ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέων Περιφερειαρχών και Δημάρχων

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή νέων Περιφερειαρχών και Δημάρχων
Αρχείου EUROKINISSI

Στις σημερινές εκλογές δήλωσαν συμμετοχή, 151.766 υποψήφιοι, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023.

Η ψηφοφορία θα αναδείξει τους νέους Περιφερειάρχες και Δημάρχους και αναμένεται να διεξαχθεί και σε δεύτερο γύρο όπου απαιτηθεί, την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα προκύψουν από τις κάλπες του Οκτωβρίου θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου το 2028.

Στις σημερινές εκλογές δήλωσαν συμμετοχή, 151.766 υποψήφιοι, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 2% των Ελλήνων πολιτών που ζουν στη χώρα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων (80.465) είναι για τις δημοτικές κοινότητες. Ακόμη, καταργήθηκε η ξεχωριστή κάλπη, που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες εκλογές, για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι Πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων Δημάρχων.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι δημότες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2006 και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές συμμετέχουν και οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι και την 30ή Ιουνίου 2023.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, αποδήμων, ναυτικών και κρατουμένων, που ισχύουν για τις βουλευτικές, τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους Δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Πού ψηφίζω

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για τον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις», στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/.

Για τον ίδιο σκοπό, έχει τεθεί σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 213–1361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης τριάντα ταυτόχρονων καλούμενων και λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Πόσους σταυρούς βάζω

Αναφορικά με τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό σταυρών προτίμησης, αυτός διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Τι γίνεται αν βάλετε περισσότερους σταυρούς;

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.

Αν δεν έχω έγγραφο ταυτοπροσωπίας

Όπως γνωστοποιήθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εν όψει των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, λειτουργούν, πέραν του καθορισμένου ωραρίου, ως ακολούθως:

Γραφεία Ταυτοτήτων

Σάββατο 07 Οκτωβρίου, από τις 08:00 έως τις 20:00.

Κυριακή 08 Οκτωβρίου, από τις 07:00 έως τις 19:00.

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

Σάββατο 07 Οκτωβρίου, από τις 08:00 έως τις 15:00.

Κυριακή 08 Οκτωβρίου, από τις 07:00 έως τις 19:00.

Σχετικές ειδήσεις