ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή του Μητσοτάκη η ακρίβεια - Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί

Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή του Μητσοτάκη η ακρίβεια - Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με «όπλο» την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που μαστίχει τα νοικοκυριά. 

«Η κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο «ταΐζει» τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας με την φορολογική αφαίμαξη των πολιτών από τους έμμεσους φόρους», επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας με νόημα: «Πρόκειται για μία συνειδητή, στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή δεν τολμά να προχωρήσει στις απαιτούμενες κινήσεις που θα μειώσουν πραγματικά το κόστος της ενέργειας, αλλά έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του καρτέλ».

Με συνέντευξη του στο iEnergeia.gr, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «τρικυμία εν κρανίω» τις προτάσεις της κυβέρνησης, με τους πολίτες –όπως λέει- να πληρώνουν την ασυνεννοησία που επικρατεί.

Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης, σημειώνει ότι αυτή είναι πανευρωπαϊκή ωστόσο, προσθέτει ότι «η κρίση αυτή μεγεθύνθηκε δυσανάλογα στην Ελλάδα και οι συνέπειές της πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας των επιλογών και της εσκεμμένης αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που στην πραγματικότητα ήταν η βίαιη πρόσδεση του ενεργειακού μας μείγματος αποκλειστικά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ την ώρα που ξεκινούσε η καταιγίδα. Η ανοχή στην αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας. Η ατολμία να διεκδικήσει και για την Ελλάδα την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από τη τιμή φυσικού αερίου, όπως έκαναν οι χώρες της Ιβηρικής».

Ακολούθως επαναλαμβάνει τις βασικές του προτάσεις: «Στη ΔΕΘ πρότεινα την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης, κοστολογημένης και συνεκτικής δέσμης μέτρων: δημοσιονομικών, ρυθμιστικών και μέτρων ελέγχου και εποπτείας. Μεταξύ αυτών, η ανάκτηση του ποσοστού του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην παραγωγή ενέργειας, η φορολόγηση 90% - πραγματική και όχι πλασματική - των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και μία διπλή ρυθμιστική παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς και στα δύο επίπεδα χονδρεμπορικής - λιανικής.

Παρέμβαση στην λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με αποσύνδεση της υψηλής τιμής χονδρεμπορικής ρεύματος από το φυσικό αέριο και προώθηση σταθερών συμβολαίων, κατ' αντιστοιχία όπως διεκδίκησαν και πέτυχαν η Ισπανία και η Πορτογαλία σε κοινοτικό επίπεδο αλλά όχι ο κ. Μητσοτάκης. Και φυσικά, η προστασία από τις αποκοπές ειδικά για τους ευάλωτους καταναλωτές καθώς έχουμε έκρηξη των αιτημάτων αποκοπών που ανέρχονται σε πάνω από 300.000, καθώς και επιβολή διατίμησης και μείωση του ΕΦΚ καυσίμων και ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα».

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, σημειώνει ακόμη: «η επαναφορά του δημοσίου χαρακτήρα της με κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο είναι βασική προτεραιότητά μας. Εμείς λοιπόν πιστεύουμε στην κρατική παρέμβαση. Το λέω ξεκάθαρα. Πιστεύουμε, μπορούμε και θα το κάνουμε, να υπηρετήσουμε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο…Η επαναφορά, λοιπόν, του πλειοψηφικού 51% στο Δημόσιο καθιστά αδιαμφισβήτητη και ουσιαστική την ισχύ του Δημοσίου και μπορεί να βάλει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού στη ρότα της λειτουργίας υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».