ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, οι παρεμβάσεις και οι εντολές

Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης, οι παρεμβάσεις και οι εντολές

Το θέμα των επικουρικών συντάξεων και οι περικοπές οι οποίες θα έπρεπε να επέλθουν, ώστε να εξασφαλισθεί ένα ποσό της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, που εξαρχής είχε τεθεί ως στόχος, ήταν η βασική αιτία που η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το νέο μνημόνιο διήρκεσε περί τις 10 ώρες.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα χθες και όπως λέγεται από τα επιτελεία των συμμετεχόντων, μέσα στα επόμενα 30 λεπτά είχε επιβεβαιωθεί η συμφωνία σε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, με εξαίρεση αυτό της μείωσης των επικουρικών, όπου από την πρώτη στιγμή σκάλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς αρνούνταν να δεχθεί οριζόντια μείωσή τους, χωρίς κανένα απολύτως όριο κι έθεσε εξαρχής το ποσό των 300 ευρώ, από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινούν οι περικοπές. Ωστόσο, αυτό το οποίο προέκυπτε, με βάση του υπολογισμούς που έκαναν την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας, όπου υπήρχε ένα υποστηρικτικό επιτελείο υπό τον κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, ήταν ότι έτσι δεν «έβγαιναν» τα 600 εκατ., που έθετε ως στόχο η τρόικα.

Τότε ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα μήπως «πειραχτούν» και οι κύριες συντάξεις των «ευγενών ταμείων», ιδέα με την οποία διαφώνησε όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γιώργος Καρατζαφέρης μετατρέπονταν σε απλό παρατηρητή των εξελίξεων, ηθελημένα.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι κατ' αυτόν τον τρόπο ανοίγει κερκόπορτα για όλες τις κύριες και αντέδρασε κάθετα.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαδήμος, σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ στις Βρυξέλλες (Γιουνκέρ, Μπαρόζο, Ρεν κα.) τους ενημέρωνε για την πρόοδο που είχε σημειωθεί και το μοναδικό πρόβλημα που υπήρχε.

Γι' αυτό και μόλις ζήτησε τη συνδρομή της τρόικας, για να ξεπερασθεί το πρόβλημα, με εντολή άνωθεν, τα μέλη της έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολούθησε διαπραγμάτευση ωρών, με τον κ. Παπαδήμο, ενώ η «εντολή» Σαμαρά, φεύγοντας, ήταν σαφής: «Αν κόψουμε επιπλέον 50 εκατ. από την Άμυνα κι άλλα 50 εκατ. από κάπου αλλού, τότε είναι θέμα διαπραγμάτευσης να βρεθούν άλλα 200 εκατ. Αν μπορεί, ο κ. Παπαδήμος, και είναι καλός διαπραγματευτής, μπορεί και να τα αποφύγουμε στο τέλος …».