ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Το 74% των Ελλήνων θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας

Δημοσκόπηση: Το 74% των Ελλήνων θεωρεί πιθανό ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας

Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr απαντούν στην ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ που θέτει σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών prorata - Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πιστεύει ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα θα ήταν αρκετά πιθανό.

Το ερώτημα της Δευτέρας ήταν: Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου;

Δείτε τους πίνακες με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Newsbomb.gr με την Prorata

Διαβάστε την ανάλυση των συμπερασμάτων από τον Άγγελο Σεριάτο - MSc Political Communication, University of Amsterdam και Υπεύθυνο Πολιτική Έρευνας της Prorata

Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου; *

Οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας της Ελλάδας, Θάνου Ντόκου περί αυξημένης πιθανότητας θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκάλεσαν έντονες συζητήσεις. O αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας εξέφρασε την άποψη ότι η «Τουρκία θα μπορούσε να κάνει κίνηση νότια και ανατολικά της Κρήτης», ενώ συμπλήρωσε πως «υπάρχει ανησυχία ότι, είτε για λόγους εσωτερικής πολιτικής, είτε επειδή τα πράγματα στη Λιβύη δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε, είτε γιατί μπορεί να υποτιμήσει την ελληνική αντίδραση, η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει με μια κίνηση έμπρακτης αμφισβήτησης στη περιοχή, κλιμακώνοντας έτσι τη κρίση». Όπως υποστήριξε «σε μια τέτοια περίπτωση όλες οι επιλογές θα βρίσκονται στο τραπέζι».

Οι παραπάνω δηλώσεις ωστόσο δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς έγιναν σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μια γενικευμένη αίσθηση ανησυχίας της ελληνικής κοινής γνώμης λόγω της εντεινόμενης προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της επαναφοράς του αφηγήματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Πόσο πιθανό ωστόσο είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο σύμφωνα με τους αναγνώστες του newsbomb.gr; Είναι πιθανό ή απίθανο ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο διάστημα;

Αναμφισβήτητα η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκτιμάει ότι η τρέχουσα κλιμάκωση θα οδηγήσει πιθανότατα σε ένα θερμό επεισόδιο. Πιο συγκεκριμένα, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ή σχετικά πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ μόλις το 26% απίθανο ή σχετικά απίθανο. Εντυπωσιακό, δε, είναι ότι η εκτίμηση περί θερμού επεισοδίου δεν δείχνει να επηρεάζεται σημαντικά από την πολιτική αυτοτοποθέτηση των συμμετεχόντων στην κλίμακα «Αριστερά - Δεξιά», καθώς την άποψη ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί συμμερίζεται πάνω από το 70% των ερωτηθέντων ανεξαρτήτως αν αυτοί τοποθετούνται στα αριστερά, στο κέντρο ή τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Παρομοίως, ούτε η αίσθηση εγγύτητας απέναντι σε κάποιο κόμμα διαφοροποιεί σημαντικά τις απαντήσεις, καθώς το 73% όσων νιώθουν κοντά στη ΝΔ, το 70% όσων νιώθουν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το 72% όσων νιώθουν κοντά στο ΚΙΝΑΛ πιστεύουν ότι ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό ή σχετικά πιθανό. Περισσότερο απαισιόδοξοι παρουσιάζονται ωστόσο όσοι νιώθουν κοντά στην Ελληνική Λύση, με το 84% αυτών να θεωρεί πιθανή μια στρατιωτική συμπλοκή μεταξύ των δύο χωρών.

Η μόνη σχετική διαφοροποίηση που καταγράφεται με βάση τα ευρήματα της έρευνας είναι αυτή που σχετίζεται με το φύλο αλλά και με την ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα: Οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άντρες ένα θερμό επεισόδιο, ενώ οι νέοι 18-34 ετών παρουσιάζουν χαμηλότερης έντασης φόβο σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το 72% των ανδρών εκτιμάει ότι μια στρατιωτική συμπλοκή είναι πράγματι πιθανή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των γυναικών φτάνει το 84%. Παράλληλα, το 68% των νέων 18 έως 34 ετών πιστεύει ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι πιθανό ή σχετικά πιθανό, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των συμμετεχόντων ηλικίας 35 ετών και άνω κυμαίνεται περίπου στο 75%.

Είναι εν κατακλείδι το φύλο και η ηλικία παράγοντες που επηρεάζουν την εκτίμηση σε σχέση με το αν ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πιθανό; Η απάντηση είναι μάλλον καταφατική. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης του πανεπιστημίου της Pennsylvania, οι γυναίκες λόγω διαφόρων κοινωνικών και πολιτισμικών παραγόντων παρουσιάζουν εντονότερο άγχος και φόβο απέναντι σε κρίσιμες καταστάσεις και θέματα σε σχέση με τους άνδρες. Παράλληλα, μια άλλη νέα μελέτη υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου του Princeton αποκάλυψε ότι οι νεότεροι ηλικιακά άνθρωποι μοιράζονται πολύ πιο σπάνια fake news στα social media σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ παράλληλα είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αφορούν ζητήματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων. Τα ευρήματα των παραπάνω διεθνών μελετών ίσως μπορούν να εξηγήσουν τις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στην παρούσα έρευνα. Διαφοροποιήσεις ωστόσο που δεν αλλοιώνουν τη συνολική εικόνα που έχει η κοινή γνώμη σε σχέση με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει ότι ένα περιστατικό υψηλής έντασης μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ πιθανό. Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκτίμηση θα επιβεβαιωθεί ή θα διαψευστεί το αμέσως επόμενο διάστημα από την ίδια την πραγματικότητα.