ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορoνοϊός: Στενάζει το ΕΣΥ αγγίζει το 80% η πληρότητα - Κοντά στην επίταξη των γιατρών ο Μητσοτάκης

Κορoνοϊός: Στενάζει το ΕΣΥ αγγίζει το 80% η πληρότητα - Κοντά στην επίταξη των γιατρών ο Μητσοτάκης

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσειςΆκαρπες έχουν αποβεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να στηριχθεί εμπράκτως το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται πλέον στα όρια της αντοχής του στη μάχη κατά του κορoνοϊού. Όπως όλα δείχνουν, η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών είναι προ των πυλών. 

Στα όρια του βρίσκεται το σύστημα υγείας με τους διασωληνωμένους ασθενείς στις ΜΕΘ Covid να ανέρχονται σε 672, αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ, ενώ υψηλός παραμένει και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, οι οποίες ανέρχονται στις 513.

Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της 19ης Μαρτίου, αγγίζει το 80%, ενώ η κάλυψη των απλών κλινών Covid ανέρχεται στο 54,52%.

Στο μεταξύ, χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή έληξε χθες η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων με βασικό θέμα την ανεύρεση 200 παθολόγων, πνευμονολόγων και αναισθησιολόγων προκειμένου να ενταχθούν εκτάκτως στο ΕΣΥ. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού 60 γιατροί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας μετά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" απηύθυνε δραματική έκκληση για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από ιδιώτες γιατρούς. «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισήμανε ότι «προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: Τα «δώρα» των μνηστήρων στην Ελλάδα– Τι μας δίνουν για να πάρουν το πακέτο των 5 δισ. Ευρώ