ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ένοχος ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Ένοχος ο πρωθυπουργός για τις παρακολουθήσεις
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Open, κατά την οποία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα των παρακολουθήσεων. «Δεν μπορεί να συνεργαστεί με αυτόν που τον παρακολουθούσε ο κ. Ανδρουλάκης», ανέφερε για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Μεγάλη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε κυρίως για το θέμα των παρακολουθήσεων, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται «ένοχος» ενώ εξέφρασε την απορία του για το γιατί δεν έχει αντιδράσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσιάζεται ως στόχος παρακολούθησης από δημοσιεύματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως θα περίμενε από τη Νέα Δημοκρατία να δείξει αντανακλαστικά ως παράταξη που έχει συμβάλει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα, κάτι που όμως δεν συνέβη. «Υπάρχουν 156 συνένοχοι», ανέφερε για την ΚΟ της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως μια πιθανή αλλαγή πρωθυπουργού δεν θα συνέφερε τον ίδιο. «Είναι ο πρωθυπουργός που έχει κάνει τη μεγαλύτερη Δημοκρατική εκτροπή από τη Μεταπολίτευση», είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, υποστήριξε πως θεωρεί απίθανο να συνεργαστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε. «Είναι πιο πιθανή μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα:

Αναλυτικά όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

«Αισθάνομαι σαν τους «Μενουμευρωπαίους». Τι καλά που θα ήμασταν στην Ελλάδα, αν είχαμε την αποτελεσματικότητα των διωκτικών Αρχών, των πολιτικών και της δικαιοσύνης στην κεντρική Ευρώπη. Εκεί η Δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. Στο Βέλγιο δεν θα συνέβαινε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Με αδιευκρίνιστα ποσά υπουργών να μπαίνουν στο αρχείο από εισαγγελείς. Με την υπόθεση Novartis που είναι παγκόσμιο σκάνδαλο, να βάζει στο σκαμνί την εισαγγελέα που το αποκάλυψε. Στο Βέλγιο αν υπήρχε τέτοιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων, θα είχαν παραιτηθεί υπουργοί και ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί. Εδώ είμαστε διαφορετικοί. Είμαστε Βαλκάνια…

Όλο αυτό το διάστημα, είχε μια μεγάλη ευκαιρία και ο πρωθυπουργός, και το πολιτικό σύστημα και η Δικαιοσύνη. Από τον Αύγουστο όταν υπήρξε η αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και Κουκάκη, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πει «εδώ υπάρχει μια σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν τη γνώριζα αλλά αυτή είναι η αλήθεια». Εδώ και τέσσερις μήνες, κρύβεται και συγκαλύπτει. Δεν το έκανε ούτε προχθές στη Βουλή. Θα μπορούσε να πει «δεν ήξερα εγώ, αλλά υπάρχουν παρακολουθήσεις». Χάνουν την ευκαιρία και άλλοι θεσμοί της Δημοκρατίας, εύχομαι να διαψευστώ. Εξήγησα στον κ. Ντογιάκο ότι δεν μπορεί να ζητάμε από τους δημοσιογράφους και τα κόμματα, οι δημοσιογράφοι αποκαλύψεις κάνουν, δεν τους ζητάει κανείς να συλλάβουν οι δημοσιογράφοι της Le Soif στο Βέλγιο να συλλάβει την κ. Καϊλή. Η Δικαιοσύνη πρέπει να βρει τις αποδείξεις για το σκάνδαλο.

Οι αποδείξεις υπάρχουν στους παρόχους, στις υπογραφές των εισαγγελέων, σε διατάξεις που κρατούνται στο αρχείο της ΑΔΑΕ. Οι πάροχοι έχουν υποχρέωση να κρατάνε αρχείο με όσους επισυνδέουν. Εδώ χάνεται, λοιπόν, μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, λένε το αυτονόητο. Ότι υπάρχει Δημοκρατική εκτροπή. Πρέπει να αναλάβει ο πρωθυπουργός την ευθύνη. Αν όπως λέει δεν ήξερε τι γινόταν στην ΕΥΠ, που την πήρε με πρωτοβουλία του στο γραφείο του από την πρώτη στιγμή που εξελέγη, αν δεν ήξερε τι έκανε ο κ. Κοντολέων που τον διόρισε αλλάζοντας τον νόμο, αν δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι κάνει ο ανιψιός του και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα, πρόκειται για έναν πρωθυπουργό επικίνδυνα ανεπαρκής. Αν, όμως, γνώριζε και είναι συνένοχος γιατί η συμπεριφορά του αυτό μου δείχνει, είναι επικίνδυνα αντιδημοκρατικός.

Είναι λυπηρό για το πολιτικό σύστημα και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, που έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά της πιστώνω ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, θεωρώ ότι είναι θλιβερό. Δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί κρατάει αυτή τη στάση ο κ. Χατζηδάκης. Τον θεωρώ έναν αξιοπρεπή άνθρωπο παρά τις πολιτικές διαφορές. Δεν είναι ωραίο να είσαι αντί για υπουργός, ο στόχος 5046c. Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας έχει κουράσει και μας έχει ζαλίσει. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή το αφήγημα ήταν ότι όσοι μιλούν για τις παρακολουθήσεις είναι «Αίσωποι», μας έλεγαν σταματήστε τα παραμύθια και φέρτε αποδείξεις. Έφτασε αυτό μέχρι τη Βουλή. Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη αν ήταν υπό παρακολούθηση Χατζηδάκης, Φλώρος, Λαλούσης… Αντί να απαντήσει, το έβαλε στα πόδια. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρει.

Η ΕΥΠ έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Υπάρχει εισαγγελέας που υπογράφει αυτές τις διατάξεις. Η κ. Βλάχου ήρθε στη Θεσμών και Διαφάνειας και είπε το σοκαριστικό ότι μπορεί αν αποφασίσει να υπογράψει για παρακολούθηση της ΠτΔ. Η κ. Βλάχου πρέπει να έχει βάλει έξι υπογραφές για την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Θα βγει να μας πει ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που πρέπει να παρακολουθείται ένας υπουργός; Ήταν ύποπτος; Παραμένει ύποπτος; Γιατί είναι ακόμα στη θέση του. Εδώ θα πρέπει να πάει η κ. Βλάχου στο σκαμνί, όχι η Τουλουπάκη, ή εμείς όλοι είμαστε τρελοί.

Προφανώς δεν υπάρχει αναγκαιότητα να ξέρει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Όταν πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν κορυφαία πολιτικά πρόσωπα είναι αδιανόητο να μην έχει ενημερωθεί. Είναι αδιανόητο να παρακολουθούνται επί ένα χρόνο υπουργοί και να μην το γνωρίζει. Θα αποτελούσε εκτροπή άλλου επιπέδου, σαν πραξικόπημα μέσα στο Μαξίμου. Δεν πιστεύω ότι δεν γνώριζε.

Κατά τη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019 όχι απλά είναι ανοικτά και όλα στο φως, αλλά είχα τον διοικητή της ΕΥΠ να ενημερώνει σε μόνιμη βάση τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη. Μάλιστα, μετά τις εκλογές έμεινε και για δύο μήνες. Η ΕΥΠ πρέπει να είναι υπηρεσία πληροφοριών, να ασχολείται με τα εθνικά συμφέροντα, όχι για άλλους σκοπούς. Ο κ. Μητσοτάκης περισσότερο έχει επιβαρύνει τη θέση του και έχει εντείνει το αίσθημα ενοχής από τις πράξεις που έχει κάνει από τον Αύγουστο και μετά. Όλη του η πορεία είναι μια πορεία ψεμάτων, είναι μια πορεία επίκλησης του απορρήτου που δεν ενοχλεί μόνο εμένα αλλά και ανθρώπους μέσα στη Νέα Δημοκρατία.

Έπρεπε ή δεν έπρεπε από τον Αύγουστο και μετά, όταν αναδείχθηκε η υπόθεση Ανδρουλάκη να μας εξηγήσουν ποιος είναι αυτός ο εθνικός λόγος διάολε; Ποια ήταν αυτή η εγκληματική πράξη που έπρεπε να παρακολουθείται λίγο πριν εκλεγεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα αρχηγός; Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε κατανοήσει, ότι είναι βλαξ; Εγώ θεωρώ ότι είναι ικανότατος, αντιλαμβάνεται πλήρως τα πάντα και είναι συνένοχος.

Αν δεν αναλάβει τις ευθύνες του, αν δεν παραιτηθεί, τότε συντελείται ένα ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα. Αυτό λέγεται «Μιθριδατισμός». Έλα μωρέ έκλεψε η Καϊλή και τι έγινε; Έχει αδιευκρίνιστα ποσά ο υπουργός, δεν τρέχει τίποτα. Παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, αλλά δεν τρέχει τίποτα. Και όταν λένε γιατί ασχολούμαι, επειδή τον κόσμο δεν τον απασχολεί, ναι προφανώς τον πολίτη τον αφορά η ακρίβεια. Αλλά έχουμε ευθύνη, απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τη Δημοκρατία. Όλοι, είτε είμαστε Αριστεροί, Δεξιοί ή οτιδήποτε.

Δεν γνωρίζω γιατί δεν παρακολουθούσε κι εμάς. Αν θέλαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ να κατασκευάσουμε λίστες, θα λέγαμε «ορίστε, τον Τσίπρα παρακολουθεί». Αλλά εδώ όλα έχουν αποδειχθεί και οι λίστες βγαίνουν σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Τα παρακολουθώ εμβρόντητος. Οι παρακολουθήσεις γίνονταν για να έχουν επιτήρηση των ροών του χρήματος.

Εμείς ό,τι έγινε την περίοδο 2015 – 2019 τα αφήσαμε στο φως. Δεν κάψαμε αρχεία, δεν τα κρύψαμε στα συρτάρια. Όλα είναι εκεί. Τότε υπήρξε μια υποψία οικονομικών συναλλαγών με το Κατάρ, πάλι το Κατάρ ε, το καταραμένο Κατάρ, και έγινε έρευνα που δεν οδήγησε εν τέλει σε καμία ευθύνη. Η έρευνα έγινε, ολοκληρώθηκε, ήταν πολύ δυσάρεστο αλλά δεν την κρύψαμε. Εδώ, προσπαθούν να τα κρύψουν όλα.

Από το 2015 ως το 2019 που παραδώσαμε, η ΕΥΠ ούτε αγόρασε, ούτε επινοικίασε ούτε ήρθε σε διαπραγμάτευση με κανέναν για τη χρήση παράνομου λογιστικού. Είναι σαν ο κ. Καμπουράκης να έχει πάρει ένα μαχαίρι και να έχει δολοφονήσει 50 και να κατηγορεί εσάς ότι πήγατε σε μια βιτρίνα και είδατε το μαχαίρι. Σέβομαι τη δουλειά του κ. Λαμπρόπουλου, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Όταν στις 17 Σεπτεμβρίου ανέβαινα στη ΔΕΘ και υπήρχε ανάγκη αντιπερισπασμού για την κυβέρνηση, Τα Νέα είχαν δημοσίευμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το Pegasus από το 2016. Το χθεσινό δημοσίευμα, διαψεύδει αυτό του Σεπτεμβρίου γιατί λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το διαπραγματεύτηκε αλλά δεν το αγόρασε. Να βρούμε, λοιπόν, ποιος το είχε το Pegasus στην Ελλάδα από τότε. Επαναλαμβάνω ότι ο συνάδελφός σας κάνει εξαιρετική δουλειά, άλλο αν έβγαλε ένα δημοσίευμα που δεν ισχύει. Επικοινώνησα με τον κ. Ρουμπάτη και με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε υπήρξε διαπραγμάτευση για τέτοιο παράνομο λογισμικό.

Δεν μιλάμε απλά για τη λειτουργία του Predator από κάποιον ιδιώτη. Υπάρχει απόδειξη, από δημοσιογράφους και πάλι όχι από τη Δικαιοσύνη, από τους New York Times, που λέει ότι κάναμε εξαγωγή τεχνογνωσίας στο εξωτερικό. Η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια να κάνει εξαγωγή του παράνομου λογισμικού, το επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών και ο άνθρωπος την άλλη ημέρα έχασε τη δουλειά του. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Έχασε τη δουλειά του ο άνθρωπος. Έβγαινε ο κ. Μητσοτάκης κι έλεγε ότι υπάρχει το Predator αλλά δεν ξέρουμε ποιοι το χειρίζονται, αλλά την ίδια ώρα η κυβέρνησή του το έκανε εξαγωγή στο εξωτερικό!

Τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια την κάνει το ίδιο το κράτος. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ΦΠΑ παραμένει υψηλός παρά την αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό συμβαίνει για να έχει η κυβέρνηση λεφτά στο ταμείο και να τα δίνει με τη μορφή επιδομάτων στους πολίτες. Τους τα παίρνει όμως όταν πάνε στο σούπερ μάρκετ, όταν αγοράζουν τρόφιμα, όταν βάζουν βενζίνη..

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί, αλλά είχε την τρόικα πάνω από το κεφάλι του. Τους λέγαμε ότι με τα μέτρα που επιβάλουν θα πάει το πλεόνασμα στο 5%, αυτοί επέμεναν ότι θα είναι 2,5%. Δεν υπήρχε επιλογή, ενώ τώρα υπάρχει επιλογή.

Εγώ δεν θέλω να πω ότι υπάρχει ενθουσιασμός. Δυστυχώς το κλίμα στην κοινωνία είναι κλίμα απογοήτευσης. Θα είναι μια διαφορετική εκλογική αναμέτρηση, μια δύσκολη αναμέτρηση. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από το ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν πάνε νέοι άνθρωποι, αν πάνε όσοι δεν έχουν πειστεί ότι η πολιτική μπορεί να αλλάξει, αν καταφέρουμε να πείσουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η χώρα, να βελτιωθεί το εισόδημα, να επιστρέψει η Δικαιοσύνη, τότε θα έχουμε μεγάλες εκπλήξεις στο αποτέλεσμα όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Το βασικό επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη, είναι αυτό της σταθερότητας. Με όλα όσα συμβαίνουν, με την ασέλγειά του στους θεσμούς, με την απουσία κυβερνητικού ετέρου – δεν νομίζω να πάει ο κ. Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον ωτακουστή του είναι αδιανόητο – για ποια σταθερότητα μιλάμε; Θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη Νέα Δημοκρατία.

Στην πολιτική έχει σημασία το timing. Όσα λέει ο κ. Ανδρουλάκης για την κ. Καϊλή είναι σωστά. Τον «Δούρειο Ίππο» όμως πρέπει να τον ανακαλύπτεις πριν μπει στην «Τροία». Όχι να γίνεσαι μετά Χριστόν προφήτης. Θεωρώ ότι υπάρχουν Δημοκρατικές δυνάμεις και μέσα στη Νέα Δημοκρατία, που ασφυκτιούν αυτή τη στιγμή.

Η πρόταση που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς πρέπει να διακυβερνηθεί η χώρα, είναι ξεκάθαρη. Οι ιδεολογικές διαφορές είναι μεγάλες. Αυτό που λέω είναι ότι θα έπρεπε να μπει μια κόκκινη γραμμή. Η ίδια η Νέα Δημοκρατία να έχει ένα αίσθημα αυτοσυντήρησης. Αν η Νέα Δημοκρατία αποφάσιζε να πάει σε αλλαγή πρωθυπουργού, με βάση του Σύνταγμα, θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές. Δεν με συμφέρει που το λέω, αλλά είναι προφανές. Θα ήταν το αυτονόητο, αντανακλαστικό, μιας παράταξης που έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Εγώ αυτό δεν το επιθυμώ. Προτιμώ απέναντί μου να είναι ο πρωθυπουργός που έχει κάνει τη μεγαλύτερη Δημοκρακτική εκτροπή από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Μεθαύριο ψηφίζουμε προϋπολογισμό. Φαντάζομαι ότι θα έχουμε 156 που θα τον ψηφίσουν. Προχθές είχαμε 156 που ψήφισαν ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί την εκτροπή. Άρα, έχουμε 156 συνένοχους. Ωραίες είναι οι πρωτοβουλίες, αλλά ψήφισαν 156.

Είναι γνωστό με ποιον είμαι στο Μουντιάλ. Είμαι με τον Μέσι. Από τη μία είναι ένας παίκτης που είναι με το «εμείς», κι από την άλλη ήταν ο Κριστιάνο που ήταν με το «εγώ». Έβαλαν έξι γκολ κι αυτός στενοχωρήθηκε που δεν έβαλε. Όταν είδα αυτή την εικόνα εγώ, καταλαβαίνετε ότι δεν ήταν δύσκολο να αποφασίσω».