ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Τα 10 μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας – Οι άξονες του προγράμματος #ΜένουμεΌρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Τα 10 μέτρα που πρότεινε ο Τσίπρας – Οι άξονες του προγράμματος #ΜένουμεΌρθιοι του ΣΥΡΙΖΑ
INTIME NEWS

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: «Tο μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν ήμασταν κυβέρνηση, ένα σχέδιο που δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση» σημείωσε.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων και ρεαλιστικών μέτρων που προτείνει το κόμμα τη αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

«Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, πιστεύω βαθιά, ότι είναι ανοησία να σκέφτεσαι με όρους πολιτικής σκοπιμότητας. Όποιος τούτες τις κρίσιμες ώρες που μετράμε νεκρούς και ανθρώπους στην εντατική, σκέφτεται πολιτικά οφέλη και μετράει ποσοστά, όποιος βάλει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος πάνω από το συμφέρον της χώρας και τον ανθρώπων της, γρήγορα θα το πληρώσει διπλά και τριπλά», είπε.

«Εμείς πιστεύουμε ότι παρά τη πρωτοφανή συνθήκη που ζούμε, υπάρχει τρόπος να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όρθιους» τόνισε.

«Στόχος η διατήρηση απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα"»

Στόχος της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ είναι «η διατήρηση της απασχόλησης στα προ πανδημίας επίπεδα (του μισθού των ήδη εργαζομένων στα επίπεδα του Φλεβάρη του 2020, καθώς και των σχέσεων εργασίας όπως ήταν διαμορφωμένες πριν την έναρξη της κρίσης)». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα της αποσκοπεί σε «μια εκ βάθρων και εκ νέου αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας εις βάρος των εργαζομένων».

«Αν οι παρεμβάσεις δεν είναι εμπροσθοβαρείς, οι συνέπειες θα είναι δραματικές»

Υπογράμμισε ότι «αν οι όποιες παρεμβάσεις δεν είναι εμπροσθοβαρείς αλλά ακολουθήσουν τη λογική "του βλέποντας και κάνοντας" που επιλέγει η κυβέρνηση, οι συνέπειες θα είναι δραματικές», με μακροχρόνια παράταση της ύφεσης. Σημείωσε ότι τότε θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες από αυτές που σήμερα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίες δεν θα μπορούν να καλυφθούν από κανένα μαξιλάρι γιατί θα το υπερβαίνουν και «θα πρέπει αναγκαστικά να τις καλύψουμε από νέο δανεισμό», «και η επιστροφή στον εφιάλτη των μνημονίων θα ξαναζωντανέψει».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «απαράδεκτη, κυνική και καταστροφική για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας» τη στρατηγική κατά την οποία η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρέμβει τώρα αλλά να κρατήσει απόθεμα για μετά, καλώντας τον πρωθυπουργό «άμεσα να την απορρίψει». Είπε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε να αφεθούν οι αδύναμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να σβήσουν, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια θα στηρίζονταν μόνο όσες έχουν αντέξει, δηλαδή οι δυνατοί. Σχολίασε ότι αυτό είναι η ίδια λογική με την "»ανοσία της αγέλης», μεταφρασμένη σε όρους οικονομίας.

Τα μέτρα επιγραμματικά που πρότεινε ο Τσίπρας:

  1. Στήριξη ΕΣΥ με 1 δισ. € επιπλέον,4.000 μόνιμες προσλήψεις
  2. Επαρκή μέτρα προστασίας, κεντρικός έλεγχος των εργαστηριακών ελέγχων, ειδική μέριμνα για ευάλωτες ομάδες
  3. Επέκταση προστασίας α' κατοικίας μετά τον Απρίλη κι απαγόρευση πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους
  4. Κοινωνική πρόνοια κι αλληλεγγύη 300 εκατ. ευρώ
  5. Ειδικό επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος σε δύο φάσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ για εργαζόμενους, ανέργους.
  6. Μεγάλο πακέτο 8,5 δισ.€ για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους με πλήρη κάλυψη εισφορών, Δώρο Πάσχα, επιδότηση ελ. επαγγελματιών,. αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσου του 1/12 με τον περσινό τζίρο τους.
  7. Αναστολή καταβολής συνόλου εισφορών για όλο έτος, πάγωμα οφειλών σε τράπεζες
  8. Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μικρομεσαίων 3 δισ. €
  9. Επιτάχυνση εκταμίευσης πληρωμών ταμείου επενδύσεων
  10. Τέλος, το μεγαλόπνοο σχέδιο «Ηρακλής», αντίστοιχο μ' αυτό που ετοιμαζόταν για τις τράπεζες, αλλά πλέον για τις επιχειρήσεις με 12 δισ. ευρώ

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να είναι έτοιμο να πράξει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση στρατηγικής σημασίας μεγάλων επιχειρήσεων που ενδεχόμενα να κινδυνεύσουν κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Να κινητοποιήσει, είπε, κάθε διαθέσιμο εργαλείο επενδύσεων στο μετοχικό κεφάλαιο εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικοποίησης εφόσον κριθεί απαραίτητο. Σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση οι όροι πρέπει να είναι σαφείς: Το Δημόσιο θα πρέπει να αποκτά μερίδιο σε αυτές τις εταιρίες αντίστοιχο της παρέμβασής του».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι 5 νομοί που δεν έχουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα

Σχετικές ειδήσεις