ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2023: Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις

Εκλογές 2023: Δύο νέες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται στην πρόθεση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έδειξαν οι έρευνες της τελευταίας εβδομάδας.

Τελευταία εβδομάδα πριν από τις Εκλογές 2023 και καθημερινά δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις. Σε όλες, μέχρι τώρα, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Το γεγονός αυτό, πάντως, αμφισβητείται έντονα από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως το κόμμα του παραδοσιακά ανατρέπει τις δημοσκοπικές εκτιμήσεις. Σε κάθε περίπτωση, και στις δύο νέες έρευνες που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο (13/5), η κυβέρνηση δείχνει να διατηρεί το δημοσκοπικό της προβάδισμα και να πηγαίνει με αυτό στις κάλπες.

Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 34% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 27,3%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 9,2%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 3,3% και το ΜέΡΑ 25 με 3,6%. Στο ερώτημα, μάλιστα, για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 48,8% έναντι 34,5% του Αλέξη Τσίπρα.

dimoskopisi-parapolitika.jpg
Η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά»Εφημερίδα Παραπολιτικά

Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα και στην έρευνα της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Σε αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,9% έναντι 32,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,4%, το ΚΚΕ με 9,1%, η Ελληνική Λύση με 4,7% και το ΜέΡΑ 25 με 5,2%.

Η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφ.Συν.Η Εφημερίδα των Συντακτών

Στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία και πάλι διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Alco η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται στο 6,6%, ενώ σε αυτή της Pulse στο 6,5%.

Σε έρευνα της Marc η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 6,1% ενώ σε αυτή της Kapa Research, το κυβερνών κόμμα προηγείται με 5,8% της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε, πριν από αυτές των δύο εφημερίδων, από τη Metron Analysis για λογαριασμό του Mega, καταγράφηκε και η μεγαλύτερη διαφορά καθώς η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 8,2 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικές ειδήσεις