ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Η Ελλάδα έχει «κόψει» 150 εκατ. ευρώ με τις αποτροπές από τους λαθροδιακινητές

Μηταράκης: Η Ελλάδα έχει «κόψει» 150 εκατ. ευρώ με τις αποτροπές από τους λαθροδιακινητές
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Για «επιχείρηση» εκατομμυρίων πίσω από τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης στο μεταναστευτικό έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ1 το πρωί της Πέμπτης αυτή τη στιγμή η «ταρίφα» για κάθε άνθρωπο ο οποίος επιχειρείται να περάσει παράνομα στα ελληνικά εδάφη από την Τουρκία είναι 3.500 ευρώ περίπου. Συνεχίζοντας επικαλούμενος τα στοιχεία που είχε παραθέσει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η χώρα μας έχει αποτρέψει την είσοδο σε 36.000 παράνομους μετανάστες μόνο τον Αύγουστο.

Συνεχίζοντας ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «αν προσθέσουμε και τις νόμιμες αποτροπές στη θάλασσα, αυτή τη στιγμή, αυτό το μήνα έχουμε αποτρέψει πάνω από 50.000. Πενήντα χιλιάδες άτομα επί 3.000 εγώ λέω το άτομο, είναι 150.000.000. Είναι πολύ μεγάλη δουλειά το μεταναστευτικό και αυτό το χρήμα δεν πάει μόνο σε αυτούς που είναι απέναντι, πάει γενικότερα σε πολλούς που εμπλέκονται».

Παράλληλα ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο περιστατικό στον Έβρο με τον δημοσιογράφο ο οποίος μπήκε στο ΚΥΤ ως συνεργάτης ΜΚΟ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός η συγκεκριμένη ΜΚΟ την οποία χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος έχει πάει στα δικαστήρια το υπουργείο Μετανάστευσης για τους 38. Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Για τον δημοσιογράφο στον Έβρο εμείς κινούμαστε για να εξετάσουμε τι έχει γίνει σε αυτό το περιστατικό. Και θέλω να πω ξεκάθαρα ότι ουδέποτε έχω κρίνει ή θα κρίνω δημοσιογράφους για αυτά που γράφουν. Δεν μιλάμε για θέματα δημοσιογραφικής ελευθερίας. Σχολιάζω ότι ενώ υπάρχει διαδικασία για δημοσιογράφους να μπουν να δουν. Θέλω να σας πω ότι οι αιτούντες άσυλο - είναι πολύ σημαντικό - δεν είναι φυλακισμένοι. Εάν κάποιος δημοσιογράφος θέλει να πάει σε μια δομή, ζητάει άδεια και μπαίνει.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι - και χωρίς να θέλω να πω περισσότερα ότι ο συγκεκριμένος εμφανίζεται ως εργαζόμενος της ΜΚΟ που μας πήγε στα δικαστήρια, αρθρογραφούσε για ένα περιστατικό το οποίο έσπρωχνε νομικά - να πω αυτή την απλή λέξη, μία ΜΚΟ στην οποία έδειχνε ότι εργάζεται. Αυτά δημιουργούν θέματα δεοντολογίας. Πήγε με τη ΜΚΟ που μας έχει πάει δικαστικά για αυτήν την υπόθεση και για την οποία αρθρογραφούσε. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα δει και η Ένωση Δημοσιογράφων

Έχουμε κινηθεί νομικά απέναντι στη ΜΚΟ, η οποία έχει παραβιάσει τους όρους της συνεργασίας της με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκμεταλλευόμενη το δικαίωμα που δίνουμε στις ΜΚΟ να εργάζονται μαζί μας στις δομές» κατέληξε ο υπουργός.