ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποδηματά:Το έλλειμμα δημοκρατίας υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις

Ποδηματά:Το έλλειμμα δημοκρατίας υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις

«Το έλλειμμα δημοκρατίας δεν ευνοεί την μεταρρυθμιστική προσπάθεια, την υπονομεύει» τόνισε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή και αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Όλι Ρεν.

Στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη στον Επίτροπο Ρεν σχετικά με το θέμα της ΕΡΤ τόνισε τα εξής:

«Αναφερθήκατε και πάλι στο θέμα της ΕΡΤ και επαναλάβατε ότι δεν είναι δική σας απόφαση, αλλά απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επιτρέψτε μου να σας διορθώσω: Δεν είναι απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά μέρους της Κυβέρνησης, γιατί η ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά τρικομματική. Κι επειδή επαναλάβατε επίσης ότι στηρίζετε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ελλάδα - πράγμα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών - θέλω να σας ρωτήσω: Μπορεί να στηρίζει η Επιτροπή αποφάσεις που παραβιάζουν βασικούς κανόνες δημοκρατικής λειτουργίας, χάριν της υλοποίησης των στόχων του προγράμματος προσαρμογής; Πιστεύετε ότι αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων, ενισχύει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια ή την υπονομεύει;».

Στη συνέχεια, η κ. Ποδηματά αναφερόμενη στην εξαίρεση των τεσσάρων χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής - Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος - από τη διαδικασία των «συστάσεων ανά χώρα» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου είπε στον Επίτροπο Ρεν:

«Σας έχουμε πει από καιρό, η συνάδελφός μου Elisa Ferreira κι εγώ, ότι αυτή η εξαίρεση δημιουργεί προβλήματα και αποτελεσματικότητας και δημοκρατικής νομιμοποίησης γιατί δεν επιτρέπει μια ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων στο Ευρωπαϊκό επίπεδο για τις αλληλεπιδράσεις, τις επιτυχίες, αλλά και τις αστοχίες αυτών των προγραμμάτων και για ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις. Κι επειδή επαναλάβατε ότι δίνετε σημασία στην ίση μεταχείριση όλων των χωρών-μελών θέλω να σας ρωτήσω για άλλη μια φορά γιατί αρνείστε να εντάξετε τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στη διαδικασία των συστάσεων ανά χώρα ώστε να υπάρξει ένας δημοκρατικός διάλογος για τα προγράμματα προσαρμογής και με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γι αυτές τις χώρες».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Όλι Ρεν για πρώτη φορά αποδέχτηκε ότι η παραγωγή συστάσεων και ο διάλογος στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου για τις χώρες σε προγράμματα προσαρμογής είναι κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί ενώ για το θέμα της ΕΡΤ επανέλαβε την θέση ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τον ρόλο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την δημοκρατία, αλλά ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να υποδείξει στις Κυβερνήσεις την πολιτική που θα ακολουθήσουν στον τομέα αυτό.