ιδίως όταν αυτά προέρχονται από εκπροσώπους της Αριστεράς. Στα ψέματα και τις συκοφαντίες του, απαντάμε με επιχειρήματα και αλήθειες.

Αλήθεια πρώτη, η Διοίκηση Πατούλη είναι Διοίκηση των έργων.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Αττική, πάνω από 2.000 μικρά και μεγάλα έργα, σε όλους τους Δήμους. Έργα που τα ζουν και τα βλέπουν με τα μάτια τους οι πολίτες. Ακόμη και στο Δήμο του αν κοιτάξει ο κ. Ιωακειμίδης, θα δει ότι έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται έργα που έχουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας. Το ποιος λοιπόν λέει λόγια του αέρα και ποιος κάνει έργο, εύκολα μπορεί κανείς να το αντιληφθεί.

Αλήθεια δεύτερη, η Διοίκηση Πατούλη είναι αποτελεσματική.

Είναι ψέμα να κατηγορεί για αναποτελεσματικότητα τη Διοίκηση Πατούλη ο δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη. Πως μπορεί να είναι αναποτελεσματικός ένας Περιφερειάρχης, που κατάφερε στη διάρκεια της θητείας του

 • Να διεκδικήσει και να κερδίσει αυξημένους κατά 50% πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, σε σχέση με το παρελθόν, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό πάνω από 1,5 δις ευρώ για έργα στην Αττική για την περίοδο ως το 2027.
 • Να έχει εξασφαλίσει πάνω από 200 εκ. ευρώ ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης που δίνεται δωρεάν σε όλους τους δήμους της Αττικής, βάζοντας ισχυρές βάσεις για να καταστεί η Αττική πρώτη «πράσινη» περιφέρεια της χώρας.
 • Να έχει εξασφαλίσει πάνω από 350 εκ. ευρώ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα Οικολογικά Πάρκα της Ευρώπης.
 • Να είναι η Αττική η πρώτη σε απορροφητικότητα πόρων του ΕΣΠΑ, Περιφέρεια της χώρας.
 • Να είναι η Διοίκηση που εξασφάλισε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 54 εκ. ευρώ, για έργα και παρεμβάσεις στην οδική ασφάλεια.
 • Να έχει απλώσει ένα αποτελεσματικό δίκτυ κοινωνικής προστασίας για περισσότερους από 255.000 ευάλωτους συμπολίτες μας, στηρίζοντας τη λειτουργία 292 πρότυπων κοινωνικών δομών.
 • Να έχει πετύχει να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών για τη ζωή και τις περιουσίες τους, εκτελώντας περισσότερα από 150 αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Αυτά τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα και είναι η καλύτερη απάντηση στον απερχόμενο δήμαρχο Νίκαιας Ρέντη περί αναποτελεσματικότητας.

Αλήθεια τρίτη, η Διοίκηση Πατούλη είναι διαφανής

Όλα τα έργα και οι παρεμβάσεις της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, υλοποιούνται με διαφάνεια και νομιμότητα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Κανένα έργο δεν υλοποιείται αν δεν έχει προηγηθεί ο έλεγχος και η έγκριση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Κράτους. Τις κατηγορίες Ιωακειμίδη περί αδιαφάνειας τις επιστρέφουμε κατά πρόσωπο. Ας μην μιλά για νοοτροπίες του χτες ο απερχόμενος δήμαρχος, όταν ο ίδιος χρησιμοποιεί πρακτικές του χτες, για την πολιτική του αντιπαράθεση.

Αλήθεια τέταρτη, η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη ψηφιακή περιφέρεια της χώρας

Ο απερχόμενος δήμαρχος εκτίθεται όταν ισχυρίζεται πως η Περιφέρεια Αττικής είναι τελευταία στην κατάταξη ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα. ‘Η λέει συνειδητά ψέματα, ή είναι παντελώς άσχετος. Για να μην εκτίθεται, του επισημαίνουμε ότι μεταξύ άλλων:

 • Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε Ψηφιακές Υπηρεσίες, παρέχοντας πάνω από 230.
 • Υλοποιήσαμε έργα Ψηφιακού Μετασχηματισμού στην οδική ασφάλεια και τη διαχείριση κυκλοφορίας
 • Πραγματοποιήσαμε (και συνεχίζουμε να υλοποιούμε) δράσεις Ψηφιακού εγγραμματισμού των πολιτών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ισότιμης πρόσβασης στις ψηφιακές μας υπηρεσίες και στη νέα εποχή
 • Υλοποιούμε δράσεις όπως Ψηφιακά Ραντεβού στις Διευθύνσεις Υγείας, Ψηφιακό εισιτήριο προτεραιότητας στις Διευθύνσεις Μεταφορών, διαδικτυακές πλατφόρμες και διαδικτυακές εφαρμογές εξυπηρέτησης και καινοτομίας, θεματικά sites , εφαρμογές mobile όπως το MyAttica , κλπ

Αλήθεια Πέμπτη, στη διαχείριση των απορριμμάτων έγιναν από το 2019, όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 30 χρόνια.

Ο απερχόμενος δήμαρχος δεν θέλει να έχει καμία ευθύνη κι αρμοδιότητα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων η Περιφέρεια Αττικής. Γιατί γνωρίζει πως αν γίνει περιφερειάρχης θα αποτύχει στον τομέα αυτό, όπως απέτυχε κι ως δήμαρχος. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής ο Δήμος Νίκαιας Ρέντη με Δήμαρχο τον κ Ιωακειμίδη:

 • Το 2021 ήταν 48ος στους 66 δήμους της Αττικής, με συνολική ανακύκλωση 8% (ανακυκλώσιμα υλικά και βιοαπόβλητα)
 • Το 2022 Δήμος Νίκαιας - Ρέντη ήταν 43ος στους 66 Δήμους με συνολική ανακύκλωση 10.2%
 • Για τη σύγκριση σε επίπεδο Περιφέρειας το 2021 η συνολική ανακύκλωση ήταν 13,6% και το 2022 ανέβηκε στο 14,3%.

Σε αντίθεση με τον απερχόμενο δήμαρχο, η Διοίκηση Πατούλη από το 2019 ως σήμερα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων πέτυχε μεταξύ άλλων:

 • Nα δρομολογήσει την κατασκευή Νέων Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, για φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Να ολοκληρώσει το Νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθήνας και τον νέο ΧΥΤΥ στα Κύθηρα.
 • Να εξασφαλίσει 200 εκ. ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, για την προώθηση της ανακύκλωσης και της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων.
 • Να έχει ολοκληρώσει ως το τέλος του 2023 την τοποθέτηση 000 γωνιών ανακύκλωσης κι άλλου εξοπλισμού, σε όλη την Αττική. Στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη δεν έχει τοποθετηθεί καμία γωνιά ανακύκλωσης από αυτές, γιατί ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής να μην προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΔΣΝΑ.
 • Το πρώτο on line Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης στην Ελλάδα, να λειτουργεί στην Αττική.
 • Να έχει προχωρήσει στη λειτουργία χωριστού ρεύματος συλλογής βιοαποβλήτων, με τη Δωρεάν διανομή στους Δήμους 200 καφέ απορριμματοφόρων και 45.000 κάδων.5 από αυτά δόθηκαν στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη, μαζί με 1.700 κάδους.
 • Αξιοποιούμε 50 κινητά πράσινα σημεία, για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών κι εκπαίδευση- ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών.
 • Υλοποιούμε στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης για την προώθηση της ανακύκλωσης.

Αλήθεια έκτη, η Διοίκηση Πατούλη στηρίζει στην πράξη τον Πολιτισμό, σε όλη την Αττική.

Για τη Διοίκηση Πατούλη, ο Πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό

 • σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής υλοποιήθηκαν πάνω από 420 πολιτιστικές εκδηλώσεις, με προϋπολογισμό πάνω από 3,5 εκ. ευρώ. Ανάμεσα στους δήμους , είναι και ο Δήμος Νίκαιας - Ρέντη.
 • Την περίοδο 2019-2023 ολοκληρώθηκαν σημαντικές πολιτιστικές υποδομές, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το νέο Ωδείο Αθηνών, το Θέατρο Λυκαβηττού, το Καστράκι στη Δραπετσώνα, κλπ

Αλήθεια έβδομη, το κυκλοφοριακό δεν αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό.

Η επίλυση του κυκλοφοριακού είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τις δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο κ. Ιωακειμίδης . Η επέκταση του δικτύου Μετρό , η ενίσχυση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η επέκταση της Αττικής Οδού και η κατασκευή νέων δρόμων αποτελούν ευθύνη κι αρμοδιότητα κατά κύριο λόγο του Κεντρικού Κράτους, το οποίο διαθέτει και τους απαραίτητους πόρους για να τα υλοποιήσει.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει κατά κύριο ρόλο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της και προς την κατεύθυνση αυτή τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώθηκε:

 • Η κατασκευή νέων και η αναβάθμιση υφιστάμενων οδικών αξόνων
 • Έγιναν ασφαλτοστρώσεις με τοποθέτηση σύγχρονου ασφαλτοτάπητα σε επιφάνεια άνω των 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων
 • Τοποθετήθηκαν 5 νέες πεζογέφυρες ( Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Χαϊδάρι , Άλιμος)
 • Ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ο στατικός έλεγχος των 108 γεφυρών της Αττικής και φωτίστηκαν.
 • 000 νέα φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής φωτεινότητας, εγκαταστάθηκαν στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Περιφέρειας, καθιστώντας περισσότερο ασφαλείς τις μετακινήσεις
 • Εκπονούνται Νέες Κυκλοφοριακές Μελέτες, αναβαθμίστηκε το Κέντρο Οδικής Κυκλοφορίας, λειτουργεί η Τηλεφωνική Γραμμή 1544 & οχήματα άμεσης επέμβασης, έγινε η αναβάθμιση υπόγειων διαβάσεων, τοποθετούνται έξυπνα φανάρια και διαβάσεις , για τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας με ειδικές ανάγκες , γίνεται Φύτευση και εξωραϊσμός των νησίδων αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής\

Καμία προτεραιότητα από Ιωακειμίδη, στην κοινωνική προστασία.

Τέλος, μας προξενεί κατάπληξη που δεν αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα για τον απερχόμενο δήμαρχο, η ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας. Προφανώς θεωρεί πως είτε αρκεί και μόνον η αριστερή κομματική ταυτότητα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Η πιστεύει πως δεν έχει να προσθέσει πολλά στο σημαντικό έργο που έχει γίνει από τη Διοίκηση Πατούλη, τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και της κοινωνικής προστασίας κι αλληλεγγύης.

Η Διοίκηση Πατούλη μιλά με το έργο της.

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχει επιλέξει αυτά τα τέσσερα χρόνια να μιλά με το έργο της και να μην πέφτει στην παγίδα αδιέξοδων αντιπαραθέσεων με πρόσωπα και παρατάξεις , που υπηρετούν προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες. Έχουμε επιλέξει να μιλούμε «απευθείας» με τους πολίτες της Αττικής, προβάλλοντας το θετικό αποτύπωμα που αφήνει το έργο και οι παρεμβάσεις μας στις τοπικές κοινωνίες, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τις αιρετές Διοικήσεις των Δήμων. Είμαστε ουσιαστικοί αρωγοί στην προσπάθεια όλων των Δήμων, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς, να δώσουν λύσεις και να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους, έχοντας βέβαια πάντοτε ως «ταβάνι» τις πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες. Γιατί δεν πρέπει κανένας να ξεχνά ότι όταν αναλάβαμε τη διοίκηση το Σεπτέμβριο του 2019, βρήκαμε στο ταμείο μας λιγότερα από 350 εκ. ευρώ και υποχρεώσεις ή υποσχέσεις για έργα , που ξεπερνούσαν σε προϋπολογισμό το 1,5 δις ευρώ.

Με έργα αλλάζουμε την Αττική.

Με έργα, ενότητα και συνεργασίες, τα επόμενα χρόνια θα πάμε την Αττική ακόμη πιο ψηλά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή