ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέντε καρφιά Βενιζέλου για νέα προγραμματική συμφωνία

Πέντε καρφιά Βενιζέλου για νέα προγραμματική συμφωνία

Κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μη ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ξεκαθάρισε το πλαίσιο συνεργασία με τη ΝΔ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κι άφησε αιχμές στα «παλιά» στελέχη

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Πέντε προϋποθέσεις για σοβαρότερη και αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση διατύπωσε κατά τη δευτερολογία του στο 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα αντέξει άλλα μέτρα δημοσιονομικής φύσης.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ασάφεια, ούτε αμφιθυμία σε ένα νέο συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, αρχών και κατευθύνσεων επί του οποίου θα λειτουργήσει η τρικομματική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Πρότεινε μάλιστα πως πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία με τους κυρίους Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη ώστε:

1.Να αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο και να ενημερωθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι εταίροι ότι δεν θα γίνουν δεκτά άλλα δημοσιονομικά μέτρα.

2.Να δοθεί αμέσως εντολή στο οικονομικό επιτελείο ώστε να επεξεργαστεί το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα από το οποίο θα προκύψουν νέοι συντελεστές και θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων έξι δεκαετιών.

3.Να προωθηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα κοινωνικής συνοχής για να ανασάνει η κοινωνία.

4.Να μελετηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που έχει κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ.

5.Να υπάρξουν καθαροί κανόνες για τη λειτουργία της τρικομματικής κυβέρνησης και της πλειοψηφίας.

Η δευτερολογία του κ. Βενιζέλου, την οποία μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση με το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το “Newsbomb.gr, ήταν πολύ πιο δυναμική και ουσιαστική από την αρχική ομιλία του.

Έτεινε και πάλι χείρα συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ παρά την άρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη, την οποία όχι μόνο εξέφρασε με δημόσια δήλωσή του αλλά επιχειρεί να δικαιολογήσει με τη συνέντευξη που παρεχώρησε στην κυριακάτικη “RealNews”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η συνεργασία με τη «Νέα Δημοκρατία» αφορά στην παρούσα συγκυρία, αν κι έκανε λόγο για κυβέρνηση τετραετούς ορίζοντα στην εξουσία. Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να διαμορφωθούν δύο ομοιογενείς πόλοι μέσα στην κυβέρνηση, ένας συντηρητικός κι ένας προοδευτικός.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρ’ όλα αυτά δεν ξέχασε την προσφιλή τακτική του κι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε στο επίμονο αίτημα που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και στελέχη του κόμματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Κανείς δεν μπορεί να απειλεί με διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές την ώρα που βρίσκεται σε κρίσιμη φάση το πρόγραμμα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι δεν θα μπει σε τέτοια λογική διότι δεν θα ήθελε να καταστήσει το Κίνημα «ουρά του ακραίου λαϊκισμού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ». Σε άλλο σημείο ο κ. Βενιζέλος σχολίασε: «Όποιος επιχειρεί να παίξει μικροκομματικά παιγνίδια στα θέματα αυτά είναι μικρότερος των περιστάσεων».

Τα εσωκομματικά

Έκανε μια συνολική επισκόπηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το κόμμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το εκλογικό σύστημα και τις πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης.

Άφησε αιχμές εναντίον των πιστωτών που επέβαλαν στην Ελλάδα το δόγμα «Στήριξη και τιμωρία» και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία του κ. Γιαννάκη Ομήρου, προέδρου της ΕΔΕΚ λίγες ημέρες μετά την εκλογή νέου Προέδρου στην Κύπρο και εν μέσω εξελίξεων λόγω της οικονομικής κρίσης που κλυδωνίζει τη Μεγαλόνησο.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στο συλλογικό και κινηματικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν είναι αρχηγικό και προς τούτο επικαλέστηκε σχετικές αναφορές που έκανε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Αιχμές με όπλο την αλήθεια

Με ένα παράθεμα από την «Ελεγεία της Οξώπορτας» του Οδυσσέα Ελύτη, όπως έκανε στην προηγούμενη ομιλία του επικαλούμενος τον Γεώργιο Σεφέρη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ειλικρίνειας, βούλησης και καλής θέλησης. Δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε αρκετές φορές τη φράση «Αλλ' η αλήθεια μόνον έναντι θανάτου δίδεται», προκαλώντας σχόλια στους συνέδρους προς ποιους στρεφόταν ο υπαινιγμός.

Λίγο αργότερα ο κ. Βενιζέλος απάντησε λέγοντας ότι αισθάνεται και συναισθάνεται το λαό που υφίσταται θυσίες σε αντίθεση με στελέχη που έπαιξαν ρόλο στη λήψη δυσβάστακτων αποφάσεων και κάνουν λόγο σαν να μην αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί.

Κάποιοι σχολίασαν μετά την ομιλία ότι υπονοούσε τους κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Άλλοι σημείωναν ότι ήταν αιχμή εναντίον του απόντος κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος εμφανίζεται σαν να μην είχε ουδέποτε ευθύνη με όσα έχουν συμβεί στη χώρα αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «ηρωϊκή» την Κοινβουλευτική Ομάδα της τριετίας 2009 – 2012, όπως κι αυτή που ανεδείχθη από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Κλείνοντας όμως έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ευχαρίστησε όσους εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ παρά τις μειώσεις, τις στερήσεις και όσα έχουν υποστεί.

Διαβάστε επίσης: