ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν» οι οφειλέτες του δήμου Ξάνθης!

«Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν» οι οφειλέτες του δήμου Ξάνθης!

Αδυναμία να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τον δήμο Ξάνθης παρουσιάζονται οι οφειλέτες, ορισμένοι εκ των οποίων παρά το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης των χρεών τους δεν μπορούν να καταβάλουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά.

Η αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών από πλευράς των πολιτών έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων στα ταμεία του δήμου, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οφειλετών που καταφτάνουν καθημερινά στον δήμο ζητώντας να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα ρύθμισης των χρεών τους, κάτι που ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ σε άλλες και παρά τη ρύθμιση της αποπληρωμής των χρεών οι οφειλέτες δεν μπορούν να φανούν συνεπείς. Από τη μεριά του ο δήμος προχώρησε ακόμη και σε δικαστικές διεκδικήσεις οφειλών, κινώντας διαδικασίες κατασχέσεων, χωρίς ωστόσο αυτές να αποφέρουν κέρδη.

«Υπήρξαν περιπτώσεις που αν και κινηθήκαμε δικαστικά, το μόνο που βρήκαμε ήταν καταθέσεις οφειλέτη που έφταναν μόλις τα 6 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το μόνο περιουσιακό στοιχείο οφειλέτη ήταν το 1/3 ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου» σημειώνει η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Η στέρηση αυτή είσπραξης οφειλών παρελθόντων ετών σίγουρα δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, ωστόσο ο ίδιος ο δήμος παρουσιάζεται διαρκώς ασυνεπής, γεγονός που καταδεικνύεται και από πλευράς των επιχειρηματιών που κατά καιρούς συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του δήμου, και το ενδιαφέρον των οποίων πλέον έχει ατονήσει με αποτέλεσμα αυτοί να κηρύσσονται άγονοι.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ακόμη και με τον πιο σφιχτό προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης παρουσιάζει κραυγαλέες ακρότητες, δαπανώντας χρήματα σε έργα η ανταποδοτική αξία των οποίων τίθεται επιεικώς σε αμφισβήτηση ενώ η ακίνητη δημοτική περιουσία λεηλατείται καθημερινά, ενώ έργα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποτελεσματική εξοικονόμηση πόρων δεν δρομολογούνται.