ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023- Νίκος Φίλης: Τι είπε για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Εκλογές 2023- Νίκος Φίλης: Τι είπε για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Εκλογές 2023: Τι απάντησε ο Νίκος Φίλης σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη. 

Ο Νίκος Φίλης τάχθηκε υπέρ της απογραφής μειονοτήτων στην περιοχή της Θράκης. Μιλώντας στην εκπομπή Casus Belli με τον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι στην περιοχή υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα «με τρία κεφάλια». Στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και Τσιγγάνοι» εξήγησε.

Στην επισήμανση του συνομιλητή του, υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Άγγελου Συρίγου ότι ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τουρκική μειονότητα στην περιοχή, ο Νίκος Φίλης διερωτήθηκε: «σημασία έχει ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη;».

Ερωτηθείς από τον παρουσιαστή της εκπομπής Νίκο Παναγιωτόπουλο αν μπορεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο που μπορεί να λέει κάτι άλλο, ο Νίκος Φίλης απάντησε καταφατικά.

Από την πλευρά του, ο Άγγελος Συρίγος, σε ερώτηση αν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη είναι ενεργούμενα της Τουρκίας, είπε πως δεν δίνουν λογαριασμό στους πολίτες, δίνουν πρώτα λογαριασμό στο τουρκικό προξενείο.

Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Φίλης είπε πως είνα λυπηρό ο κ. Συρίγος να μιλάει έτσι για δύο εκλεγμένους βουλευτές και προσέθεσε πως «είναι μια αντίληψη του βαθέος κράτους, των ασφαλιστών στη Θράκη».

Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Μπήκε στο μάτι του κ. Μητσοτάκη ότι η Ροδόπη δεν είναι μπλε και σου λέει θα τη σπάσω, τρομοκρατώντας τον πληθυσμό εκεί, είτε τους Χριστιανούς, την πλειονότητα, είτε τους ανθρώπους της μειονότητας».

Σημείωσε, περαιτέρω, «οι άνθρωποι είναι Έλληνες πολίτες, ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα, μπορεί κάποιοι από αυτούς να αυτοπροσδιορίζονται ατομικά, εθνοτικά, δικαίωμά τους».

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο: «Να λέγονται Τούρκοι;», ο Νίκος Φίλης απάντησε: Βεβαίως, Τουρκογενείς, κανένα πρόβλημα».

Απαντώντας σχετικά με τις καταγγελίες δύο μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης επισήμανε ότι η μία μάλιστα προήλθε από τη σύζυγο του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εκεί. Συμπλήρωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας θα το κρίνει και έκανε λόγο για παιχνίδι με τη ΝΔ εις βάρος της δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.