ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Το στοίχημα θα το κερδίσουμε

Α. Σαμαράς: Το στοίχημα θα το κερδίσουμε

«Όσοι έχετε την ίδια «εμμονή», όσοι βάζετε την Ελλάδα πάνω απ’ όλα, ελάτε να τα αλλάξουμε όλα! Και να αποδείξουμε στους πάντες, πως ό,τι κι αν μας είπαν, όσο και να μας αδίκησαν, όσο κι αν μας προσέβαλαν, το στοίχημα θα το κερδίσουμε! Η Ελλάδα δεν λυγίζει, η Ελλάδα δεν γονατίζει, η Ελλάδα δεν κάνει πίσω. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!», είπε στο Ζάππειο, ο Αντώνης Σαμαράς.

Για ένα «κοινωνικό συμβόλαιο», με τον ελληνικό λαό για εκείνα που πρέπει να διαφυλάξουμε και εκείνα που πρέπει να πετύχουμε, μίλησε σήμερα στο Ζάππειο ο Αντώνης Σαμαράς, διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα είναι χώρα και όχι χώρος και πως οι Έλληνες είναι λαός και όχι πληθυσμός και μάλιστα, υπερήφανος λαός.

Ο κ. Σαμαράς, τόνισε πάντως πως χάριν στη ΝΔ οι αλλαγές στη νοοτροπία έχουν ήδη αλλάξει και δεν χρειάζεται να έρθει η 7η Μαΐου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

  • Στο ζήτημα του ΑΣΥΛΟΥ, λέγοντας πως η Αριστερά το προστάτευε και πως όταν η ΝΔ έβαλε στο τραπέζι το θέμα της άρσης του, η κοινωνία έδειξε να το επικροτεί. Επανέλαβε μάλιστα τη δέσμευσή του μετά την 6η Μαϊου να εφαρμοστεί ο νόμος.
  • Στο ζήτημα της ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ, καταγγέλλοντας την Αριστερά αλλά και το ΠΑΣΟΚ, δεσμευόμενος να καταργήσει το νόμο Ραγκούση.
  • Στο ζήτημα της ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, σημειώνοντας πως κάποιοι μιλούσαν για θέματα δεξιάς ατζέντας. «Η κοινωνία βράζει. Στις γειτονιές βασιλεύει ο τρόμος», παρατήρησε, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα να λογοδοτήσει όποιος απαγόρευε να μιλάμε για αυτά.

«Εμείς βάλαμε την ατζέντα. Η Αριστερά περιορίζεται τώρα να σιωπά ή έστω να μουρμουρά», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ακόμη:

  • την «επαναστατική γυμναστική», που έκανε τόσο μεγάλο κακό στην οικονομία των πόλεων
  • στο πλήγμα κατά του τουρισμού από κομματικούς στρατούς.

«Αυτά τα καμώματα θα σταματήσουν», τόνισε και δεσμεύτηκε ξανά να βγάλει τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους, «Τέρμα αυτή η ντροπή», η χαρακτηριστική αποστροφή του, θυμίζοντας πως οι Έλληνες έχουμε πρόσωπο και πως οι αγωνιστές κατά την κατοχή και την δικτατορία, δρούσαν με ακάλυπτα πρόσωπα και δεν δρούσαν εκ του ασφαλούς.

ΝΑΙ στις συνθέσεις

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε πως η κοινωνική δικαιοσύνη και η ασφάλεια πάνε μαζί, τασσόμενος υπέρ της σύνθεσης. «Είμαι αντίθετος με τις εμμονές της Αριστεράς. Όχι με τους ανθρώπους της», ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως και οι άνθρωποι της Αριστεράς είναι Έλληνες με τα ίδια προβλήματα στην καθημερινότητά τους με όλους.

«Θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τους Έλληνες», σημείωσε, λέγοντας για ακόμη μια φορά πως δεν υπάρχουν απαγορευμένες λέξεις όπως θεωρούσαν κάποιοι τις λέξεις Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη αλλά και την λέξη Πατρίδα.

Βολές στα μικρά κόμματα

«Υπάρχουν κόμματα που δεν ανήκουν στην Αριστερά. Αλλά δεν ανέχομαι να καταδημαγωγούν τον ελληνικό λαό την ώρα της χειρότερης δοκιμασίας του», υπογράμμισε βάλλοντας κατά των νεότερων κομμάτων, αποφεύγοντας ωστόσο να κατονομάσει κάποιο από αυτά.

ΝΑΙ στις κάμερες Ασφαλείας – ΝΑΙ στις υδροφόρες

Σχετικά με την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, τάχθηκε υπέρ της χρήσης υδροφόρων για να καταστέλλεται η βία στις διαδηλώσεις. Υποστήριξε τη χρήση των καμερών Ασφαλείας, νομοθετώντας ώστε να θεωρούνται τα ντοκουμέντα τους επαρκή τεκμήρια για βανδαλισμούς, με εμπρησμούς και τρομοκρατία κλπ. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως οι κάμερες στους δημόσιους χώρους δεν παραβιάζουν τον ιδιωτικό βίο.

Να αναπνεύσουν τα πανεπιστήμια

«Η τρομοκρατία και η αλητεία δεν ξεχωρίζουν Αριστερούς, Δεξιούς ή Κεντρώους», σημείωσε, υποσχόμενος να εφαρμοστούν οι νόμοι και να καθαρίσουν τα πανεπιστήμια.

Αποσυμφόρηση των φυλακών

Ο κ. Σαμαράς έθιξε το ζήτημα των γεμάτων φυλακών, δεσμευόμενος για:

  • δημιουργία νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, που είναι ήδη έτοιμα και δεν λειτουργούν
  • απέλαση των αλλοδαπών που δεν φέρουν νόμιμα έγγραφα στις χώρες τους
  • θέσπιση διακρατικών συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης
  • άμεση λήψη διπλωματικών πρωτοβουλιών

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε βεβαίως τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με χώρες με ζητήματα όπως η Παλαιστίνη.

Αντιμετώπιση της Λαθρομετανάστευσης

Ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε το μέγεθος του προβλήματος, λέγοντας πως από τις αρχές του χρόνου, μόνο από τον νομό Έβρου έχουν περάσει τα σύνορα 12.000 λαθρομετανάστες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρότεινε:

  • Την κατάργηση του νόμου Ραγκούση
  • Ολοκλήρωση των έργων προστασίας των συνόρων
  • Δημιουργία χώρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών έξω από τον αστικό ιστό, με πόρους από την Ευρώπη και με ανταλλάγματα στις τοπικές κοινωνίες με παράλληλη απέλαση σε 4 μήνες
  • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασίας εκδίκασης του ασύλου
  • Κοινή Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία με ευρωπαίους εταίρους
  • Παραμονή ευρωπαϊκών δυνάμεων στα ελληνικά σύνορα
  • Αναθεώρηση Δουβλίνου ΙΙ
  • Αστικές και ποινικές ευθύνες σε όποιον νοικιάζει σπίτι σε μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά.

ΟΧΙ στη νομιμοποίηση των ναρκωτικών

«Δεν είναι λύση η νομιμοποίηση των ναρκωτικών. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τον χρήστη από το βαποράκι», είπε, εξηγώντας πως λύση είναι η αποκατάσταση, η θεραπεία και η επανένταξη στην κοινωνία.

«Τα στέκια τα δημόσια θα φύγουν από την πόλη», είπε ακόμη, μιλώντας για την αντιμετώπιση της εικόνας που βλέπει ο καθένας μας σε πάρκα και δημόσιους χώρους.

Αποκατάσταση των αδικιών

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για αποκατάσταση των αδικιών, αναφερόμενος στην τάξη των «κακοπληρωμένων αστυνομικών», σημειώνοντας πως τα ειδικά μισθολόγια πρέπει να αποκατασταθούν, με ισοδύναμα μέτρα που έχουν βρεθεί και πως οι αστυνομικοί πρέπει να αποδεσμευθούν από εργασίες γραμματειακής υποστήριξης για να ριχθούν στο καθήκον.

Αναφέρθηκε ακόμη με θερμά λόγια στα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων και τόνισε πως δεν πρέπει να αλλάξουν τα μισθολόγια των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας.

Δικαιοσύνη ως προϋπόθεση Ανάπτυξης

Ο αρχηγός της ΝΔ, ανέπτυξε ακόμη το σχέδιο της ΝΔ για την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης, ώστε να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους πολίτες και να σταματήσουν να ενθαρρύνονται οι παράνομοι.

Πρότεινε ακόμη, την ενοποίηση των δικαστηρίων, τον τριπλασιασμό του παραβόλου, ώστε να αποθαρρύνονται οι δικομανείς και να ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί.

Μίλησε ακόμη για αλλαγή όλου του πλαισίου, ώστε να πάψουν να έχουν ασυλία οι βουλευτές, να αλλάξει ο νόμος για την ευθύνη των Υπουργών, να μπει τέρμα στις μαύρες λιμουζίνες και στα ειδικά προνόμια, να ελεγχθεί το Πόθεν Έσχες όσων υπηρέτησαν το δημόσιο από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, καθώς όπως είπε η δικαιοσύνη σε ένα κράτος αποτελεί προϋπόθεση της Ανάπτυξης.

Παιδεία - Εκκλησία

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε την ανάγκη οι αλλαγές στην παιδεία να ξεκινήσουν από το δημοτικό, τονίζοντας πως πρέπει να ξαναδούμε τι και πως το διδάσκουμε, δίνοντας έμφαση στην τήρηση όλων όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα. Αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, σημείωσε πως πρέπει να επικεντρώσουν στην έρευνα.

Μίλησε ακόμη για το ρόλο της εκκλησίας, λέγοντας πως οι πνευματικές παραδόσεις αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα και πως πρέπει να μείνει ισχυρή η πνευματικότητα της εκκλησίας. Διευκρίνισε μάλιστα πως η μισθοδοσία των κληρικών θα συνεχίσει να γίνεται από το κράτος.

Υγεία

Αναφερόμενος στο σχέδιο της ΝΔ για την υγεία χαρακτήρισε σωστή τη διάκριση συνταξιοδοτικής ασφάλισης από την περίθαλψη υγείας, την ενοποίηση των κλάδων υγείας σε ένα ενιαίο φορέα, την ενοποίηση των ταμείων και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ πρότεινε:

  • Την κάρτα υγείας
  • Τη λειτουργία δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • Την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΠΥ
  • Την καλύτερη αμοιβή των γιατρών
  • Την ενίσχυση των φαρμακοποιών

15 Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε και 15 Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αναφέροντας κατά λέξη:

* Πρώτον, ασυμβίβαστο του αξιώματος υπουργού και βουλευτή. Ώστε να υπάρξει η κρίσιμη διάκριση της Εκτελεστικής εξουσίας από τη Νομοθετική. Έτσι ο υπουργός θα μπορεί να κυβερνά χωρίς το άγχος της επανεκλογής του. Και ο βουλευτής θα υπηρετεί την περιφέρειά του χωρίς το άγχος να γίνει ο ίδιος υπουργός ή να ΜΗ γίνει υπουργός κάποιος συνάδελφός του από την ίδια περιφέρεια.

* Δεύτερον, ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Από την ώρα που θα υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του υπουργού, ο βουλευτής θα πάψει να είναι και ελέγχων και ελεγχόμενος. Οπότε θα μπορεί να ασκεί καλύτερα τα καθήκοντά του. Το πρόβλημα δεν είναι να υποβαθμίσουμε το βουλευτή. Αλλά να τον βοηθήσουμε να παίξει πιο σωστά το ρόλο του. Η απόλυτη διάκριση Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας ενισχύει και τις δύο.

* Τρίτον, θα ενισχυθεί ο ελεγκτικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ – ανάλογα με τις εξουσίες που θα του δοθούν - θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκλογής του απευθείας από το λαό. Έτσι θα αποκατασταθούν οι εσωτερικές ισορροπίες του πολιτεύματος και θα χαλαρώσει ο πρωθυπουργικο-κεντρικός χαρακτήρας του.

* Τέταρτον, το «πόθεν έσχες» υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται συνταγματικά από ειδικό σώμα, που θα αποτελείται αποκλειστικά από κορυφαίους δικαστικούς προερχόμενους και από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

* Πέμπτον, καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί τα τρία πέμπτα της Βουλής. Δική μας πρόταση είναι να αλλάξει άμεσα ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των πολύ μεγάλων περιφερειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή του «πολιτικού χρήματος».

* Έκτον, επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας. Μείωση των 300.

* Έβδομον, ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

* Όγδοο, θα αναθεωρηθεί η διάταξη που αφορά την παραγραφή ποινικής ευθύνης των υπουργών και θα αλλάξει ο σχετικός νόμος. Στόχος είναι να προστατεύεται ο υπουργός στην άσκηση των καθηκόντων του, όχι να του εξασφαλίζεται ασυλία όταν τα παραβιάζει και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.

* Ένατο, θα αναθεωρηθεί και η διάταξη για την ασυλία των βουλευτών. Κι αυτή θα αφορά αποκλειστικά την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους. Τίποτε παραπέρα…

* Δέκατο, ενίσχυση Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (αναθεώρηση του άρθρου 90). Ώστε να μην μπορεί η Εκτελεστική εξουσία, να ποδηγετεί τη Δικαιοσύνη. Έτσι θα περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης στην επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

* Ενδέκατο, θα προβλέπεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

* Δωδέκατο, θα επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

* Δέκατο τρίτο, θα συνδεθεί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την ωφέλεια στο δημόσιο συμφέρον.

* Δέκατο τέταρτο, θα εξορθολογιστεί η οργάνωση και λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.

* Και δέκατο πέμπτο, ρητή πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για προστασία της ελληνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.