ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι ισχύει για το δημοψήφισμα

Τι ισχύει για το δημοψήφισμα

Για ποιες περιπτώσεις προβλέπεται - Πώς θα επικυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης από τη Βουλή και τι ποσοστό συμμετοχής του λαού χρειάζεται.

Θεσμικά νήματα και κρίσιμες συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής κινεί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής αύριο, Σάββατο (27/6), αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.

Το Σύνταγμα προβλέπει πάντως δύο περιπτώσεις δημοψηφισμάτων, τα οποία σε κάθε περίπτωση προκηρύσσονται με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

α) Δημοψήφισμα για «κρίσιμο εθνικό θέμα». Για αυτή την περίπτωση απαιτείται πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόφαση από 151 βουλευτές.

β) Δημοψήφισμα για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά». Για αυτήν την περίπτωση, απαιτείται πρόταση 120 βουλευτών και απόφαση 180 βουλευτών. Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 42 παρ. 1 του Συντάγματος (έκδοση και δημοσίευση του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εντός μηνός, με δυνατότητα αναπομπής του στη Βουλή).

Το πιο πιθανό είναι πάντως να επιλεγεί η πρώτη περίπτωση που απαιτεί 151 θετικές ψήφους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, και οι δύο μορφές δημοψηφίσματος οδηγούν σε δεσμευτικό αποτέλεσμα, εάν για την πρώτη μορφή συμμετάσχει το 40% του εκλογικού σώματος και το 50% για τη δεύτερη.

Σχετικές ειδήσεις