ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν τα mall στις «κόκκινες» περιοχές: Κλειστά τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη

Πώς θα ανοίξουν mall και outlet στις «κόκκινες» περιοχές
Intime News

Πώς θα ανοίξουν mall και outlet στις «κόκκινες» περιοχές - Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τη λειτουργία του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 - Ανάκληση της απόφασης ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου και ώρα 6:00.

Μάλιστα, γίνεται γνωστό πως δεν θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. H κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξουν τα καταστήματα στις συγκεκριμένες περιοχές μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Ωστόσο προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές. Η απόφαση δεν αφορά την Αττική και όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου "κατάστημα εντός καταστήματος" (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Όπως είχε ανακοινωθεί επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Όσον αφορά το ωράριο, προτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων από 7:00 έως 20:30 (Δευτέρα με Σάββατο).

Επίσης γίνεται γνωστό πως τα σούπερ μάρκερ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές που ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Ανάκληση της απόφασης ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Πατρών

«Την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους», ζητά με ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος της πόλης.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές».

«Όλο αυτό το διάστημα», συνεχίζεται στην ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου, «έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Παράλληλα με την ίδια ανακοίνωση απευθύνεται κάλεσμα στους εμπόρους της Πάτρας, «να βρισκόμαστε όλοι τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματά μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Στο μεταξύ, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην Πάτρα, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί «τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε κινητοποίηση, τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων, στις 9:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο και στις 10:00 το πρωί έξω από το Επιμελητήριο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σούπερ μάρκετ: Ποιες αλλαγές έρχονται από τη Δευτέρα (05/04)