ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: «Δεν πάω πουθενά - Θα τιμήσω την ψήφο του ελληνικού λαού»

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr: «Δεν πάω πουθενά  - Θα τιμήσω την ψήφο του ελληνικού λαού»

«Θεωρώ απείρως πιο σημαντικό να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Newsbomb.gr σε ερώτηση για το εάν σκέφτεται να αναλάβει μια θέση στην  Ευρώπη, όπως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Κομισιόν ή το ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση τη διευθύντριας του Newsbomb.gr, Αμαλίας Κάτζου, απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρεί στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να αναλαμβάνει μία θέση στην Ευρώπη, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Κομισιόν, ακόμα και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με χιουμοριστική διάθεση απάντησε αρχικά: «Με αιφνιδιάζετε κυρία Κάτζου. Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει ‘δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω’; Σας καλύπτει αυτή η απάντηση».

Ωστόσο τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να τιμήσει την ψήφο του ελληνικού λαού που τον εμπιστεύτηκε: «Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό πόσοστο πρωθυπουργός της χώρας και θα τιμήσω την ψήφο του ελληνικού λαού για την επόμενη τετραετία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή την οποία κάνω για την πατρίδα. Θεωρώ απείρως πιο σημαντικό να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, από το να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όσους εκτιμούν τη διεθνή μου εμβέλεια, ή σε αυτούς ότι ενδεχομένως φαντάζονται ότι μπορούν να με ξεφορτωθούν στέλνοντάς με σε ευρωπαϊκή θέση, αλλά δεν έχω τέτοια πρόθεση. Δεν πάω πουθενά», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχει πρόθεση για ανασχηματισμό αλλά κανείς δεν είναι αμετακίνητος

Με κάθε επισημότητα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πιθανότητα ανασχηματισμού.

Από το βήμα της 87ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια ανασχηματισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό».

Όπως είπε , το rotation στη νέα κυβέρνηση δεν έγινε στην τύχη αλλά συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως έκανα όλες τις σωστές επιλογές»

«Δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί. Ένας υπουργός αξιολογείται σε δύο επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας τι εννοεί:

«Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα. Αν μπορεί να υλοποιήσει την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Σε δύο μήνες δεν μπορώ να κρίνω αν ένας υπουργός είναι αποτελεσματικός. Για αυτό δεν κάνω συχνά ανασχηματισμούς.

Το δεύτερο είναι η συμπεριφορά. Εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία. Αν μία συμπεριφορά δικαιολογεί απομάκρυνση, δεν θα διστάσω να το κάνω.

Δώστε μας λίγο χρόνο, να κρίνουμε τους υπουργούς. Για όσους ισχυρίζονται ότι δεν ξεκινήσαμε καλά. Το ακούω. Αλλά είχαμε να διαχειριστούμε δύο μεγάλες καταστροφές. Αυτό σκεπάζει τα υπόλοιπα»

«Είναι απολύτως λογικό να ασκείται κριτική για τις αστοχίες. Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση κρίνεται συνολικά, έτσι έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και πήγαμε στο 41%», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης για Θεσσαλία: «Το 112 λειτούργησε σε μεγάλο βαθμό - Ψέμα η αργή αντίδραση του στρατού»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και για το αν λειτούργησε σωστά ο κρατικός μηχανισμός.

«Το καιρικό φαινόμενο ήταν πρωτοφανές, έξω από μοντέλα που κρίνουν προηγούμενα αντίστοιχα περιστατικά. Ο πίνακας από το meteo δείχνει τους όγκους νερού, σε σχέση με τον Ιανό. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο. Πράγματι, οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν πολύ έντονο καιρικό φαινόμενο, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει αυτό που συνέβη», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός για την πρόγνωση που υπήρξε για την κακοκαιρία Daniel.

Όσο για το αν εστάλη εγκάιρως το 112: «Προειδοποιητικά 112 είχαν σταλεί στη Θεσσαλία. Το πρωτόκολλο στην πλημμύρα είναι διαφορετικό από αυτό της πυρκαγιάς. Στην πλημμύρα πρέπει να ανέβεις σε υψηλό σημείο. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό, για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών».

Για τον αν επενέβη εγκαίρως ο στρατός απάντησε: «Στην ανάμιξη του Στρατού έχει διακινηθεί ένα ψέμα ότι άργησε να παρέμβει. Ήμουν στο κέντρο επιχειρήσεων την Πέμπτη όταν τα φαινόμενα ήταν σε ένταση. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την ηγεσία του Στρατεύματος, αποφασίσαμε να πετάξουν τα ελικόπτερα αμέσως μόλις θα είναι ασφαλές. Και αυτό έγινε»

«Μεταφέρεται στην Πολιτική Προστασία η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο»

Αφού απάντησε στο αν έγιναν λάθη από τον κρατικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της κακοκαιρία Daniel, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι μια από τις πρωτοβουλίες της επόμενης ημέρα θα είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία.

«Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του καλοκαιριού. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για αυτά. Θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, για να γίνουμε πιο αποτελεσματική. Στην περίπτωση των πλημμυρών δεν αισθάνομαι ότι έχουμε εντάξει στην Πολιτική Προστασία τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι έτοιμος να συγκρουστώ για την αισχροκέρδεια»

Για την ακρίβεια και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στη χώρα μας, ερωτήθηκε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία για να μην αντιμετωπιστεί ριζικά.

Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους.

Ο πρώτος είναι επιδερμικός, έχει να κάνει με τα επιδόματα που δίνουμε. Δεν είναι όμως δομική λύση. Αυτή στηρίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι η αύξηση του εισοδήματος. Έγινε μέσω μείωσης φόρων αλλά τώρα θα γίνει μέσω αύξησης μισθών. Έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για τη μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Επιμένω γιατί η ακρίβεια θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, αλλά οι μισθοί θα αυξηθούν.

Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Έχουμε πλέον τη ΔΙΜΕΑ για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια που θα την πολεμήσουμε με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.

Στο ζήτημα αυτό θα επιμείνω. Έχουμε τη δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία επλήγη αλλά τα οπωροκηπευτικά ήταν λίγα. Αν κάποιος πάει να πατήσει πάνω σε αυτό, θα πρέπει να τον βρούμε και να τον τσακίσουμε, για να το πω απλά.

Δεν είναι εύκολος ο αγώνας αυτός. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι διατεθειμένος να κάνω.

Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρίες για πλασματικές εκπτώσεις. Δεν δέχομαι την κοροϊδία του καταναλωτή. Δεν είναι εύκολο να κερδίσουμε τη μάχη, αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία μας.

Ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι, το κράτος θα είναι αμείλικτο», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις