ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές παραιτήσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζικές παραιτήσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου
EUROKINISSI

Με επιστολή τους προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης, 18 στελέχη της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν ένα από τα πιο δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν πήγε όπως θα ήθελαν κάποιοι. Το χάσμα ανάμεσα σε προεδρικούς και ομάδα Αχτσιόγλου μεγάλωσε, η Ομπρέλα αποχώρησε και αυτό που τρόμαζε τους περισσότερους από τη Δευτέρα ήταν πόσοι θα παραιτηθούν. Και τελικά κάτι ήξεραν.

Πριν λίγες ημέρες ήρθε η ανοικτή επιστολή παραίτησης από 24 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε η ανακοίνωση της αποχώρησης του Νίκου Τόσκα, ενώ το πρωί της Πέμπτης ήρθε η παραίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του γραμματέαε της Ν.Ε Β΄ Θεσσαλονίκης Χρήστου Μαϊκίδη. Κι αυτή δεν ήταν η τελευταία.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, με επιστολή τους προς τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου Κρήτης αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ 18 στελέχη της Οργάνωσης Μελών (ΟΜ) Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στη μισή δύναμη της ΟΜ, μεταξύ των οποίων οι τρεις συντονιστές Κατερίνα Τσαγκαράκη, Στέλλα Ψαρά και Δημήτρης Τσαπάρης, καθώς και ο Κώστας Φωτάκης, πρώην Αν. Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας.

Η ανακοίνωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Εμείς, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων / Ερευνητικών Κέντρων Ηρακλείου Κρήτης, παρακολουθώντας τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις διαπιστώνουμε με θλίψη και θυμό την “εκ των έσω” αλλοτρίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την απαξίωση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ηγετική ομάδα ολοκληρώνουν την ιδεολογική του μετάλλαξη σε ένα κόμμα αρχηγικό, λαϊκιστικό, με θολό ιδεολογικό πρόσημο. Με ολοκληρωτικό λόγο και ενέργειες, ξένες προς την αριστερή ιδεολογία και πρακτική, καταπατώνται οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος, καθαιρούνται σύντροφοι από θέσεις ευθύνης, παρακάμπτονται και απαξιώνονται τα συλλογικά όργανα, διαγράφονται μέλη.

Παράλληλα, προάγεται ένα κλίμα διχαστικό, αυταρχισμού και αλαζονείας. Και όλα αυτά με την επίκληση της δημοκρατίας, αγνοώντας βασικά της στοιχεία όπως ο έλεγχος και η λογοδοσία. Με άλλα λόγια, το κόμμα αντιμετωπίζεται με όρους διαχείρισης ιδιωτικής επιχείρησης. Η δημοκρατία, η συλλογικότητα, ο πλουραλισμός, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, η κοινή μας αναζήτηση για το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, όλα όσα δηλαδή μας ενέπνευσαν και μας κινητοποίησαν, εκλείπουν οριστικά.

Όλο αυτό βέβαια, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το υπόστρωμα για το βίαιο μετασχηματισμό που επιχειρεί η σημερινή ηγεσία καλλιεργήθηκε ήδη μετά την εκλογική ήττα του 2019 και χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή απομάκρυνση του κόμματος από τις ιδρυτικές του αξίες και τη μετάλλαξή του σε ένα πλαδαρό κεντροαριστερό – κεντροδεξιό πολιτικό μόρφωμα, με αρχηγοκεντρικό χαρακτήρα, ένα κόμμα κυβερνητισμού πάση θυσία. Η απομάκρυνση από τις καθημερινές αγωνίες του κόσμου αλλά και η υποβάθμιση της λειτουργίας των οργανώσεων προκάλεσαν οργανωτική αφυδάτωση και γραφειοκρατικοποίηση της κομματικής ζωής που αργά και σταθερά οδηγούσε στην αποστράτευση, σε ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα, το οποίο με δυσκολία αναγνώριζε κανείς.

Θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απομακρύνθηκε βίαια από τις ιδέες, τις αξίες και τα προτάγματα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Αποχωρούμε από το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και επιθυμούμε την διαγραφή μας από τα αρχεία των μελών του κόμματος».