ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άντονι Μπλίνκεν: «Νίκο, φίλε μου» -Θερμό κλίμα στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Άντονι Μπλίνκεν: «Νίκο, φίλε μου» -Θερμό κλίμα στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Eurokinissi

Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και 'Αντονι Μπλίνκεν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ο Νίκος Δένδιας στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Ο τρίτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Θερμό κλίμα στη συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν

Σε θερμό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκάλεσε «φίλε μου».

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες πριν τον τέταρτο γύρο του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας ο Νίκος Δένδιας καλωσόρισε τον Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, επισημαίνοντας ότι από την προηγούμενη συνάντησή τους «βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το γεγονός ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις έδειξε ότι η συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ έχει γίνει πιο στενή» τόνισε ο κ. Δένδιας ο οποίος τόνισε ότι «η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα»

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στην ατζέντα θα τεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων αλλά και περιφερειακά ζητήματα.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά νέα γεγονότα που έχουν γίνει από την τελευταία μας συνάντηση. Η συμμετοχή της Αλεξανδρούπολης στον αγωγό φυσικού αερίου ήταν πολύ σημαντική» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

«Νίκο φίλε μου» - Η υποδοχή του Μπλίνκεν στον Δένδια

«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας τη χάρα του που βρίσκεται στην Αθήνα για να ξεκινήσει ο τέταρτος στρατηγικός διάλογος.

«Ο διάλογος αυτός αντικατοπτρίζει το βάθος των σχέσεών μας εδώ και 20 χρόνια. Οι σημερινές συζητήσεις θα συνεχίσουν από εκεί που αφήσαμε τον τελευταίο διάλογο το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλίνκεν.

Όπως σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει γίνει κόμβος στην περιοχή για τις στρατιωτικές ομάδες των ΗΠΑ που επεκτείνονται εδώ στην περιοχή», προσθέτοντας ότι «με αυτό τον τρόπο έχουν ανοίξει και θέσεις εργασίας στη χώρα».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το ΝΑΤΟ στην στήριξη της Ουκρανίας» ενώ έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «η Ελλάδα βοήθησε και πολύ γρήγορα στην αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής με τον σεισμό στην Τουρκία».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στη στενή σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ, καθώς από τη μια σημείωσε ότι «πάνω από 1 εκατ. Αμερικανοί ζουν ή επισκέπτονται την Ελλάδα» και από την άλλη ότι ένας από αυτούς ήταν ο πρόεδρος Μπάιντεν «που αποκαλεί τον εαυτό Μπαϊντενόπουλο (σ.σ. έτσι είχε αποκαλέσει τον εαυτό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Άντονι Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στις εισαγωγικές δηλώσεις κατά την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος - ΗΠΑ ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Ακόμη, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως τόνισε, «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία, αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε», ανέφερε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Όπως τόνισε, «τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη».

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα».

«Οι ΗΠΑ είναι ευγνώμονες για την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.

Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο κ. Δένδιας, όπως υπενθύμισε, ήταν άλλωστε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή.

«Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Μάλιστα, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

Ακόμη αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. Υπενθύμισε δε πως στον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρος αρέσει να αποκαλείται Τζον Μπαϊντενόπουλος.

«Κάθε μέρα οι λαοί μας μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο, διευθύνουν μαζί επιχειρήσεις, βλέπουν ο ένας τις ταινίες του άλλου, ακούνε ο ένας τη μουσική του άλλου, απολαμβάνουν ο ένας το φαγητό του άλλου».

«Τον περασμένο Νοέμβριο πήγαμε την εκπαιδευτική μας συνεργασία σε νέα επίπεδα», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως μια αντιπροσωπεία ρεκόρ 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν σε ελληνικά πανεπιστήμια για συνεργασία.

«Το καλοκαίρι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολιτιστικές ανταλλαγές επειδή είναι ένα εργαστήριο συνεχών αλλαγών», ανέφερε. «Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περιγράψει κανείς την Ελλάδα και νομίζω ότι το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για εμάς και για τη φιλία μας».

«Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

Συνάντηση Μπλίνκεν με Τσίπρα

Επίσης, σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 πμ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και η ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά. Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Χθες, Δευτέρα (20/2/23) ο κ. Μπλίνκεν είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου και συζήτησαν για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, ενόψει και του 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, που αρχίζει σήμερα.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπήκαν στην ατζέντα όλα τα ζητήματα της στρατηγικής συνεργασίας, της ενέργειας αλλά και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε την εκτίμηση της Ουάσιγκτον, για την -χωρίς αστερίσκους- στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία.

Είναι σταθερή η θέση της Ελλάδας, για ειρηνική επίλυση των διαφορών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Το ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία απεξάρτησης της ενεργειακής Ευρώπης από τη Ρωσία, αναδεικνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και στη διασφάλιση της περιφερειακής κοινής χρήσης ενεργειακών πόρων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και η συμμετοχή της σε πολυμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως το «3+1» με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ συν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την καθιστούν επίσης σημαντικό εταίρο στην ενθάρρυνση του διαλόγου και των οικονομικών ευκαιριών στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχετικές ειδήσεις