ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπολογισμός 2022: Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Φωτογραφία αρχείου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022

  

Στο βήμα της βουλής για τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό και ζήτησε εκλογές.

Δείτε ζωντανά την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Μετά από 27 μήνες ο κύριος Τσίπρας υπό τις έντονες επιθυμίες της κοινοβουλευτικής ομάδας διέβη τον εκλογικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές. Κύριε Τσίπρα πρέπει να σας πω ότι εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα ο οποίος σήμερα θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές, αυτός δεν θα ήσασταν εσείς, αλλά εγώ» ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, σχολίασε πως «θα ήταν μεγάλος πειρασμός να προκηρύξω εκλογές σήμερα μόνο και μόνο για να δω τον πανικό στο βλέμμα σας τη στιγμή που θα το έκανα!», με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να απαντούν «καντο, κάντο».

«Πρέπει επίσης να σας πω ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ουκ ολίγες πολιτικές ευκαιρίες αυτούς τους 26 μήνες που θα μου επέτρεπαν να είχα προκηρύξει εθνικές εκλογές με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι αυτές θα οδηγούσαν τη Νέα Δημοκρατία σε ένα αποτέλεσμα πολύ καλύτερο από το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019. Αναφέρω ενδεικτικά την περίοδο του Μαΐου και του Ιουνίου του περασμένου έτους, όταν τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης ήταν επιεικώς στρατοσφαιρικά. Δεν το έκανα κύριε Τσίπρα αν και είμαι σίγουρος ότι εσείς θα το είχατε κάνει. Δεν είμαστε όμως το ίδιο και μας χωρίζει μία άβυσσος ευθύνης» είπε.

Κλείνοντας την απάντηση του για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές για να μη βγει τρίτο κόμμα!

«Όλες οι αντιπολιτεύσεις εκλογές ζητάνε, αλλά εκλογές γίνονται οπότε θέλει κυβέρνηση. Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα. Ζητήσατε εκλογές σήμερα όχι γιατί πιστεύετε ότι θα είστε πρώτο, αλλά για την γνωρίζετε ότι όσο περνάει ο χρόνος, κινδυνεύετε να είστε τρίτο κόμμα!»

«Θεματοφύλακες», ανάπτυξη και στρατηγικά σχέδια

Αναστάτωση δημιουργήθηκε στην αίθουσα όταν ο πρωθυπουργός ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν το κόμμα του έχει σχέση με τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

«Θέλω να θυμίσω ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε μία ανάπτυξη της τάξης του 4% και όμως ήδη στο ενιάμηνο καταγράφηκε μεγέθυνση του δημόσιου πλούτου κατά 9,3%, η τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Αυτό σημαίνει ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ετήσια ανάπτυξη 7,1 % είναι μάλλον μετριοπαθής, η δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά συντηρητική. Όσοι μιλούσαν πέρυσι για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Όσοι μας έλεγαν ότι είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να πετύχει γρήγορη ανάπτυξη διαψεύστηκαν. Κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της αλλά έπεσε έξω προς τα πάνω, όχι προς τα κάτω» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που λίγο αργότερα απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, αστειεύτηκε λέγοντας: «Δεν ξέρω πως να σας λέω, ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ. Λύστε τα θέματα σας και εσείς να μας διευκολύνετε».

Για «ανάπτυξη» και «κοινωνική φροντίδα» στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας τα 73 στρατηγικά σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και εταιρίες κολοσσούς που επενδύουν στην Ελλάδα.

«Λιγότεροι φόροι, χαμηλότερες εισφορές για τους Έλληνες»

«Οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και χαμηλότερες εισφορές. Οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο and φία όπως είχαμε δεσμευτεί. Χαμηλότερος συντελεστές, χαμηλότερο ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα, συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι το το μόνο deal που κάνει η κυβέρνηση είναι «deal με την κοινωνία».

Για την μετάλλαξη Όμικρον

«Υπάρχουν δύο προβλήματα τα οποία πρέπει να δούμε κατάματα. Αναφέρομαι στην εμφάνιση της παραλλαγής Ο του Covid-19 τη διεθνή κρίση στην αγορά ενέργειας που προκαλεί σημαντικές ανατιμήσεις. Σε σχέση με την πανδημία είναι γνωστά τα όσα έγιναν δεν θα το επαναλάβω, το πρόγραμμα των 43 δισεκατομμυρίων στήριξης της κοινωνίας και της υγείας, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση, την παγκόσμια υγειονομική κρίση, που συνεχώς μεταλλάσσεται. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η μετάλλαξη αυτή θα προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα, από ότι η μετάλλαξη Δ. Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική φαίνεται να δείχνουν κάτι τέτοιο, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο. Απέναντι σε αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα έχουμε ήδη οικοδομήσει την δικιά μας άμυνα. Η πρώτη και μόνη άμυνα που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες. Όσο καθυστερούμε την άφιξη της Ο τόσο πιο κερδισμένοι θα είμαστε. Κάθε βδομάδα που καθυστερούμε την άφιξη της στην χώρα μας, όπως μιλάμε μου. Καθά γίνει, κερδίζουμε 500.000 δώσεις εμβολιασμού».

Για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα

«Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και ότι δυστυχώς το έθνικό σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και γι’ αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από την δήθεν παράδοση, παράδοση της μελέτης του κυρίου Τσιόδρα στην κυβέρνηση, όχι στο μέγαρο Μαξίμου. Την μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας.

Δεν περίμενα καμιά μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των μονάδων εντατικής θεραπείας μια κατάσταση τραγική. Και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το έθνικό σύστημα υγείας έτσι ώστε να φτάσουμε σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες να έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Είχαμε εντοπίσει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουν τα νοσοκομεία μας την πίεση την οποία αντιμετώπισαν στο δεύτερο κύμα, όπου δυστυχώς πολλά νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αριθμό των διασωληνωμένο, ήταν να επιμείνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στον εμβολιασμό. Γενεσιουργός αιτία του προβλήματος της πίεσης τα νοσοκομεία ήταν το γεγονός ότι δεν πετύχαμε στη χώρα μας εμβολιαστική κάλυψη αντιστοιχεί με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών που τα κατάφεραν πολύ καλύτερα σε αυτόν τον τομέα».

Για ΜΕΘ και Κουρουμπλή

«Στην προηγούμενη μου ομιλία δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη διατύπωση… (αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ). Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μια λύση ανάγκης στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν πιέζεται το σύστημα υγείας. Αναρωτιέμαι είναι καινούργιο αυτό το πρόβλημα κύριε Τσίπρα, κυρίε Πολάκη, κύριε Ξανθέ; Το είχατε αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό επί των ημερών σας κύριε Πολάκη; Σιωπή. Βέβαια τον κύριο Κουρουμπλή τον διαγράφετε άνετα κύριε Τσίπρα, αλλά τον κύριο Πολάκη…είναι εδώ στην πρώτη γραμμή!»

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η μετάλλαξη «Όμικρον» ακυρώνει τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη - Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» δείχνει τα... δόντια της - Πού χιονίζει, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Τελικός The Bachelor: Ο Αλέξης Παππάς επέλεξε την εκλεκτή της καρδιάς του

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη