ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας - Μπλίνκεν: Ενδυνάμωση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας - Κοινός σεβασμός στο διεθνές δίκαιο

Δένδιας Μπλίνκεν αμυντική συμφωνία
Ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν
Twitter

 Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο Αμερικανός ομόλογος του υπέγραψαν την ελληνικοαμερικανική αμυντική συμφωνία.

O Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν προχώρησαν σε δηλώσεις, με αφορμή την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι «Ενδυναμώνουμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία σήμερα» και πρόσθεσε ότι «Η χώρα μας είναι ευγνωμονούσα στην Ελλάδα», σημειώνοντας ότι «είστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος ιδιαίτερα στο θέμα του Αφγανιστάν».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Προανήγγειλε την συνδρομή των ΗΠΑ την επομένη των φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι «Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο στις προκλήσεις που απασχολούν τον κόσμο» ενώ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει casus belli, αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας ότι θα τις αντιμετωπίσει διπλωματικά.

Αναφερόμενος στη σύναψη συμμαχιών, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ ανέφερε ότι «Η Ελλάδα είναι η πρώτη ΝΔ χώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ και έχει μια αυξανόμενη ευθύνη προκειμένου να ενταχθούν οι χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην ένωση».

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μια χώρα – σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Ήδη έχουμε δωρίσει δύο εκατομμύρια εμβόλια. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και τον κοινό σεβασμό μας για το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Δείτε το κείμενο της συμφωνίας και τις υπογραφές

Τι προβλέπει η νέα Συμφωνία με ΗΠΑ

Η νέα Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε τέσσερις νέες τοποθεσίες,

Η μία τοποθεσία βρίσκεται κοντά στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, ενώ μια ακόμα τοποθεσία βρίσκεται στη νησιωτική Ελλάδα. Οι τοποθεσίες θα τελούν υπό ελληνικό έλεγχο και θα χρησιμοποιούνται από αμερικανικές από ελληνικές δυνάμεις. Η διάρκειά της θα είναι πέντε χρόνια και δεν αποκλείεται να ανανεωθεί επ’ αόριστον.

Παράλληλα η Αθήνα αναμένει μια δήλωση στήριξης από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς την Ελλάδα. Οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Αμερικανός αξιωματούχος στην πολιτική δήλωση θα εκφράζει τη στήριξη των ΗΠΑ στην προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει την Ελλάδα

Ρόδος: Με νοητική υστέρηση η 8χρονη που έπεσε θύμα βιασμού

Έφη Κακαράντζουλα: Τα πρώτα λόγια της απολογίας της – Η αντίδραση των συγγενών της Ιωάννας

Ρoή Ειδήσεων