ΚΟΣΜΟΣ

Η μετάλλαξη «Όμικρον» ακυρώνει τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη - Ποιες χώρες παίρνουν μέτρα

Νέα μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων παίρνουν οι Ευρωπαίοι
Νέα μέτρα εν όψει των Χριστουγέννων παίρνουν οι Ευρωπαίοι

Καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» εξαπλώνεται, οι αυξανόμενοι περιορισμοί σβήνουν τις ελπίδες για επιστροφή στην κανονικότητα την εορταστική περίοδο.

Η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς και κοινωνικούς περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τα ταχέως αυξανόμενα κρούσματα της COVID-19.

Η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Δανία κινούνται προς περαιτέρω περιορισμούς, ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας, η οποία έκλεισε τα σύνορά της αυτή την εβδομάδα στους Βρετανούς.

Ολλανδία: Προ των πυλών αυστηρό λοκντάουν

Η ολλανδική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (18/12) ένα «αυστηρό» λοκντάουν για τα Χριστούγεννα, καθώς αναμένεται ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα, πλην των απολύτως απαραίτητων, μετά από φόβους για την εξάπλωση της της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, όπως μετέδωσαν ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση συσκέπτεται σήμερα, με τους ειδικούς στον τομέα της Υγείας, που έχουν συστήσει τη διακοπή της λειτουργίας όλων των μη απολύτως απαραίτητων καταστημάτων, σχολείων, μπαρ, εστιατορίων, αλλά και άλλων χώρων δημόσιας συγκέντρωσης προσώπων.

Η συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των νέων μέτρων, θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα τοπικά δίκτυα στις επτά το απόγευμα (τοπική ώρα), μόλις λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση ενός μερικού λοκντάουν.

Βρετανία: Συνεδρίαση της «επιτροπής σοφών»

Την αναγκαιότητα ενός 15ημερου lockdown έθεσε η «επιτροπή σοφών» της Βρετανίας (Sage) τονίζοντας ότι, μόνον έτσι θα μπει φρένο στην εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» που σαρώνει ήδη στη χώρα.

Όπως αναφέρει η «Daily Mail», η προειδοποίηση των Βρετανών «σοφών» ενισχύει τους φόβους για την επιβολή νέων αυστηρότερων μέτρων πριν από τα Χριστούγεννα. Eκτός από το lockdown δύο εβδομάδων, οι «σοφοί» ζητούν το συντομότερο και την απαγόρευση ανάμειξης νοικοκυριών σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της Βρετανίας, σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται 3.000 άνθρωποι μολυσμένοι με τη νέα παραλλαγή «Όμικρον».
Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν ανησυχίες ότι αν δεν ληφθούν μέτρα μπορεί να χαθεί ο έλεγχος της πανδημίας και να «γονατίσει» το σύστημα υγείας.

Την ίδια ώρα πάντως πολλοί Βρετανοί πολίτες διασκεδάζουν σε νυχτερινά κέντρα και, από τις φωτογραφίες που αναρτούν ιστοσελίδες φαίνεται ότι πολλοί δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους είναι οργισμένοι με τα αντιφατικά μέτρα και τις δηλώσεις που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ακυρώνουν τις κρατήσεις για τις γιορτές.

Οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» (Sage) θα μπορούσαν να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο χώρο της εστίασης ανατρέποντας επίσης το πρόγραμμα των Βρετανών για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος. «Ο χρόνος λήψης τέτοιων μέτρων είναι κρίσιμος», αναφέρουν τα πρακτικά των «σοφών» που περιήλθαν στην κατοχή του BBC.

Η έκτακτη συνάντηση της επιτροπής Cobra έρχεται την ώρα που η Βρετανία καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας. Tουλάχιστον 93.045 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό το τελευταίο 24ωρο σημειώνοντας αύξηση 60% σε μια εβδομάδα.

Γαλλία: Τέλος στα πρωτοχρονιάτικα σόου

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αρχές ακύρωσαν επίσης το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ευθυγραμμιζόμενο με τα νέα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να προλάβει την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

O Πύργος του ΆιφελΑ.Ρ

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ συνέστησε επίσης στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για την COVID-19, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Κόκκινος συναγερμός στη Γερμανία

Ο νέος υπουργός Υγείας της Γερμανίας Kαρλ Λάουτερμπαχ είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η χώρα «πρέπει να προετοιμαστεί για μια πρόκληση που δεν είχαμε ακόμη μέχρι στιγμής με αυτή τη μορφή», ενώ η υπηρεσία δημόσιας υγείας χαρακτήρισε τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Δανία ως «υψηλού κινδύνου» λόγω της αυξημένης εξάπλωσής της Covid-19. Η Γερμανία ανέφερε 50.000 νέα κρούσματα την Παρασκευή.

Πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές σε κρατίδια της χώρας έχουν ήδη βάλει λουκέτο, ενώ στο Βερολίνο οι θαμώνες των νυχτερινών κέντρων δεν επιτρέπεται να χορεύουν, από την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά του κορονοϊού και των παραλλαγών του.

Νέα ανησυχητική μελέτη

Τα νέα μέτρα κρίνονται επιβεβλημένα από πολλές κυβερνήσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι πέντε φορές πιο πιθανό να μολύνει ανθρώπους από τη «Δέλτα».

Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με την παραλλαγή «Όμικρον» είναι 5,4 φορές υψηλότερος και δεν δείχνει κανένα σημάδι ότι είναι πιο ήπια από τη «Δέλτα», σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, καθώς τα κρούσματα εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρώπη και απειλούν τις γιορτές.

Η προηγούμενη μόλυνση μπορεί να προσφέρει μόλις 19 % προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία «Κάρμελ» δείχνει τα... δόντια της - Πού χιονίζει, ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Τελικός The Bachelor: Ο Αλέξης Παππάς επέλεξε την εκλεκτή της καρδιάς του

Παλαιό Ψυχικό: Δολοφονία ο θάνατος του ηθοποιού Στράτου Βαλσαμίδη

Θετικός στον κορονοϊό ο Νίκος Βέρτης - Η κατάσταση της υγείας του (photo)