ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: Η γραμμή άμυνας, η ομάδα κρούσης και η αλλαγή ατζέντας από τη ΝΔ με φόντο τη ΔΕΘ

Παρακολουθήσεις: Η γραμμή άμυνας, η ομάδα κρούσης και η αλλαγή ατζέντας από τη ΝΔ με φόντο τη ΔΕΘ
Παρακολουθήσεις: Γραμμή άμυνας με παράλληλη αντεπίθεση αναζητούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Παρακολουθήσεις: Γραμμή άμυνας με παράλληλη αντεπίθεση αναζητούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την τεράστια αναστάτωση που προκλήθηκε στην πρεμιέρα της Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, επιβεβαιώνονται οι αρχικές τους ανησυχίες ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ουσία του θέματος των παρακολουθήσεων, ούτε για τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Γι’ αυτό το λόγο στηλιτεύουν τις διαρροές από το εσωτερικό της Επιτροπής και κάνουν λόγο για άθλια εργαλειοποίηση της διαδικασίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να μετατρέψει την επιτροπή σε… ρωμαϊκή αρένα δημιουργώντας τεράστια ένταση και αναταραχή, ενώ όπως σημειώνουν το ίδιο θα επιχειρήσει η Κουμουνδούρου και κατά τη σύσταση της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.

«Είναι σίγουρο ότι θα μετατρέψουν και την Εξεταστική σε τσίρκο», λένε χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη και θυμίζουν ότι αντίστοιχα επικοινωνιακά σόου έχουν κάνει και σε προηγούμενες επιτροπές θυμίζοντας τη δράση του διδύμου «Πολάκης - Τζανακόπουλος».

Με δεδομένο το γεγονός ότι στην αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν την Εξεταστική Επιτροπή επί των παρακολουθήσεων ως έναν επιταχυντή των πολιτικών εξελίξεων, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια πρόσωπα θα απαρτίσουν τις ομάδες κρούσης των κομμάτων και με ποια κριτήρια θα επιλεγούν.

Η σύσταση της Εξεταστικής αναμένεται να αποφασισθεί την προσεχή εβδομάδα από την εθνική αντιπροσωπεία, όμως ορισμένες πληροφορίες έχουν αρχίσει να διαρρέουν από τα κομματικά επιτελεία προς τον Τύπο.

«Ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η δημιουργία κλίματος ακραίας πολιτικής πόλωσης, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι η μόνη ικανή συνθήκη για να οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη»,λένε γαλάζια στελέχη και εκτιμούν ότι κεντρικό ρόλο «σαματατζή» θα παίξει ο Παύλος Πουλάκης, ενώ η δύναμη πυρός του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να ενισχυθεί και από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και από τον Σπύρο Λάππα, που έχουν σχετική εμπειρία και είναι αρκούντως επιθετικοί στις παρεμβάσεις τους.

Άλλωστε, οι συγκεκριμένοι βρίσκονται ήδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να θέλουν να συνδέσουν τις δυο επιτροπές. Δεν θα πρέπει να αποκλείουμε την εμφάνιση του Γιάννη Ραγκούση, αλλά και του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, που είναι πιο μετριοπαθής (προκειμένου να παίξει τον ρόλο του αντίβαρου έναντι των ακροτήτων που θα επιχειρήσουν οι υπόλοιποι) και, βεβαίως, θεσμικά ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ομάδα κρούσης απο τη Νέα Δημοκρατία

Στη ΝΔ δεν θα μείνουν, βεβαίως, με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη ετοιμάζουν σκληρή γραμμή άμυνας και, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγεται έντονα το όνομα του Δημήτρη Μαρκόπουλου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από τις επιτροπές για Novartis αλλά και για την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις. Άλλωστε, ο Μαρκόπουλος δεν είναι εύκολος αντίπαλος, όπως δεν είναι οι κύριοι Βασίλης Σπανάκης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Δημήτρης Καιρίδης. Όλοι τους θεωρείται ότι διαθέτουν το απαιτούμενο πολιτικό βάρος για να αποκρούσουν οποιεσδήποτε κατηγορίες θα εκτοξευθούν από την αντιπολίτευση.

Αλλαγή πολιτικής ατζέντας

Από την άλλη μεριά στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν τρόπους αλλαγής της πολιτικής ατζέντας επιμένοντας ότι «υπάρχει ζωή και μετά τις παρακολουθήσεις». Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφού δώσει την… μάχη του στην επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας που προφανώς το θερμόμετρο θα χτυπήσει κόκκινο, στη συνέχεια θα δώσει όλο του το βάρος στην επεξεργασία των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν από τον ίδιο στην ΔΕΘ.

Από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα στελέχη της ΝΔ θα στρατοπεδεύσουν στη βόρεια Ελλάδα και δεν αναμένεται να ασχοληθούν με την εσωτερική επικαιρότητα των παρακολουθήσεων. «Ο πρωθυπουργός θα πάει στην Έκθεση Θεσσαλονίκης με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ενέργεια και την ακρίβεια και όχι με την εσωστρέφεια και την τοξικότητα που διασπείρει ο ΣΥΡΙΖΑ», λένε κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το ίχνος των προθέσεων της Πειραιώς.

Σχετικές ειδήσεις