ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόλλης «θα έρθει νόμος για την διαφάνεια των ΜΚΟ»

Δόλλης «θα έρθει νόμος για την διαφάνεια των ΜΚΟ»

Νομοσχέδιο που θα βάζει τάξη στις «αλόγιστες» και αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ ετοιμάζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σημείωσε ότι θα φέρει αυστηρούς κανόνες που θα υπηρετούν την διαφάνεια ενώ θα επανακαθοριστεί το τι είναι ΜΚΟ και πλέον όσες οργανώσεις έχουν παρανομήσει ή διέθεσαν τους κρατικούς πόρους για άλλους σκοπούς θα διαγράφονται από τα μητρώα.

Πάντως, ο κ. Δόλλης δεν προχώρησε σε ενημέρωση για την πορεία της έρευνας των 195 ΜΚΟ για τις οποίες εντοπίστηκε πως άλλα ποσά καταγράφονταν ως χρηματοδοτήσεις στα βιβλία του ΥΠΕΞ και άλλα δήλωναν οι ίδιες οι ΜΚΟ και αρκέστηκε να πει ότι όσοι φάκελοι κριθούν «ύποπτοι» θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Από πλευράς βουλευτών, αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Ιωάννη Τραγάκη ο οποίος είπε ότι «οργάνωση έλαβε 8 εκατομμύρια ευρώ για την αποναρκοθέτηση του Έβρου.Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ έβαλαν Πακιστανούς να κάνουν την δουλειά!».

Επίσης, ο κ. Ιωάννης Κοραντής μίλησε μεταξύ άλλων για το πραγματικό όφελος που έχει η χώρα από τις χρηματοδοτήσεις ορισμένων ΜΚΟ και αναφερόμενος σε οργάνωση για την ελληνοτουρκική επιχειρηματικότητα η οποία από το 2001 έως και το 2004 έλαβε περίπου 580.000 ευρώ αναρωτήθηκε «ποιο το νόημα να χρηματοδοτούμε μόνο εμείς τα συγκεκριμένα συνέδρια». Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη σημείωσε ότι αρκετές από τις δράσεις ΜΚΟ αν και επιχορηγούνται με αρκετές χιλιάδες ευρώ δεν αποδίδουν κανένα όφελος στην Ελλάδα αναφέροντας ενδεικτικά τις αποστολές απόναρκοθέτησης σε χώρες της Αφρικής. Επιπλέον πρότεινε την δημιουργία μιας «μικρής ανεξάρτητης αρχής» που θα ελέγχει τόσο τις χρηματοδοτήσεις όσο και τις δράσεις των ΜΚΟ.