ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις τους Βενιζέλος-Σαμαράς

Τσίπρας: Να ακυρώσουν τις δεσμεύσεις τους Βενιζέλος-Σαμαράς

Την αποστολή επιστολών από Ε. Βενιζέλο και Α. Σαμαρά προς τους ηγέτες της ΕΕ στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν τις δεσμεύσεις τους ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Αν Βενιζέλος και Σαμαράς έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές, τους καλώ μέχρι αύριο που θα τους συναντήσω να έχουν στείλει επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για πιστή εφαρμογή του βάρβαρου προγράμματος» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης. «Αν δεν το πράξουν, τους καλώ έστω και τώρα να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ψήφος οργής, αλλά για «ώριμη και συνειδητή επιλογή» του λαού, η πλειοψηφία του οποίου καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές στην Ευρώπη και το ΔΝΤ και θέλησε ως πρώτη εναλλακτική επιλογή μια οριστική κυβέρνηση που θα θέσει τέλος στο μνημόνιο και τις συμβάσεις της υποτέλειας.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσίπρας απέρριψε μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» όπως τη ζητά το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «κυβέρνηση σωτηρίας του μνημονίου».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε τους πέντε άξονες με τους οποίους το κόμμα του προσέρχεται στο διάλογο με τα κόμματα της Αριστεράς για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

-Πρώτος άξονας, η ανάγκη της άμεσης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και ιδιαίτερα των νόμων που περικόπτουν περαιτέρω μισθούς και συντάξεων.

-Δεύτερος άξονας, η ακύρωση του νόμου που περικόπτει εργασιακά δικαιώματα.

-Τρίτος άξονας, η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα.

-Τέταρτος άξονας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, που παρότι έχει πάρει πολλά δισεκατομμύρια, παραμένει στα χέρια των διοικητών που το χρεοκόπησαν.

-Πέμπτος άξονας, η δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου που θα διερευνήσει το επαχθές του δημοσίου χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του και διεκδίκηση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

«Θέλω να τονίσω ότι εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το εάν θα κυβερνηθεί η χώρα. Μας απασχολεί προς σε ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα. Αν η ασκούμενη πολιτική θα βρίσκεται σε αρμονία με τη λαϊκή βούληση κι όχι σε πλήρη δυσαρμονία», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.