ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητείται συμβιβασμός για τον αντιρατσιστικό νόμο

Ζητείται συμβιβασμός για τον αντιρατσιστικό νόμο

Τι θα προτείνει ο Σαμαράς και γιατί Βενιζέλος και Κουβέλης σκληραίνουν τη στάση τους -

Στα πρόθυρα κρίσης η τρικομματική κυβέρνηση

Κλυδωνισμούς στη κυβερνητική συνεργασία συνεχίζει να προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τους κυβερνητικούς εταίρους να συναντώνται σήμερα στις 18:00 το απόγευμα θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα.

Νωρίτερα, στις 14:30 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελεί το σημείο τριβής στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο στην ατζέντα βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς και οι εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας, ενόψει της έλευσης της τρόικας.

Την Κυριακή μάλιστα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε και την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων κάτι που σημαίνει, όπως είπε, υιοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, το οποίο «πρέπει να είναι ένα κατά κυριολεξία εθνικό πρόγραμμα».

Από το Βόλο ο Φώτης Κουβέλης επανήλθε στο θέμα και επιτέθηκε εμμέσως στη ΝΔ λέγοντας πως "το νομοθέτημα που ετοιμάζεται δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα νομοθεσία όπως εσφαλμένα υποστηρίζουν κάποιοι".

Πρόσθεσε πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να προωθηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαβούλευσης -η οποία -όπως είπε- πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως σε επίπεδο Βουλής.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να προτείνει στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να γίνουν αλλαγές πάνω στον υφιστάμενο νόμο και να κατατεθούν στη Βουλή με την μορφή τροπολογιών. Σε αντίθετη περίπτωση θα τονίσει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας καινούριος νόμος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει στην μη κατάθεση του νομοσχεδίου, δεν αποκλείεται ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να το καταθέσουν από κοινού ως πρόταση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να συμπλεύσει μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν αποκλείεται η Κουμουνδούρου να καταθέσει δικό της σχέδιο νόμου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης «νίπτει τας χείρας του» αποφεύγοντας επιμελώς να απαντήσει τι θα πράξει σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μην κατέβει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως έχει ή με παραλλαγές έστω στη Βουλή. «Εγώ έπραξα αυτό που ήθελαν τα τρία κόμματα. Τώρα το θέμα είναι στα χέρια των αρχηγών» δηλώνει ο κ. Ρουπακιώτης.

Είναι προφανές ότι η τρικομματική κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα κρίσης. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν την ΝΔ να καταγράφει σημαντικά οφέλη από την τρικομματική συνεργασία και να καρπώνεται τις όποιες επιτυχίες, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δείχνουν να καταρρέουν.