ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν είμαι ο νεκροθάφτης της Ευρώπης

Αλ. Τσίπρας: Δεν είμαι ο νεκροθάφτης της Ευρώπης

Για την ακύρωση του μνημονίου και την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεσμεύτηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Stern, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι η εμμονή στη λιτότητα θα θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη. «Δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Είτε η τρόικα θα υπαναχωρήσει από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει είτε θα θέσει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε κίνδυνο» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο έχει τελειώσει».

Ερωτηθείς επίμονα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει μια διακοπή της χρηματοδότησης από την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι μεν μια πιθανότητα, η οποία ωστόσο, θα έθετε σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη.

Επίσης, απέρριψε τον χαρακτηρισμό «νεκροθάφτης της Ευρώπης», που του έχουν προσάψει, λέγοντας: «Δεν είμαι. Αντιθέτως. Οι νεκροθάφτες της Ευρώπης είναι εκείνοι που θέλουν να συνεχιστεί αυτή η πολιτική λιτότητας. Αυτή η πολιτική οδηγεί την Ευρώπη σε διάλυση. Σκεφτείτε να μην υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας. Θα συνεχιζόταν αυτή η πολιτική και σε δύο-τρεις μήνες θα συζητούσαμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στον Γερμανό πολίτη ότι δεν οφείλει να ρίχνει τα χρήματά του σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο».

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει αν η τρόικα παραμείνει ανυποχώρητη, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Τότε θα πούμε: "Ευχαριστούμε πολύ, αλλά αναλαμβάνετε μια ιστορική ευθύνη για την καταστροφή της Ευρωζώνης". Η Ευρωζώνη αποτελεί μια αλυσίδα με 17 κρίκους. Αν ένας χαλάσει, θα υποστεί βλάβη όλη η αλυσίδα».

Βέβαια, ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος ότι εφόσον εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ «όλοι που σήμερα απειλούν να μην δώσουν στην Ελλάδα πλέον δάνεια, εάν διακοπεί το πρόγραμμα λιτότητας, θα καθίσουν να συζητήσουν» και παρομοίασε την κατάσταση με τον Ψυχρό Πόλεμο της δεκαετίας του '80. «Και οι δύο πλευρές κρατούν πυρηνικά όπλα. Οι δανειστές έχουν τη διακοπή της χρηματοδότησης, εμείς απειλούμε να σταματήσουμε την εξόφληση των χρεών μας. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι, εάν πατήσει ένας το κόκκινο κουμπί, δεν θα υπάρξει νικητής, μόνο ηττημένοι» ανέφερε.

Πάντως, ο ίδιος χαρακτήρισε «υπερβολή» το να πει ότι νιώθει έτοιμος να γίνει πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι είναι έτοιμος να αναλάβει «την ιστορική ευθύνη».

Παράλληλα, ερωτήθηκε και για την πρώτη του συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, όπου, όπως είπε, θα της υπενθυμίσει την ιστορική της ευθύνη απέναντι στους λαούς της Ευρώπης. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έδειξε στον δημοσιογράφο την Ακρόπολη, που διακρίνεται από το μπαλκόνι του γραφείου του λέγοντας: «Ξέρετε; Αυτό είναι το πλεονέκτημά μου απέναντι στην κυρία Μέρκελ. Εγώ από το γραφείο μου έχω θέα σε 2500 χρόνια ιστορίας της Δημοκρατίας κι εκείνη μόνο στο Ράιχσταγκ».